«τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον;»
(Μαρκ. 8, 36)
What good is it for someone to gain the whole world?
(Mark 8:36)Μπορεί η Microsoft να ήταν εδώ και χρόνια ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στο χώρο των λειτουργικών συστημάτων και των εφαρμογών γραφείου, ωστόσο μια γρήγορη ματιά στο αμερικανικό χρηματιστήριο αποκαλύπτει ότι η Apple ξεπερνάει τη Microsoft σε αξία.
Η Apple είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην Αμερική, ανεξαρτήτως κλάδου. Τα σκήπτρα κρατά η Exxon Mobil. (tomshardware, e-pcmag.gr)
Η Apple με τα I-pod, I-phone, I-pad, I-tunes είναι μεγαλύτερη εταιρεία και από την IBM, τον κολοσσό των υπολογιστών, μεγαλύτερη μακράν και από την Hewlett Packard, τον βασιλιά των επιτραπέζιων υπολογιστών. (e-pcmag.gr, e-pcmag.gr)
--------------------------------------------------------------------------
Και αυτό το κατάφερε ένας άνθρωπος, μόνος του, ο Steve Jobs.
Ο άνθρωπος που ίδρυσε την Apple σε ένα γκαράζ, που την μεγάλωσε την έκανε ισχυρή, τον έδιωξαν, και τον ξανάφεραν πίσω για να αναλάβει ξανά τα ηνία της εταιρείας του.
Και από τον πάτο την ανέβασε σε πρώτη εταιρεία της Αμερικής. Με δικές τους ιδέες, προσωπικές, παρήγαγε 3 νέα προϊόντα και κατέκτησε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας κάθε άνθρωπο, κάθε παιδί σ' αυτό τον πλανήτη. Πραγματικά ένας άνθρωπος που κέρδισε τον κόσμο όλο.
-------------------------------------------------------------------------
O Steve Jobs, τα είχε όλα. Όλα τα χαρίσματα. Ό,τι φανταστείτε το είχε αυτός ο άνθρωπος. Και τα αξιοποίησε, στο έπακρο. Και τα παρουσίασε τέλεια ως μέγας showman που ήταν:
Το μήνυμα της ζωής του, διατυπώνεται σε πρώτο πρόσωπο:
Και αν ακόμα η ζωή σε χτυπήσει κατακέφαλα –όπως το Steve (πολύ πριν αρρωστήσει), όταν στα τριάντα του τον απέλυσαν από την Apple, την εταιρεία που ίδρυσε στο γκαράζ του σπιτιού του μαζί με το Steve Wozniak–, έχει σημασία: να μην χάνεις την πίστη σου, την αγάπη σου για αυτό που σου αρέσει, να μη βολεύεσαι, να μην τα παρατάς, να ζεις την κάθε μέρα σου σαν να είναι η τελευταία, να θυμάσαι το θάνατο: «Το να θυμάμαι πάντα πως σύντομα θα πεθάνω, ήταν η καλύτερη βοήθεια για να παίρνω τις σωστές αποφάσεις στη ζωή μου», είπε κάποτε ο Steve Jobs, σαν να ήταν Αγιορείτης Γέροντας.
Έγραφε στο Whole Earth Catalog: «μείνετε αχόρταγοι• μείνετε τρελαμένοι». Αυτό το αποχαιρετιστήριο μήνυμα, μας το υπαγόρευσε ο ίδιος, κλικ εδώ). Και η πρώτη διαφήμιση του υπολογιστή Macintosh, που κυκλοφόρησε από την Apple στις 22 Ιανουαρίου του 1984, σκηνοθετημένη από το Ridley Scott, μάλλον τον μεγαλύτερο σκηνοθέτη του Hollywood. Η ιδέα της - πιο επίκαιρη από ποτέ…(Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ)
--------------------------------------------------------------------
Αλλά, ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Steve Jobs;
Οι φίλοι και οι συνεργάτες τα λένε καλύτερα, λογικό άλλωστε. Ο "ιδιοφυής" και ο "μεγαλύτερος διευθύνων σύμβουλος της γενιάς του. Καμία αμφιβολία ότι τα επιτεύγματα του είναι μοναδικά. Όπως άλλωστε ήταν και ο ίδιος. Ο Jobs διαμόρφωσε μια ολόκληρη βιομηχανία. Ο ίδιος ένα φαινόμενο στρατηγικής σκέψης, πολυμάθειας, πρωτοπορίας, παρουσίασης.
Με μια διαφορά: δεν ήταν τέλειος, όπως θεωρούν τα"ορφανά" του.
Ήταν αγενής, επιθετικός, μοχθηρός. Οι υπάλληλοι της Apple που τολμούν να μιλήσουν έχουν πει αρκετά για το φόβο που προκαλούσε το όνομα του.
Η επιτυχία της Apple χτίστηκε στις πλάτες Κινέζων εργατών, ανάμεσα τους και παιδιά, που δούλευαν ατέλειωτες ώρες με το φόβο της βαριάς τιμωρίας για τυχόν λάθη. Επίσης είναι γνωστό ότι επέβαλλε παρανοϊκούς κανονισμούς σχετικά με το ποιος μπορούσε να πει κάτι για τα προϊόντα του ή την εταιρία του και είχε απόλυτα αυταρχικό έλεγχο.
Η λογοκρισία που έχει επιβάλλει στις συσκευές του είναι πρωτοφανής. Ο,τιδήποτε σχετικό με τέχνη ή ταξιδιωτικούς οδηγούς για gay, πολιτικά καρτούν, σέξι φωτογραφίες, πολιτικές καρικατούρες κι άλλα σχετικά δεν παίζουν. Η φημολογούμενη ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο διαδίκτυο μάλλον δεν έφτασε ποτέ εδώ. Στην Apple υπάρχει η περίφημη "Worldwide Loyalty Team", που ειδικεύεται στο να βρίσκει οποιαδήποτε διαρροή πληροφορίας, να κατάσχει κινητά και να ψάχνει στα κομπιούτερ.
Το 2010, η Daily Mail, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ όταν ένας δημοσιογράφος της κατάφερε να μπει σε ένα εργοστάσιο στην Κίνα, που φτιάχνει προϊόντα για την Apple : "Το εργοστάσιο δουλεύει 24 ώρες τη μέρα, επτά μέρες τη βδομάδα, για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα της Apple. Οι εργάτες δουλεύουν σε 15άωρες βάρδιες. Κοιμούνται σε στενούς διαδρόμους, όπως της φυλακής, σε τριώροφα κρεβάτια για οικονομία χώρου, με στρώματα από μπαμπού, σε θερμοκρασίες πάνω από 35 και υγρασία 90%, χωρίς να υπάρχει αιρκοντίσιον. Ούτε κουβέντα για τα ζωύφια και τις αρρώστιες."
Ο Jobs είχε τη φήμη του τύραννου που μείωνε τους ανθρώπους, τους έβριζε και τους πίεζε μέχρι σημείου που δεν άντεχαν άλλο. Στο δρόμο του για τη μεγαλοσύνη δεν λογάριαζε ευγένειες και καθωσπρεπισμούς. Ποτέ δεν έπαψε να μειώνει λεκτικά τους άλλους και να χρησιμοποιεί πολύ κακή γλώσσα. Στο περιοδικό Fortune είχε γραφεί για τον ημίωρο δημόσιο εξευτελισμό μιας ομάδας της Apple, που κατέληξε με τον επιτόπιο "αποκεφαλισμό" του επικεφαλής.
Επίσης δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο ότι έδωσε ποτέ λεφτά για οποιοδήποτε φιλανθρωπικό σκοπό και μάλιστα διέκοψε όλα τα φιλανθρωπικά προγράμματα της Apple, όταν επέστρεψε το 1997.
Μπορεί να έγινε πατέρας και οικογενειάρχης αλλά παρουσίασε την κόρη του Lisa στα 23 της - που είχε αποκτήσει από τη φίλη του που δεν παντρεύτηκε ποτέ - και επί δυο χρόνια αρνιόταν την πατρότητα της ακόμα και στα δικαστήρια, καταθέτοντας "πως δεν θα μπορούσε να είναι ο πατέρας της Lisa γιατί ήταν στείρος και άγονος, άρα δεν είχε τη φυσική ικανότητα να γεννήσει ένα παιδί.". Ο Jobs αργότερα αποδέχτηκε την πατρότητα, παντρεύτηκε την Laurene Powell, κι απέκτησαν τρία ακόμα παιδιά. (myreview.gr: Στάθης Παπούλιας, Cursed Crown)
--------------------------------------------------------------------
Είναι γνωστό ότι από το 2004 ο Steve Jobs έδινε μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου στο πάγκρεας. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, για την αφαίρεση από το πάγκρεας του νευροενδοκρινή όγκου με τον οποίο είχε διαγνωστεί και το 2009 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος
Σε μια ομιλία του σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford το 2005 ο Jobs είχε πει: «Κανείς δεν θέλει να πεθάνει. Ακόμη και εκείνοι που θέλουν να πάνε στο παράδεισο δεν θέλουν να πεθάνουν για να φτάσουν εκεί. Και όμως ο θάνατος είναι ένα προορισμός που όλοι μοιραζόμαστε. Κανείς δεν του ξέφυγε ποτέ.» (vita.gr).
--------------------------------------------------------------------
Ο Steve Jobs ήξερε τί τον περίμενε, και ενώ κέρδισε τον κόσμο όλο, έχασε όλες τις ευκαιρίες ...
«τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον,
καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;»
What good is it for someone to gain the whole world,
yet forfeit their soul?
καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;»
What good is it for someone to gain the whole world,
yet forfeit their soul?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου