Σελίδες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Παιδιά σε σχολεία της Αθήνας λιποθυμούν από την πείνα

Η Κυβέρνηση... διαψεύδει, αντί να φροντίζει :(

Δυστυχώς είναι αλήθεια
Παιδιά έπεσαν λιπόθυμα από ασιτία σε σχολείο της Κυψέλης 


Συγκλονιστικά όσο και ανησυχητικά είναι τα όσα περιγράφει ο Α' Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά παιδιά σε σχολεία της πρωτεύουσας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, έχουν καταγραφεί ακόμα και κρούσματα λιποθυμίας μαθητών εξαιτίας της ασιτίας.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κατοίκων στην περιοχή Αμπελοκήπων-Ερυθρού-Πολυγώνου οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Πανόρμου για όσα συμβαίνουν στα σχολεία.
Η ανακοίνωση του συλλόγου των εκπαιδευτικών, που δημοσιεύτηκε στη LIFO, κάνει λόγο για αυτοκτονία άνεργου γονιού μαθητών από σχολείο της περιοχής, αλλά και κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών που έπασχαν από ασιτία σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος.

«Είναι η επιτακτική ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των σωματείων και φορέων της περιοχής για την ανάσχεση της λαίλαπας των αντιλαϊκών μέτρων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα μέλη του συλλόγου δεσμεύονται, επίσης, «να προωθήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα πρακτικά προβλήματα επιβίωσης των συμπολιτών μας που εξαθλιώνονται, αλλά και τα προβλήματα των νέων που σήμερα στοχοποιούνται από τους μηχανισμούς καταστολής».

«Καλούμε τους συναδέλφους μας και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολικό συγκρότημα, να προχωρήσουν από κοινού σε συγκρότηση κοινών επιτροπών – πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και να καταρτίσουν κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα» επισημαίνουν. 

Κόψε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού στη... μέση


Πήρες πάλι τον λογαριασμό της ΔΕΗ και έμεινες με το στόμα ανοιχτό;

Δεν είσαι η μόνη!

Αν όμως νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό, κάνεις λάθος. Υπάρχουν μικρά μυστικά για λύσεις που θα σε βοηθήσουν να τον μειώσεις.

Με τον τρόπο αυτό, θα γλιτώσεις μεγάλη ποσότητα ενέργειας κάνοντας καλό τόσο στο πορτοφόλι σου όσο και στον πλανήτη γενικότερα!

Φως, περισσότερο (!) φως: Πόσες φορές δεν έχεις προσέξει ότι τα φώτα στο σπίτι σου καίνε άσκοπα; Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο για να κάνεις κάτι, ανάβεις το φως αλλά βγαίνοντας ξεχνάς να κλείσεις τον διακόπτη.

Ιδιαίτερα στην κουζίνα, αλλά όχι μόνο. Λοιπόν, αυτή την "κακή συνήθεια" πρέπει να την... κόψεις. Και να την κόψεις και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας γατί σίγουρα δεν είσαι η μόνη που το κάνει. Δεν φαντάζεσαι πόση ενέργεια ξοδεύεται έτσι άσκοπα! Επίσης, φρόντισε να αρκείσαι στον φυσικό φωτισμό όσο περισσότερο μπορείς.

Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο μπορεί να μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία, αλλά παίζει και αυτό τον ρόλο του είναι η σκόνη (!). Όλες οι λάμπες αποδίδουν περισσότερο όταν είναι καθαρές. Μία ακόμη λύση είναι να τις αντικαταστήσεις όπου είναι δυνατό με ειδικές λάμπες εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μην αφήνεις άσκοπα τα φώτα αναμένα και αντικατέστησε όσες λάμπες μπορείς με ειδικές, εξοικονόμησης ενέργειας.

Μην αφήνεις άσκοπα τα φώτα αναμένα
και αντικατέστησε όσες λάμπες μπορείς
με ειδικές, εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο μαγείρεμα: Για να εξοικονομήσεις ενέργεια όταν μαγειρεύεις στις εστίες της κουζίνας πρόσεξε τα σκεύη σου να έχουν ίσιο και βαρύ πάτο και όπου μπορείς να τα χρησιμοποιείς σκεπασμένα με το καπάκι τους. Επίσης, φρόντισε να μην χρησιμοποιείς σκεύη που είναι μικρότερα από την εκάστοτε εστία.

Η απώλεια ενέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια. Όταν έχεις ξεπαγώσει καλά το φαγητό πριν μαγειρέψεις, εκτός από ενέργεια κερδίζεις χρόνο και ποιότητα, ενώ μια ακόμη λύση για εσένα που μπορεί να ζεις μόνη σου είναι ένα μικρό ηλεκτρικό φουρνάκι, έτσι ώστε όταν μαγειρεύεις μόνο για σένα να μην καις ολόκληρο τον φούρνο.

Στο σίδερο: Προγραμμάτισε μία μέρα της εβδομάδας για το σίδερο, έτσι ώστε να αναβοσβήνεις τη συσκευή κάθε μέρα. Τους ζεστούς μήνες του χρόνου, φρόντισε αυτή η ώρα να είναι βράδυ ή πολύ πρωί, όχι δηλαδή σε ώρα αιχμής ως προς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα βρεγμένα ρούχα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σιδερωθούν οπότε πρόσεξε να μην το παρακάνεις με την υγρασία που τους επιτρέπεις να έχουν.

Επίσης, μια ακόμη καλή ιδέα είναι κάθε φορά που σιδερώνεις, να αφήνεις για το τέλος μικρά κομμάτια, όπως μαντηλάκια ή μικρές πετσέτες. Οπότε, σε τέτοια περίπτωση, θα μπορέσεις να σβήσεις το σίδερο πιο νωρίς και να αποτελειώσεις τα τελευταία με τη θερμοκρασία που έχει ήδη κρατήσει το σίδερο.

Στο πλυντήριο ρούχων: Το βασικό μυστικό σε αυτή την κατηγορία -που ισχύει φυσικά και στην περίπτωση του στεγνωτηρίου- είναι να μην βάζεις ποτέ... μισό φορτίο στον κάδο. Και φυσικά να περιορίσεις τη χρήση στεγνωτηρίου στα απολύτως απαραίτητα! Όσο μπορείς, να στεγνώνεις τα πλυμμένα σου με φυσικό τρόπο. Τέλος, όσο περισσότερα ρούχα μπορείς να πλύνεις με κρύο ή χλιαρό νερό, να το κάνεις.

Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να λειτουργεί πάντα με γεμάτο φορτίο.
Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να λειτουργεί
πάντα με γεμάτο φορτίο.

Θέματα ψύξης: Φρόντισε το ψυγείο σου να έχει μια σχετική απόσταση από τον τοίχο έτσι ώστε να δίνει στο μοτέρ τον απαραίτητο χώρο για να αναπνεύσει αλλά και να μην υπερθερμανθεί. Επίσης, κράτα το καθαρό, με τη βοήθεια μιας κοινής ηλεκτρικής σκούπας. Θα λειτουργεί καλύτερα έτσι.

Ελεγξε συχνά τα λάστιχα της πόρτας. Αν δεν κλείνει καλά, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες. Τέλος, αν το ψυγείο σου είναι παλιό και άρα όχι αυτοσυντηρούμενο, φρόντισε να το αποψύχεις συχνά, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά και να μην καταβροχθίζει άσκοπα ενέργεια.

Η ώρα των κλιματιστικών: Τοποθέτησε το κλιματιστικό σε ένα δροσερό μέρος του σπιτιού και μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, έτσι ώστε να μην "αγκωμαχάει" να πιάσει θερμοκρασία!

Κράτα το φίλτρο του καθαρό έτσι ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και φυσικά αν πρόκειται να αγοράσεις καινούριο, επέλεξε ένα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους, και φυσικά το πορτοφόλι σου.

Τηλεόραση και άλλες ηλεκτρικές συσκευές: Όταν δεν χρησιμοποιείς κάποιες συσκευές, κλείσε το κουμπάκι. Μην τις αφήνεις στο stand by. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρη ότι δεν καταναλώνεις ενέργεια με κανέναν τρόπο. Επίσης, με δεδομένο ότι το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη, φρόντισε να διατηρείς όλες τις ηλεκτρικές συσκευές σε καλή κατάσταση. Το κέρδος θα το πάρεις πίσω διπλό.


Από τη Ζωή Κίττα

Τα αυγά στη διατροφή του βρέφους-παιδιού. Τι να προσέχετε; Introducing Eggs - When Can I Give My Baby Eggs?

Όπως γνωρίζετε τα αυγά αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του βρέφους και του παιδιού. Αποτελούν υψηλής βιολογικής αξίας τροφή. Στον κρόκο του αυγού περιέχονται λιπίδια (σφιγγολιπίδια) που παίζουν σημαντικό ρόλο στο κτίσιμο του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου. 

Introducing Eggs - When Can I Give My Baby Eggs?
Ο κρόκος του αυγού εισάγεται στη διατροφή του βρέφους
μετά τον 8o-9o μήνα σε καθημερινή βάση
και μετά τον 1o χρόνο προστίθεται και το ασπράδι. Μετά τον 2o χρόνο μπορεί να συνεχιστεί η χορήγηση αυγών πιο αραιά (2-3 την εβδομάδα).
Τι πρέπει να προσέχετε όμως στην επιλογή του καλύτερου ποιοτικά αυγού διαβάστε τις οδηγίες του κου Ιωάννη Μηνά, που είναι Λειτουργός Γεωργίας στο Υπουργείο Γε­ωργίας.
Στη σημερινή καταναλωτική εποχή, η πληροφορία που αναγράφεται σε ένα προϊόν αποτελεί την κύρια και, ίσως, την πιο εύκολα προσβάσιμη πηγή πληροφόρησης του καταναλωτή για το προϊόν που θα αγοράσει. Η κυπριακή παροιμία "Εγώ στραώνω τζαι πουλώ, τζαι συ άμπλεπε τζια γόραζε", ίσως να μην είναι δόκιμη σήμερα λόγω των πολλών ευκαιριών ενημέρωσης που έχει ο καταναλωτής προτού αγοράσει ένα προ­ϊόν. Στην περίπτωση, όμως, των ειδών πρώτης ανάγκης, πιθανόν να αποτελεί κανόνα, αφού οι καταναλωτές λειτουργούν περισσό­τερο με το συναίσθημα παρά με τη γνώση, μετά από προτροπή παρά από σκέψη, λόγω συνήθειας ή ακόμα και λόγω ελκυστικής συσκευασίας.
Σε αυτή τη διαδικασία αγοράς τα αυγά δεν αποτελούν εξαίρε­ση: η συσκευασία πρέπει να είναι ελκυστική, να εκπέμπει εμπι­στοσύνη, επαγγελματισμό και να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον καταναλωτή. Για το σκοπό αυτό, οι προμηθευτές/παραγωγοί/κέντρα συσκευασίας μεριμνούν ώστε να είναι συνεπείς. 
Τι γί­νεται όμως με τα «επιμέρους» στοιχεία μιας συσκευασίας, όπως την ημερομηνία ανάλωσης «πριν από» (η οποία είναι και η πιο δημοφιλής στους καταναλωτές), τη μέθοδο παραγωγής (που αποκτά ενδιαφέρον σε καταναλωτές που θέλουν κάτι διαφορετι­κό και που στις πλείστες περιπτώσεις στοιχίζει περισσότερο), την επωνυμία και άλλα στοιχεία πληροφόρησης που αναγράφονται στη συσκευασία;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) «έχει μεριμνήσει για σας πριν από εσάς», θα έλεγε κάποιος μιμούμενος το γνωστό σλόγκαν, αφού η Νομοθεσία της Ε.Ε. ήταν έτοιμη, καθορισμένη και σε ισχύ πριν την ένταξη της Κύπρου ως πλήρες Κράτος Μέλος. Η Νομοθεσία αυτή όμως δεν είναι στατική, και τροποποιείται ώστε να είναι προσαρμοσμένη και στην ανάγκη προστασίας του ευρω­παίου καταναλωτή από τον καταιγισμό προϊόντων που ζητούν πα­ρουσία στο «ράφι της νοικοκυράς».
Σήμανση συσκευασιών
Στην ευρωπαϊκή αγορά τα μόνα αυγά που μπορούν να προ­σφέρονται για κατανάλωση στα σημεία λιανική πώλησης είναι τα αυγά που δεν έχουν υποστεί επώαση ή βρασμό και που εμπί­πτουν στην "Κατηγορία Α" (στη συσκευασία μπορεί να αναγρά­φονται ή/και οι λέξεις "Φρέσκα αυγά"). Η "Κατηγορία Α" αναφέ­ρεται σε αυγά φυσιολογικά (με καθορισμένο σχήμα), καθαρά, ανέπαφα (χωρίς ρωγμές ή άλλου είδους ραγίσματα), με μικρό αεροθάλαμο (μικρότερο των 6 χιλιοστών) και χωρίς οσμή από ξέ­να σώματα. 
Οι παραγωγοί/ κέντρα συσκευασίας αυγών πρέπει να παρέχουν πάνω στη συσκευασία και τις ακόλουθες πληροφορίες:
1. Τον αριθμό των αυγών στη συσκευασία (π.χ. 6 αυγά).
2. Τη μέθοδο παραγωγής (Συνήθη ή Κλωβοστοιχίας, Στρω­μνής ή Αχυρώνα, Ελεύθερης βοσκής, Βιολογικά). Στην περίπτω­ση χρήσης αναβαθμισμένων/διευθετημένων κλωβών μπορούν να
αναγράφονται οι λέξεις «Αναβαθμισμένοι/ Διευθετημένοι κλωβοί».
3. Την κατηγορία βάρους των αυγών: Για τις τέσσερις κατηγο­ρίες βάρους ισχύουν ως «S» (small) (μικρότερο των 53 γραμμά­ριων), «Μ» (medium) (μεταξύ 53 και 63 γραμμαρίων), «L» (lar­ge) (μεταξύ 63 και 73 γραμμαρίων) και «XL» (extralarge) (μεγα­λύτερο των 73 γραμμαρίων). Αντί των ψηφίων «S», «Μ», «L» και «XL» μπορούν να αναγράφονται οι λέξεις «μικρό» ή/και «βάρος μικρότερο των 53g», «μεσαίο» ή/και «βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 53gκαι μικρότερο των 63g», «μεγάλο» ή/και «βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 63gκαι μικρότερο των 73g», «πολύ μεγάλο» ή/και «βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 73g» αντίστοιχα.
4. Την ένδειξη «Ανάλωση πριν από»: δηλαδή, την ημερομηνία που έχει καθορισθεί να υπολογίζεται με μέγιστο όριο την 28η μέ­ρα μετά την ωοτοκία του αυγού. Η παραμονή, όμως, των αυγών στα σημεία λιανικής πώλησης δεν πρέπει να υπερβαίνει την 21η ημέρα από την ωοτοκία του αυγού.
5. Το δεκαψήφιο αριθμό του κέντρου συσκευασίας, ο οποίος είναι αποτυπωμένος και στο κέλυφος του αυγού που βρίσκεται εντός της συσκευασίας.
6. Το όνομα ή την εταιρική επωνυμία του κέντρου συσκευα­σίας αυγών.
7. Την τιμή.
8. Την επισήμανση ότι τα αυγά πρέπει «Να διατηρούνται με απλή ψύξη μετά την αγορά».
Όσον αφορά τον αριθμό του κέντρου συσκευασίας, αυτός πα­ρέχει πληροφορίες για τη μέθοδο παραγωγής (1o ψηφίο, όπου, 0: Βιολογικά, 1: Ελεύθερης βοσκής, 2: αχυρώνα (στρωμνής) και 3: κλωβοστοιχίας), τη χώρα συσκευασίας (2o και 3o ψηφίο, π.χ. για Κύπρο ο κωδικός CY), το εάν είναι βρώσιμα τα αυγά (4o ψηφίο, εδώ ο κωδικός είναι πάντα 4), την Επαρχία εγκατάστασης του Κέντρου συσκευασίας βρώσιμων αυγών (5ο ψηφίο, όπου 1:Λευκωσία, 2:Κερύνεια, 3:Αμμόχωστος, 4:Λάρνακα, 5:Λεμεσός, 6:Πάφος), τον αύξοντα αριθμό του Κέντρου συσκευασίας (ψηφία 6 και 7), μια τελεία (ψηφίο 8) και τον κωδικό του παραγωγού (Ψηφίο 9 και 10). Στην περίπτωση που η χώρα παραγωγής των αυγών είναι διαφορετική από τη χώρα συσκευασίας τους, αναγράφεται, επιπρόσθετα, ο κωδικός του παραγωγού για τη χώρα αυτή, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον τετραψήφιος, όπου το 1ο ψηφίο αναφέρεται στη μέθοδο παραγωγής, το 2ο και 3ο ψηφίο αναφέρεται στον κωδικό της χώρας συσκευασίας (π.χ. PLγια την Πολωνία) και ένα ή περισσότερα ψηφία για τον κωδικό του πα­ραγωγού. Για τα πρώτα τρία ψηφία των κωδικών που έχουν ανα­φερθεί είναι υποχρεωτική και η επεξήγηση τους.
Σε μια συσκευασία αυγών που συσκευάζονται στην Κύπρο, αλλά παράγονται στο εξωτερικό (Πολωνία) θα μπορούσε να ανα­γράφεται: «Κωδικός κέντρου συσκευασίας: 0CY4103.12», «Κω­δικός παραγωγού: 0PL123», όπου 0: Βιολογικά, CY: Κύπρος, PL: Πολωνία.
Μέθοδοι εκτροφής
Όσον αφορά τις μεθόδους εκτροφής, ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει βρώσιμα αυγά που παράγονται από όρνιθες που εκτρέφονται σε:
1. Σύστημα εκτροφής Κλωβοστοιχίας, όπου οι όρνιθες παρα­μένουν σε κλουβιά, με εξοπλισμό που καθορίζεται από τη Νομο­θεσία, καθ' όλη τη διάρκεια της αυγοπαραγωγικής τους περιό­δου.
2. Σύστημα εκτροφής σε Στρωμνή ή Αχυρώνα, όπου οι όρνι­θες παραμένουν εντός του υποστατικού με στρωμνή το οποίο διέ­πεται από όλες τις ειδικές διατάξεις του Νόμου όσον αφορά τον εξοπλισμό σε κούρνιες, φωλιές, ποτίστρες, ταΐστρες και στρω­μνή.
3. Σύστημα εκτροφής Ελεύθερης Βοσκής, όπου οι όρνιθες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθορισμένους εξωτερικούς χώρους (4τ.μ. ανά όρνιθα) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εξω­τερικοί αυτοί χώροι είναι ως επί το πλείστον καλυμμένοι με βλά­στηση. Τα δε υποστατικά που φιλοξενούν τις όρνιθες διέπονται από όλες τις διατάξεις που προνοούνται για τα αυγά στρωμνής ή αχυρώνα, με επιπρόσθετα καθορισμένα ανοίγματα (πόρτες) για την ελεύθερη πρόσβαση των ορνίθων στους εξωτερικούς χώρους.
4. Σύστημα Βιολογικής εκτροφής, όπου οι όρνιθες διαβιούν σε συνθήκες εκτροφής Ελεύθερης βοσκής, αλλά τρέφονται απο­κλειστικά με σιτηρέσια και άλλες τροφές που προκύπτουν από προϊόντα που παράγονται με βιολογικές μεθόδους.
Τέλος, υπάρχει και η επιλογή αγοράς αυγών που έχουν μεγα­λύτερη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών (π.χ. ω-3 λιπαρά οξέα) και θεωρούνται αυξημένης διαιτητικής αξίας. Τα αυγά αυτά πα­ράγονται από όρνιθες που τρέφονται με διαφοροποιημένο σιτηρέσιο, το οποίο έχει συστατικά με αυξημένη περιεκτικότητα σε "ω-3" λιπαρά οξέα (μέρος των οποίων μεταφέρεται και στο αυγό). Τα αυγά που χαρακτηρίζονται ως ω-3 πρέπει να έχουν συγκέν­τρωση ενώσεων ω-3 λιπαρών οξέων πέραν ενός καθοριζόμενου ορίου.

ΑμεΑ: Τα μεγαλύτερα Θύματα της Κρίσης

Η λιτότητα δεν κάνει εξαιρέσεις. Κάποιες από τις περικοπές οι οποίες καταργούν κατοχυρωμένες κοινωνικές παροχές για τους ανθρώπους με αναπηρία έχουν ήδη εφαρμοστεί και άλλες βρίσκονται «προ των πυλών».

Πριν από 3 μήνες αναθεωρήθηκε η χρηματοδότηση
για τα αναπηρικά καροτσάκια...
Ενδεικτική μαρτυρία
Ο 25χρονος Μανώλης είναι παραπληγικός και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Πριν από μισό χρόνο τελείωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική αλλά δυσκολεύεται να βρει μια δουλειά, ιδίως προσβάσιμη.
Μιλώντας στο tvxs.gr, αναφέρεται στην περικοπή παροχών οι οποίες θίγουν τους ανθρώπους με προβλήματα κινητικής αναπηρίας, με σοβαρές επιπτώσεις για τη ζωή τους. Διευκρινίζει πως αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί εδώ και ένα χρόνο στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και πλέον σήμερα προωθούνται στο ΙΚΑ:

«Εδώ και περίπου 12 μήνες έχουν σταματήσει την επιδότηση των φαρμάκων για την ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας, τα οποία είναι απαραίτητα για ανθρώπους που έχουν χτυπήσει και έχουν υποστεί βλάβη στα όργανά τους. Αρχικά παρέχονταν δωρεάν. Τώρα, πρέπει να τα πληρώνουμε (τα 4 χάπια κοστίζουν περίπου 50 ευρώ).
Πριν από 3 μήνες αναθεωρήθηκε η χρηματοδότηση για τα αναπηρικά καροτσάκια, τα αμαξίδια ηλεκτρικού τύπου, τα γερανάκια κλπ. Πλέον, παρέχονται 900 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για ένα τυπικό καρότσι το οποίο κοστίζει 3-4.000 ευρώ.
Επιπλέον, μειώθηκε το ποσό που καλύπτει την αγορά μαξιλαριού κατακλίσεων με αεροκυψέλες, το οποίο κατανέμει ορθολογικά τα σημεία στήριξης του σώματος πάνω στη βάση του καθίσματος  (αντί για 600 ευρώ, χρηματοδοτείται με 200 ευρώ), κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι άνθρωποι με παραπληγία ή τετραπληγία που δεν μπορούν να διασφαλίζουν αυτό το μαξιλάρι αναγκάζονται να κάνουν θεραπεία κατακλίσεων μένοντας κατά μέσο όρο 2 μήνες στο κρεβάτι. Αυτό με τη σειρά του κοστίζει πολύ περισσότερο στα ταμεία.
Παράλληλα, έχουν περικοπεί απαραίτητα προϊόντα για την τουαλέτα (καθετήρες, ουροσυλλέκτες κλπ). Αρχικά δικαιολογούνταν όλα. Τώρα μπήκε όριο της τάξης των 540 ευρώ το μήνα, το οποίο δεν αρκεί. Χωρίς -για παράδειγμα- καθετήρες (5 ευρώ έκαστος), με τις ουρολοιμώξεις τις οποίες θα αντιμετωπίζει κανείς, μέσα σε 5 χρόνια θα είναι πλέον νεφροπαθής. Γεγονός που επίσης σε τελική ανάλυση θα κοστίσει περισσότερο στο κράτος.
Συνολικά, σε προσωπικό επίπεδο, χρειάζομαι κάθε μήνα υλικά που κοστίζουν 500 ευρώ. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν οριστικά και στο ΙΚΑ οι περικοπές οι οποίες έχουν εξαγγελθεί, θα πρέπει να διαθέτω ο ίδιος 250 ευρώ παραπάνω. Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια παραδείγματα, τα οποία δεν επεκτείνονται σε άλλες κατηγορίες, όπως οι διαβητικοί (βάζουν όρια σε μετρήσεις σακχάρου, ινσουλίνες κ.ά.) κλπ.
Πριν από την τελική εφαρμογή των περικοπών, είναι σε εξέλιξη μια διαβούλευση ανάμεσα στη Συνομοσπονδία και το ΙΚΑ. Συν τοις άλλοις, ασκούνται πιέσεις από εμπλεκόμενες εταιρείες. Η αλήθεια είναι πως τα υλικά που χρειαζόμαστε «περνούν» από διάφορους μεσάζοντες με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να εκτοξεύονται οι τιμές τους. Θα μπορούσε, λοιπόν, το ίδιο το ΙΚΑ να εισάγει τα προϊόντα και εμείς να τα προμηθευόμαστε απευθείας από εκεί -άρα, για παράδειγμα, ο καθετήρας θα μπορούσε να κοστίζει 2 αντί για 5 ευρώ. Δεν θα πρέπει να «πληρώνουμε» εμείς το γεγονός ότι κάποια υλικά είναι υπερκοστολογημένα, όπως λέγεται. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για τα πάντα (μετακινήσεις και ό,τι άλλο). Ας μην φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε και για να πηγαίνουμε στην τουαλέτα.»
 

Η θέση της ΕΣΑμεΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης χαρακτηρίζει στο tvxs.gr κρίσιμες αυτές τις ώρες για το
αποτέλεσμα της διαβούλευσης η οποία είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να μπει «φρένο» στις περικοπές που θίγουν παροχές για τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης: τα ΑμεΑ.

Ο ίδιος διαμηνύει: «Ένα είναι σίγουρο. Αν δεν πράξουν ό,τι πρέπει για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν σε ανθρώπους, για παράδειγμα, με κινητική αναπηρία, τότε η Συνομοσπονδία θα απαντήσει με πολύ σκληρή κινητοποίηση. Διότι, πλέον, θα πρόκειται για τη διασφάλιση της ελάχιστης ποιότητας ζωής».

Ημέρα κατά της Τύφλωσης

Η σημερινή ημέρα είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τύφλωσης. Σχεδόν 180.000.000 άνθρωποι ανά την υφήλιο εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Περίπου 40-45 εκατομμύρια είναι τυφλοί. Από εκείνους, 1,5 εκατομμύριο είναι παιδιά. Δεδομένης της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν.
Περίπου το 80% των τυφλών είναι άνω των 50 ετών και τα 2/3 είναι γυναίκες. Θεωρείται ότι το 80% των αιτιών τύφλωσης μπορεί να αποφευχθεί, το 20% να προληφθεί και το 60% να θεραπευθεί. Το 90% των τυφλών εντοπίζεται σε χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Όπως αναφέρει το Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ,κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος τυφλώνεται. Κάθε 1 λεπτό τυφλώνεται ένα παιδί. Η πιο συχνή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως είναι ο καταρράκτης με ποσοστό 47,8% και ακολουθούν το γλαύκωμα με 12%, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας με 8,7%, ο διαβήτης με 4,8% και λοιμώξεις όπως το τράχωμα και οι παρασιτώσεις.
Ανάμεσα στις τραγικές επιπτώσεις της τύφλωσης είναι η εκδήλωση κατάθλιψης, ενώ μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων οι οποίοι πλήττονται πεθαίνουν 3-4 χρόνια αργότερα, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας. 

Το Ινστιτούτο προσφέρει μία δωρεάν οφθαλμολογική εξέταση σε άτομα που το έχουν ανάγκη 
Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision - 
Κεντρικό: Λεωφ. Συγγρού 328-330, 176 73 
Καλλιθέα - Τηλ.Κέντρο: 210-95.95.215 / Fax: 210-95.15.120 - Αμαρουσίου: Λ. Κηφισίας 76 & Πάρνωνος, 151 25 Μαρούσι (είσοδος από την οδό Πάρνωνος)
Τηλ.: 210 61 25 325 
Fax: 210 61 22 570 

Steve Jobs - Για ποιούς αξίζει να κλαίμε;

Steve Jobs (1955-2011)

«τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον;» 
 (Μαρκ. 8, 36)
What good is it for someone to gain the whole world?
(Mark 8:36)
Ένα εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν και κανένας δεν κλαίει
ευχαριστούμε τον Παύλο, που μας το έστειλε