Στο χαμομηλάκι ...
΄΄γύρω γύρω όλοι, στην μέση ο . . . ΄΄ άσε με, θέλω να πάω να παίξω με τις φίλεςμου. Όχι μαζί σου, με περιμένουν οι φίλες μου. Όχι, η μαμά και ο μπαμπάς λείπουνστη γιαγιά . . . ΄΄. . . χέρια πόδια στην αυλή'' Θέλω ναπάω να παίξω! Α, η μαμά σου είπε να με προσέχεις ;Αλλά να μην της το πω ; Θα είναι το παιχνίδι μας;Εντάξει, άμα σου το είπε η μαμά . . .Θέλω να φύγω όμως.Θέλω να πάω να παίξω, θέλω να πάω να παίξω. . .Θα παίξουμε μαζί ;εντάξει . Θα πάμε για μπάνιο μετά .Με την θεία . Ναι, γι' αυτό φοράω μαγιό από μέσα .Μαγιό είναι σου λέω . . .ναι . . . Πώς είναι ; ποιο ; τομαγιό μου; ροζ. Όχι, μην το δεις. . . όχι σου λέω. Δεν είμαστε στην θάλασσα. ΄΄. . .κι όλοι κάθονται στην γη''. . .μην το βλέπεις. . .θέλω να παίξω. Ναι, μέχρι εκεί που δείχνεις φτάνει, αλλά άσε με να πάω να παίξω, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ… Εκεί είναι το πόδι μου, δεν έχει μαγιό εκεί! Δεν ξέρεις ; δεν φοράνε μαγιόστα πόδια!! χα χα !εκεί έχει, εκεί όχι . . . Να παίξω τώρα;Τι το κάνεις το χέρι μου, άσε με. Άσε με σου λέω .Θέλω την μαμά μου. . . Όχι, μην της πεις ότι είμαι κακό κορίτσι, όχι, δεν είμαι . . .Δεν είμαι, δεν είμαι. . .΄΄Δεν περνάς κυρά-Μαρία, δεν περνάς. . .'' Εντάξει, δενθα της πω το μυστικό μας. Ούτε στον μπαμπά .Άσε με. . . . . . . . . . . . . . . . . . .Έλα Ισμήνη, έλα! Γιατί κλαίς ; χτύπησες ;Έλα, έλα να παίξουμε. . .΄΄. . .δεν περνάς, περνάς. . .''
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Ηλέκτρα στο Το χαμομηλάκι τη 3/31/2007 08:39:00 πμ
Save Our Children ♦ Σώστε τα Παιδιά μας
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,
Προστατεύστε το Χαμομηλάκι, Είναι το Φως.
Κίνημα για την προστασία του παιδιού
hamomilaki@gmail.com
Επίσημη Ιστοσελίδα: hamomilaki.gr
Σάββατο 31 Μαρτίου 2007
Δεν περνάς κυρά-Μαρία...
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ - ΓΑΒΡΙΕΑΑ ΜΙΣΤΡΑΛ
Δώσε μου, Κύριε, απλότητα και βάθος.
Κάνε να μην είμαι περίπλοκος, ούτε κοινότυπος στο καθημερινό μου μάθημα.
Κάνε να υψώνω τα μάτια πάνω από το πληγωμένο μου στήθος μπαίνοντας κάθε μέρα στην τάξη μου.
Ας μη φέρνω μαζί μου στην έδρα τις μικρές μου υλικές μέριμνες, τις κωμικές λύπες μου.
Κάμε το χέρι μου ελαφρότερο στην τιμωρία και απαλότερο στο χάδι.
Ας επιπλήττω απρόθυμα για να 'μαι βέβαιος πως τιμωρώ από αγάπη.
Το πλινθόκτι στο σχολείο μου ας είναι καμωμένο από πνεύμα.
Οι φλόγες του ενθουσιασμού μου ας γεμίζουν τη φτωχή του είσοδο, τη γυμνή αίθουσα του.
Η καρδιά μου ας είναι στήλη του, η πιο δυνατή και η θέληση μου χρυσάφι καθαρότερο απ' τις κολώνες των πλούσιων σχολείων.
ΓΑΒΡΙΕΑΑ ΜΙΣΤΡΑΛ
ΧΙΛΙΑΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ-ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ 1946
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/29/2007 10:01:00 πμ
Υποσιτισμός, μια 'Υπουλη Τραγωδία!:
"Ευθύνεται για περισσότερους από τους μισούς θανάτους παιδιών σε όλο τον κόσμο - καμία μολυσματική ασθένεια από την εποχή της Επιδημίας της Πανώλης δεν παρουσίασε τέτοια αναλογία θανάτων.Εντούτοις, δεν είναι μολυσματική ασθένεια.Τα ολέθρια αποτελέσματά της διαφαίνονται στους εκατομμύρια επιζώντες που στιγματίζονται από αναπηρίες, χρόνιες ευαισθησίες στις ασθένειες και νοητικές βλάβες. Απειλεί γυναίκες, οικογένειες και τελικά, τη βιωσιμότητα ολόκληρων κοινωνιών".
-UNICEF,Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο. Ποιά πάθηση είναι;Πρόκειται για τον υποσιτισμό σε πρωτεϊνες και ενέργεια, ο οποίος έχει συμβάλλει τουλάχιστον στους μισούς από τους 10,4 εκατ. θανάτους παιδιών κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας(WHO). Μία έκθεση της WHO τον Ιούλιο του 2001 ανέφερε:"οι συνέπειες του υποσιτισμού είναι εκτεταμένες και επηρεάζουν σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους- το 20% του πληθυσμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο". Αυτό σημαίνει ότι παγκόσμια, 1 στους 8 ανθρώπους πάσχει από υποσιτισμό. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική, ωστόσο οι αναπτυγμένες χώρες δεν είναι απαλλαγμένες. 11 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε βιομηχανοποιημένες χώρες πάζουν από υποσιτισμό και επιπλέον 27 εκατομμύρια υποσιτιζόμενοι ζουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής 'Ενωσης.
Ο υποσιτισμός παρουσιάζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν προσλαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, και συνήθως προκαλείται από το συνδυασμό δύο παραγόντων:(1) την ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, θερμίδων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και (2) τις συχνές λοιμώξεις.
Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον Υποσιτισμό!
Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού επειδή βρίσκονται σε περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης η οποία αυξάνει την απαίτηση για θερμίδες και πρωτεϊνες. Για παρόμοιους λόγους, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν είναι ευάλωτες στον υποσιτισμό.Η ανεπάρκεια των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων ανακόπτει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό κλαίει και είναι φιλάσθενο. Καθώς χειροτερεύει η κατάσταση, η απώλεια βάρους γίνεται πιο ευδιάκριτη, τα μάτια και το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού βυθίζονται, το δέρμα και οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και η ικανότητα διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος μειώνεται.Ο υποσιτισμός μπορεί να εμφανιστεί και με άλλες μορφές, οι οποίες μπορεί επίσης να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των παιδιών. Η ανεπαρκής πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων - κυρίως σιδήρου, ιωδίου και ψευδαργύρου- και βιταμινών, ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, μπορεί να προκαλέσει αυτές τις συνέπειες. Συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμίνης Α επηρεάζει περίπου 100 εκατ. μικρά παιδιά στον κόσμο και προξενεί τύφλωση κι επίσης εξασθενίζει το ανοσολογικό σύστημα! Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η ελλιπής σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού σχετίζεται με τη μειωμένη διανοητική ανάπτυξη και την περιορισμένη σχολική και πνευματική απόδοση.
Μήπως υποσιτίζεται το παιδί σας;Οι γιατροί αξιολογούν τη διατροφική υγεία ενός παιδιού συνήθως μετρώντας το σώμα του και συγκρίνοντας τις διαστάσεις με τις φυσιολογικές τιμές. Η σύγκριση βάρους-ηλικίας αποκαλύπτει το βαθμό υποσιτισμού. Αν είναι σοβαρός, το παιδί είναι ισχνό και φαίνεται πολύ λεπτό. Η ασθένεια θεωρείται σοβαρής μορφής αν το βάρος του παιδιού είναι 40% και πλέον κάτω από το κανονικό, μέτριας μορφής αν είναι 25% ως 40% κάτω και ελαφράς μορφής αν είναι 10% ως 25% κάτω από το κανονικό. Μια πολύ χαμηλή αναλογία ύψους-ηλικίας ίσως αποκαλύψει χρόνιο υποσιτισμό.
Πώς να το προστατέψετε:
Καρ' αρχήν πρέπει να βελτιωθεί το διαιτολόγιο των εγκύων ή των μητέρων που θηλάζουν, ώστε να παίρνουν περισσότερες θερμίδες και πρωτεϊνες.
Η καλύτερη δυνατή τροφή για ένα βρέφος είναι το γάλα της μητέρας του,ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της ζωής του.
Μεταξύ του 4ου και 6ου μήνα, το βρέφος πρέπει να αρχίσει να τρώει πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, παράλληλα με το γάλα.
Μεταξύ του 5ου και 9ου μήνα, τα βρέφη γενικά αρχίζουν να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και πρωτεϊνες . Με σταθερότητα και συνέπεια να του δίνετε και άλλες τροφές. Οι βρεφικές τροφές με δημητριακά και λαχανικά πρέπει να δοθούν πρώτα κι αργότερα να ακολουθήσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
'Επειτα από οχτώ μήνες,το μητρικό γάλα δεν αποτελεί πλέον τη βάση για το διαιτολόγιό του. Το ιδανικό διαιτολόγιο για το βρέφος περιλαμβάνει πλέον φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, καθώς και κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.Τέτοιες είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκαλί ή κίτρινα φρούτα και λαχανικά όπως το μάνγκο, τα καρότα και οι παπάγιες. Παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών πρέπει να τρώνε 5-6 φορές τη μέρα.
Η μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία τροφών σε διαφορετικούς συνδυασμούς παρέχει θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν το παιδί σας!
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/28/2007 10:27:00 πμ
Τα παιδιά, το μελάνωμα και ο ήλιος
Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το κάψιμο από τον ήλιο, νωρίς στη παιδική ηλικία, δημιουργεί πολύ ψηλές πιθανότητες πρόκλησης μελανώματος, αργότερα στη ζωή των παιδιών.
Το μελάνωμα είναι ένας πολύ επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος, έχει την ικανότητα να εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε διάφορα μέρη του σώματος (λεμφαδένες, πνεύμονες, εγκέφαλο, συκώτι, οστά). Είναι ανθεκτικό στις θεραπείες και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά με ψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης εργαστηριακής έρευνας που έγινε στο National Cancer Institute, η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να προκαλέσει καρκίνο στα μελανοκύτταρα των παιδιών είναι πάρα πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για την καρκινοποίηση μελανοκυττάρων στους ενήλικες.
Σε πειραματόζωα στα οποία έκαναν πειράματα έκθεσής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, βρήκαν ότι σε ενήλικα ζώα χρειαζόταν 30 φορές περισσότερη ακτινοβολία για να προκληθεί η ίδια καρκινική βλάβη.
Η υπεριώδης ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο δέρμα και ιδιαίτερα για το δέρμα των παιδιών. Τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν το μελαψό χρώμα του δέρματος, βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος.
Η υπεριώδης ακτινοβολία, πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβη στο γενετικό υλικό των μελανοκυττάρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται το μελάνωμα.
Τα βρέφη και τα νεαρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία διότι το δέρμα τους, περιέχει επίσης και αρχέγονα ανώριμα μελανοκύτταρα.
Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα όταν υποβάλλονται στην ακτινοβολία αυτή.
Δημιουργούνται έτσι περισσότερες πιθανότητες πρόκλησης βλάβης στο DNA τους με αποτέλεσμα την εγκατάσταση των μηχανισμών εκείνων που οδηγούν στον καρκίνο.
Ακόμη ένας παράγοντας που θεωρείται ότι εξηγεί την ιδιαίτερη ευαισθησία των παιδιών είναι το γεγονός ότι το οι υπεριώδεις ακτινοβολίες επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Το σύστημα άμυνας, λόγω αυτής της αρνητικής επίδρασης δεν αντιδρά σωστά για να εξαλείψει τα πρώτα ανώμαλα κύτταρα που θα οδηγήσουν μελλοντικά στην ανάπτυξη του μελανώματος.
Τα συμπεράσματα της ενδιαφέρουσας αυτής μελέτης είναι ξεκάθαρα:
Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο
Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται τα καψίματα από τον ήλιο στα παιδιά
Φορέστε στα παιδιά καπέλο, χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες με ψηλό δείκτη προστασίας
Αποφεύγετε αχρείαστες εκθέσεις των παιδιών στον ήλιο
Βιβλιογραφία:
National Cancer Institute
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/28/2007 10:03:00 πμ
Σεξουαλική κακοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ο/Η Agorafoviagr άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανακοίνωσή σας "Σεξουαλική κακοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες":
Το διάβασα και δεν ξέρω από τη μία στεναχωρήθηκα από την άλλη νευρίασα. Ειδικά σε άτομα που μπορεί να έχουν κάποια νοητική στέρηση αυτό είναι απαράδεκτο να γίνεται. Αυτό το "ποιος θα τα πιστέψει", είναι ένα επιχείρημα που το βασίζουν οι βιαστές στο ότι έχουν μία αδυναμία τα αμεα. Αυτήν την αδυναμία εκμεταλλεύονται. Η αυστηρότητα εδώ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την δικαιοσύνη πιστεύω. Είναι άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση είτε σωματικά είτε πνευματικά είτε ψυχικά απέναντι σε αυτούς που δε θέλω να τους χαρακτηρίσω. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν ότι κάποιος τους κάνει κακό όπως καταλαβαίνουν και όταν κάποιος τα βοηθάει αυτά τα άτομα με κάποια δυσκολία. Πολύ ωραίο άρθρο φίλη μου.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ....
Η ποιότητα της σχέσης ενός παιδιού με τους γονείς του, φαίνεται ότι αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει το πώς αυτό το άτομο θα αντιδράσει στον κόσμο.
ΤΖΩΝ ΝΙΚΟΛΣΟΝ
Μη δείχνεις ποτέ στα παιδιά σου ένα αυστηρό πρόσωπο. Η γλύκα σου κερδίζει την αγάπη τους. Αν κάνουν κάποιο λάθος μάθε τα να το διορθώνουν με τη βοήθεια της στοργικής τους μητέρας.
ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ
Όσο πιο πολλά δάκρυα στοίχισε ένα παιδί στα μάτια της μητέρας του, τόσο πιο αγαπημένο είναι στην καρδιά της.
ΔΟΥΜΑΣ
Η παιδική ηλικία έχει τον ιδιαίτερο τρόπο της να βλέπει, να σκέπτεται, να αισθάνεται, που της είναι δικός της. Τίποτε δεν είναι λιγότερο συνετό από το να θέλουμε να τον αντικαταστήσουμε με τους δικούς μας τρόπους.
Ζ. Ζ. ΡΟΥΣΣΩ
Τα παιδιά δεν πρέπει να τα φορτώνεις με ένα κάρο πληροφορίες, αλλά να τα ενθαρρύνεις προς την κατεύθυνση της δράσης, να τους δίνεις τόσες πληροφορίες, όσες τους χρειάζονται για να δημιουργούν από μόνα τους.
ΣΙΜΟΥΡ ΠΕΪΠΕΡΤ
Όλα, ακόμα και το ψέμα, υπηρετούν την αλήθεια. Οι σκιές δε σβήνουν τον ήλιο.ΚΑΦΚΑ
Αν η καθημερινότητά σου είναι φτωχή, μην την καταφρονήσεις. Κατηγόρησε τον εαυτό σου που δεν είναι αρκετά παιδί ώστε να μπορέσει να δει τα πλούτη της.Ρ. Ν. ΡΙΛΚΕ
Οι σωστοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους ρίζες και φτερά. Ρίζες για να ξέρουν που βρίσκεται το σπίτι τους. Φτερά για να πετάξουν μακριά.Τ. ΣΟΛΚ
Τι πρέπει να κάνει κανείς αν θέλει ν' αλλάξει την γνώμη ενός παιδιού; Ο πρώτος κανόνας είναι να ξεκινήσει υιοθετώντας την.
ΑΛΑΙΝ
Τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός: Δεν είναι ούτε ιδιοκτησία των γονέων τους, ούτε ιδιοκτησία της κοινωνίας. Δεν ανήκουν παρά στην μελλοντική τους ελευθερία.
ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ
Όταν τα παιδιά μαζεύονται και συζητούν το πιο αγαπημένο θέμα τους είναι: "Πότε θα γίνουμε άντρες". Όταν μαζεύονται οι γέροι λένε: "Όταν είμαστε παιδιά!¨. Φαίνεται πως μόνο το σήμερα δεν μπορούμε ν' ανακαλύψουμε.
ΝΙΟΥΤΟΝ ΤΑΡΚΙΝΓΚΤΟΝ
Η παιδική ηλικία δείχνει τον άνθρωπο, όπως η αυγή την ημέρα.
ΘΑΛΗΣ
Το παιδί είναι λουλούδι με κλεισμένα ακόμα τα πέταλά του.
ΚΙΚΕΡΩΝ
Για το μωρό, το πρόσωπο της μητέρας είναι η προέκταση του εαυτού του.
Ν. ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ
Να φέρεσαι στους γονείς σου, όπως θα ήθελες να φέρονται τα παιδιά σου σε σένα.
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ
Τα μικρά παιδιά τίποτε δεν αντιλαμβάνονται και δεν αισθάνονται τόσο πολύ, όσο την αδικία.
ΝΤΙΚΕΝΣ
Απόφευγε εκείνον που αποφεύγει το γέλιο ενός παιδιού.
ΚΟΛΟΡΙΝΤΖ
Τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερο για παραδείγματα, παρά για κριτικές.
Ζ. ΖΟΥΜΠΕΡ
Η παιδική ηλικία, ακολουθεί τον άνθρωπο σε ολόκληρη την ζωή του.ΜΠΑΛΖΑΚ
...Δεν υπάρχει τίποτε πιο θαυμαστό και ασύλληπτο και τίποτε πιο αλλόκοτο κι ολότελα χαμένο για μας, από την ψυχή του παιδιού όταν παίζει.
Ε. ΕΣΣΕ
Την αγάπη των παιδιών την κερδίζεις με την γλυκύτητα κι όχι με την αυστηρότητα.
ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ
Βιβλιογραφία: ημερολόγιο του βιβλιόφιλου 1999
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/30/2007 07:25:00 πμ
Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ....
Το μέσο παιδί, κάνει τα πράγματα σωστά. Το παιδί χωρίς όρια, κάνει το σωστό πράγμα.
Μην αναγκάζετε τετράγωνα παιδιά να περάσουν από στρογγυλές τρύπες
Γ. ΚΟΡΑΣ
Η ωραιότερη μυρωδιά είναι του ψωμιού, η ωραιότερη γεύση του αλατιού, η ωραιότερη αγάπη των παιδιών.
ΠΑΡΟΙΜΙΑ
Μια μητέρα ρώτησε ένα διάσημο παιδαγωγό, από πότε πρέπει ν΄ αρχίσει την αγωγή που πεντάχρονου παιδιού της κι εκείνος της απάντησε: Κυρία μου, χάσατε ήδη πέντε χρόνια!
Συνηθίζουμε να μαθαίνουμε με λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνει κανείς για να εμβολιάσει ένα δέντρο. Όταν όμως πρόκειται για την ανατροφή και την ανάπτυξη των παιδιών μας ενεργούμε χωρίς ειδικές γνώσεις και τα κατηγορούμε ότι υστερούν σ' ένα οποιοδήποτε τομέα της δραστηριότητας τους. Αντίθετα, κατά τον εμβολιασμό των δέντρων π.χ. υποπτευόμαστε ότι κάτι δεν το κάναμε όπως έπρεπε, αν ο εμβολιασμός δεν επιτύχει.
ΟΣΚΑΛ ΚΟΛΛΕ
Το σχισμένο φόρεμα διορθώνεται,
μα τα σκληρά λόγια συντρίβουν την καρδιά του παιδιού.
ΛΟΓΓΦΕΛΛΩ
Τα παιδιά είναι μεγαλόψυχα και μπορούν, με την μαγεία της φαντασίας τους, να φιλοξενήσουν στην ψυχή τους, το 'να δίπλα στ' άλλο πράγματα που, σε μυαλά ηλικιωμένα, η μεταξύ τους διαφορά, προκαλεί σφοδρό πόλεμο και αλληλοαποκλεισμούς.
Ε. ΕΣΣΕ
Μια μητέρα πρέπει να καθοδηγεί και μετά να παραμερίζει- Ήξερα πως δεν έπρεπε να πω: "Έτσι πρέπει να πορευτείς". Γιατί δεν μπορούσα να προβλέψω ποια μονοπάτια ήταν ικανά να σε τραβήξουν σε ύψη αφάνταστα και άγνωστα σε μένα. Κι ωστόσο πάντα στην καρδιά μου το ήξερα βαθιά πως κάποτε θ' αγγίξεις ένα αστέρι. Δεν ξαφνιάστηκα!
ΧΕΗΖΕΛ ΝΤΥΕΡ
Ο τσακωμός των γονέων με τα παιδιά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί η λύση του προβλήματος, αλλά η γνώση της αιτίας οδηγεί στη λύση.
ΧΟΥΑ Τ
Το γέλιο της μαμάς βρίσκει ανταπόκριση στο μικρό της. Μια μορφή ανταλλαγής παλιά όσο και ο κόσμος.
Μ. ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ
Η αληθινή αγάπη προς το παιδί θα μας υποδείξει τον τρόπο να τα βοηθήσουμε με ηρεμία και στοργή, να γίνουν ευχαριστημένοι και ισορροπημένοι άνθρωποι.Τ. ΝΙΚΟΛ
Ο μεγαλύτερος στόχος σε ένα κόσμο που αλλάζει αστραπιαία θα έπρεπε να είναι η προετοιμασία των παιδιών στην αλλαγή.
ΣΙΜΟΥΡ ΠΕ ΠΕΡΤ
Το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί είναι ν' ακούμε το γέλιο ενός μωρού
Σ. ΦΡΟΫΝΤ
Κανένας δε μπορεί να γνωρίσει το νόημα της ζωής, το νόημα του κόσμου, ώσπου ν' αποκτήσει ένα παιδί και να το αγαπήσει και τότε όλος ο κόσμος αλλάζει. Τίποτε δε μπορεί να είναι πια αυτό που ήταν πριν.
ΛΑΦΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ
Δεν υπάρχουν κακά παιδιά. Υπάρχουν μόνο κακοί γονείς. Και είναι κακοί οι γονείς που θεωρούν τα παιδιά τους κακά.
Τ. ΝΙΚΟΛ
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/29/2007 02:01:00 μμ
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ
Όταν σου ζητώ να μ' ακούσεις
κι εσύ αρχίζεις να δίνεις συμβουλές
δεν έκανες αυτό που σου ζήτησα.
Όταν σου ζητώ να μ' ακούσεις
κι εσύ αρχίζεις να μου λες γιατί
δε νοιώθω και τόσο ωραία.
Ποδοπατείς τα αισθήματα μου.
Όταν σου ζητώ να μ' ακούσεις
και νοιώθεις υποχρεωμένος να κάνεις κάτι
για να λύσεις τα προβλήματα μου,
δεν με κατάλαβες, όσο κι αν φαίνεται παράξενο.
Ίσως γι' αυτό η προσευχή
αποδίδει σε μερικούς ανθρώπους
επειδή ο Θεός είναι βουβός και δεν προσφέρει συμβουλές
και δεν προσπαθεί να τακτοποιήσει πράγματα.
Ο Θεός ακούει μόνο κι εμπιστεύεται εσένα
να τα βγάλεις πέρα με τον εαυτό σου.
Γι' αυτό, σε παρακαλώ,
πρόσεξέ με κι άκουσέ με.
Κι αν θέλεις να μιλήσεις
περίμενε μια στιγμή,
θα 'ρθει η σειρά σου.
Σου υπόσχομαι να σ' ακούσω κι εγώ προσεκτικά.
ΛΕΟ ΜΠΟΥΣΚΑΛΙΑ
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/28/2007 07:01:00 μμ
ΒΡΕΣ ΧΡΟΝΟ
Βρες χρόνο για δουλειά -
αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
Βρες χρόνο για σκέψη -
αυτό είναι η πηγή της δύναμης.
Βρες χρόνο για παιχνίδι -
αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.
Βρες χρόνο για διάβασμα -
αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.
Βρες χρόνο να είσαι φιλικός -
αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.
Βρες χρόνο για όνειρα -
αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ' αστέρια.
Βρες χρόνο ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι -
αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.
Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρα σου -
είναι πολύ σύντομη η μέρα για να 'σαι εγωιστής.
Βρες χρόνο να γελάς -
αυυό είναι η μουσική της ψυχής.
Βρες χρόνο να είσαι παιδί -
για να νοιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.
Τ' όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη. Τ' όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη.
τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα είναι η Ειρήνη....
Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/28/2007 06:55:00 μμ
ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
*Το πιο πλούσιο συναίσθημα στον κόσμο είναι να βιώνεις το θαύμα της ζωής μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.
*Αν τα παιδιά σου νοιώθουν ασφάλεια, αγάπη και στοργή, είσαι ευτυχισμένος γονιός.
*Λυπάμαι που διακρίνω τον κακό εαυτό μου στην συμπεριφορά των παιδιών μου.
*Τα παιδιά έχουν περισσότερη ανάγκη από χάδια παρά από αντικείμενα.
*Θα πρέπει να λατρεύουμε τα παιδιά μας γι' αυτό που είναι κι όχι γι' αυτό που θέλουμε να γίνουν.
*Όσο περισσότερο αισθάνεται ένα παιδί πως το εκτιμούν, τόσο σημαντικότερες θα είναι οι αξίες του στο μέλλον.
*Δε μπορούμε να απαιτούμε από τα παιδιά μας ν' ακολουθούν τις συμβουλές μας, ενώ εμείς περιμένουμε απ' αυτά να παραβλέπουν κάποια κακά παραδείγματα που τους δίνουμε με τη συμπεριφορά μας.
*Αν το παιδί σου δε βρίσκει αγάπη και προσοχή στο σπίτι, θα τ' αναζητήσει κάπου αλλού.
*Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι δημιουργικότητας, επιμονής και αγάπης άνευ όρων.
*Η ενθάρρυνση από το γονιό, είτε από ένα καλό δάσκαλο, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/28/2007 06:43:00 μμ
Έκθεση του ΟΗΕ για την φτώχεια - Κάθε 3 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί
Κάθε 3 δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο του πλανήτη, πεθαίνει ένα παιδί, σαν αποτέλεσμα της φτώχειας, κάτι που σημαίνει 1.200 παιδιά κάθε μια ώρα!
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία ετήσια Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι 1.200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 δολλάριο την ημέρα...
Βραζιλία, Βολιβία
Όσον αφορά στη Λατινική Αμερική, η Έκθεση επισημαίνει και πάλι το πρόβλημα της ανισότητας στην περιοχή, ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την Ανάπτυξη. Ένα παράδειγμα είναι η Βραζιλία, που χαρακτηρίζεται ως η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στην περιοχή. Δέκα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές επιβιώνουν με λιγότερο από ένα δολλάριο την ημέρα.
Άλλο παράδειγμα η Βολιβία, όπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι καλλιεργούν 5 εκατομμύρια στρέμματα γης, τη στιγμή που μόλις 100 «οικογένειες» κατέχουν 25 εκατομμύρια στρέμματα!
Αργεντινή, Κολομβία, Γουατεμάλα
Στην Αργεντινή, μεταξύ των ετών 2000 και 2003 ο πληθυσμός που ζει σε πλήρη ένδεια τριπλασιάστηκε.
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Κολομβία, που λόγω των ένοπλων συγκρούσεων με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, παρατηρείται ύφεση δυο εκατοστιαίων μονάδων στην οικονομική της ανάπτυξη από το 1992, δηλαδή περισσότερο από 10 χρόνια...
Ο δείκτης ανάπτυξης δεν φανερώνει μόνο την διαμόρφωση του εισοδήματος των πολιτών, αφού χώρες όπως η Γουατεμάλα, έχουν καταφέρει την τελευταία δεκαετία, μια αύξηση στις εξαγωγές σε ποσοστό περισσότερο από 8% ετησίως, κάτι που έχει βελτιώσει την κατάσταση της στην Έκθεση του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση.
Για το λόγο αυτό, η Έκθεση περιγράφει ένα γενικότερο πανόραμα της κατάστασης στην οποία ζουν οι πληθυσμοί, και επισημαίνει και άλλους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική, μόνο ένα ποσοστό 40% των εργατών είναι προστατευμένοι από την εργατική νομοθεσία και έχουν ασφάλεια ζωής.
Οι δείκτες
Στον κατάλογο με τον δείκτη ανάπτυξης των χωρών της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή φαίνεται πως είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή, καταλαμβάνοντας την 34 θέση, την ίδια με πέρυσι. Ακολουθεί η Χιλή, στην 37η που ανέβηκε 6 θέσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ ακολουθούν η Ουρουγουάη (46), η Κόστα Ρίκα (47), η Κούβα (52), και το Μεξικό που διατήρησαν αυτόν τον χρόνο τις θέσεις τους.
Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης
Κατάταξη:
Αργεντινή
Χιλή
Ουρουγουάη
Κόστα Ρίκα
Κούβα
Μεξικό
Παναμάς
Βραζιλία
Κολομβία
Βενεζουέλα
Περού
Εκουαδόρ
Παραγουάη
Δομ.Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ
Νικαράγουα
Βολιβία
Ονδούρα
Γουατεμάλα
Αϊτή
Ο Παναμάς ανέβηκε στην θέση 61 από την 56η, όπως και η Βραζιλία στην 63η από την 72η ανάμεσα στο 2004 και 2005. Η Κολομβία έπεσε από την 73η στην 69η θέση, όπως και το Περού που έπεσε από την 85η στην 79η.
Ωστόσο, ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτώση είναι αυτη του Εκουαδόρ, το οποίο μέσα σε 12 μήνες έπεσε από την 100η θέση στην 82η... Η πιο απότομη πτώση ανέμεσα στις Λατινοαμερικάνικες χώρες ανήκει στην Βενεζουέλα, η οποία κατέβηκε από την 69η θέση στην 75η. Η Δομινικανή Δημοκρατία από την 95θέση έπεσε στην 98. Η Βολιβία στην θέση (113) και η Αϊτή (153) είναι τα τελευταία Κράτη στην περιοχή όσον αφορά στην Ανθρώπινη Ανάπτυξη.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Melissa στο Το χαμομηλάκι τη 3/27/2007 07:57:00 μμ
Τρίτη 27 Μαρτίου 2007
Παιδική πορνογραφία - Η έκταση του προβλήματος
Τα στοιχεία για τη διακίνηση του παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω του διαδικτύου είναι τουλάχιστον αποθαρρυντικά. Οι διαδικτυακοί τόποι που "φιλοξενούν" παιδική πορνογραφία αυξάνονται ραγδαία από το 2001.
Από τότε μέχρι σήμερα η αύξηση έχει ξεπεράσει το 350%. Η αυξητική τάση συνεχίζεται ακάθεκτη αφού μηνιαία εμφανίζονται 67 με 82 νέοι τόποι και περίπου 8 με 21 σε καθημερινή βάση.
Είκοσι παιδιά (2-12 ετών) εμφανίζονται κάθε μήνα σε τέτοιες ιστοσελίδες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία - πληροφορίες που δίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα οι διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμοί καταπολέμησης της παιδοφιλίας στην Ευρώπη, κάθε εβδομάδα γύρω στις 20.000 φωτογραφίες με άσεμνες στάσεις παιδιών, από οκτώ μηνών μέχρι 17 ετών, προωθούνται στις 100 και πλέον χιλιάδες πορνογραφικές ιστοσελίδες του κυβερνοχώρου. Τα δύο σημαντικότερα κέντρα διακίνησης πορνογραφικού υλικού είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Το φαινόμενο όμως παρουσιάζει έξαρση και στην Ανατολική Ευρώπη, τη Βρετανία και τη Λατινική Αμερική.
Στην Ελλάδα, ενώ το 1997 απασχολούσαν τις αρμόδιες αρχές 1 ή 2 τέτοιες υποθέσεις το τρίμηνο, σήμερα εντοπίζονται καθημερινά 5-7 σχετικά ηλεκτρονικά ίχνη.
Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες και παρόλα τα εμπόδια, νομικά και άλλα, το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έφερε στο φως 30 τέτοιες υποθέσεις ενώ από τους 85 συνολικά κατηγορούμενους οι 40 έχουν συλληφθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ελληνικών υπηρεσιών, χιλιάδες άτομα στη χώρα μας πληρώνουν ετησίως για να έχουν πρόσβαση σε υλικό παιδιών που έχουν πέσει θύματα της "σεξουαλικής βιομηχανίας".
πηγή: ΣΚΑΪ.gr
22/02/2007
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Melissa στο Το χαμομηλάκι τη 3/27/2007 06:12:00 μμ
Σεξουαλική κακοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν εύκολο στόχο για σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση λόγω της νοητικής και σωματικής τους αδυναμίας
η σεξουαλική κακοποίηση των ΑΜΕΑ περιλαμβάνει υποχρέωση σε ανεπιθύμητη σεξουαλική ή σωματική επαφή , καθώς και πολύ συχνή σωματική κακοποίηση με κλωτσιές, μπουνιές, μώλωπες, δαγκωνιές, εκδορές κλπ.
Πού και πότε συμβαίνει
μέσα στο ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον
σε ιδρύματα ή πλαίσια στα ποία διαμένουν ή εκπαιδεύονται τα ΑΜΕΑ
στο δρόμο από αγνώστους με χρηματικό ή υλικό δέλεαρ
Γιατί συμβαίνει - μύθοι και πραγματικότητα
Επικρατεί ένας μύθος ότι τα ΑΜΕΑ είναι ασεξουαλικά ή υπερσεξουαλικά και επομένως η σεξουαλική επίθεση δεν θα είναι τόσο επώδυνη για αυτά.
υπάρχει η λανθάνουσα κοινωνική αντίληψη περί του απαραβίαστου του οικογενειακού ασύλου αλλά και το στίγμα του θύματος του βιασμού που ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή. Η δημοσιοποίηση του γεγονότος σημαίνει διασυρμό ολόκληρης της οικογένειας. Στην περίπτωση αυτή η οικογένεια με ΑΜΕΑ φέρει διπλό στίγμα.
τα ΑΜΕΑ έχουν ελλιπή και πολλές φορές ανύπαρκτη πληροφόρηση και εκπαίδευση από γονείς και εκπαιδευτές για θέματα που αφορούν το σεξ
ΔΕΝ ΓΝΩΡIΖΟΥΝ τίποτα για τις σεξουαλικές σχέσεις, τη διαδικασία της σύλληψης ή την ανατομία του σώματος τους.
Επικρατούν οι λανθασμένες απόψεις «ας τον /την τι να εξηγούμε τώρα θα τον /την πονηρέψουμε και θα έχουμε άλλα., δεν καταλαβαίνει αυτά τα θέματα είναι καθυστερημένος/ η».
Ακόμη και αν συμβεί ( η σεξουαλική κακοποίηση) «δεν θα πονέσει, δεν καταλαβαίνει, ποιος θα τον/ την πιστέψει αφού είναι καθυστερημένος/ η»
Ποιες είναι οι συνέπειες
αρνητικές συνέπειες στη σωματική υγεία του θύματος ( σωματικές κακώσεις, τραύματα, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κλπ)
αρνητικές συνέπειες στη ψυχική υγεία του θύματος ( ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, επιθετικότητα, διαρκή εριστικότητα, και μη συνεργασία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, απομόνωση.
σεξουαλική βία, επιθετικότητα, εκπόρνευση.
Πώς να αναγνωρίσουμε την σεξουαλική κακοποίηση στα ΑΜΕΑ
σωματικές ενδείξεις, τραύματα, μώλωπες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, εγκυμοσύνη
εφιάλτες, κατάθλιψη, φοβίες ( για συγκεκριμένα άτομα ή χώρους
επίμονη ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα, εκδήλωση σεξουαλικών πράξεων ή λέξεων, πόνος, κνησμός, αιμορραγία των ιδιαίτερων περιοχών
επιθετική συμπεριφορά, διαρκή εριστικότητα, μη συνεργασία σε δραστηριότητες, απόσυρση, απομόνωση
αδικαιολόγητος φόβος επίσκεψης σε γιατρό
κατοχή υπερβολικού χρηματικού ποσού ή υλικών αγαθών
Πώς να προστατεύσουμε από την σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση τα ΑΜΕΑ
ο μόνος τρόπος πρόληψης περιλαμβάνει τρεις μαγικές λέξεις: ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μιλήστε για την ανατομία του σώματος τους και τα δικαιώματα που έχουν πάνω σε αυτό και κυρίως για το αναφαίρετο δικαίωμα τους να λένε όχι σε οποιοδήποτε άγγιγμα τους κάνει να αισθάνονται άβολα και αμήχανα
Ενημέρωση και εκπαίδευση για την σεξουαλική επαφή, τις μεθόδους αντισύλληψης και γενικότερα θέματα σεξουαλικής αγωγής.
πηγή: Ομπρέλα
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/26/2007 05:59:00 μμ
Σάλος από την κακοποίηση παιδιών στη Mαλάτεια
KΩNΣTANTINOYΠOΛH. Aποτελεί κοινή διαπίστωση των ξένων που ζουν στην Tουρκία: δύο πράγματα εγείρουν την αμέριστη τρυφερότητα των Tούρκων, τα μωρά και τα γατιά. Oι Tούρκοι τα λατρεύουν και τα κακομαθαίνουν. Στις λαϊκές γειτονιές, τα μικρά παιδιά και τα γατιά αποτελούν κοινή μέριμνα των πάντων.
Για όποιον γνωρίζει αυτήν την ευαισθησία, η κατακραυγή που συνόδευσε την προβολή από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας σκηνών κακοποίησης σε ορφανοτροφείο βρεφών και νηπίων έως έξι ετών της Mαλάτειας ήταν αναμενόμενη. Oι εκεί εργαζόμενες, μάλλον προχωρημένης ηλικίας και φέρουσες ισλαμική μαντίλα, εικονίζονταν να χαστουκίζουν τα παιδιά, να χτυπούν τα κεφάλια τους μεταξύ τους, να τα βρίζουν, να τα χτυπούν με σιδερένια αντικείμενα. Tα παιδιά ικέτευαν κλαίγοντας «όχι μανούλα, όχι μανούλα», για να εισπράξουν χειρότερα.
Aκολούθησε σάλος. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Mαλάτεια και σε άλλες πόλεις, ενώ στην κυβέρνηση, στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους κύκλους των εμπειρογνωμόνων σήμανε συναγερμός. H αστυνομία συνέλαβε τις εργαζόμενες στο ορφανοτροφείο, από τις οποίες πέντε απολύθηκαν, τέσσερις συνελήφθησαν και δύο κρατήθηκαν, με την κατηγορία βασανισμού των παιδιών. Tις επόμενες μέρες, πολλά από τα παιδιά δήλωσαν σε συνεντεύξεις πως τα κλείδωναν συστηματικά σε σκοτεινά δωμάτια, τους έβαζαν πιπέρι στο στόμα και τα έβαζαν να τρώνε τα κόπρανά τους. H τουρκική κοινωνία, σοκαρισμένη, αδυνατεί να πιστέψει στα αυτιά και τα μάτια της.
Kανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μαγνητοσκοπήθηκαν αυτές οι σκηνές, μιας και -σε αντίθεση με τους παιδικούς σταθμούς πολυτελείας των μεγάλων πόλεων- το ίδρυμα δεν είχε δικό του κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Στη Mαλάτεια έφθασε η υπουργός Oικογενειακών Yποθέσεων Nιμέτ Tσουμπουκλού, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και η Eπιτροπή Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων της Tουρκικής Bουλής. Mία από τις συλληφθείσες δήλωσε σε μέλη της τελευταίας πως το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συνεχούς 48ωρης βάρδιας, όπου η κόπωση την έκανε να χάσει τον αυτοέλεγχό της.
Kαθώς αυξάνονται οι φωνές που απαιτούν την παραίτηση της Tσουμπουκλού και μελών της τοπικής ηγεσίας στη Mαλάτεια, οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για ελλείψεις τόσο στον αριθμό όσο και στην κατάρτιση του προσωπικού σε παρόμοια ιδρύματα. Mία γυναίκα αναγκάζεται να επιβλέπει 15 με 20 παιδιά, ενίοτε δε και 40, όπως έδειξαν οι εικόνες του βίντεο που απεικονίζουν 15 μικρά να λούζονται υποτυπωδώς σε μια τεράστια μπανιέρα.
Eιρωνεία για Eρντογάν
Aπαξιωτικά και ειρωνικά σχόλια του Tύπου απέσπασε η πρώτη δήλωση Eρντογάν, όταν είδε αυτό που ο Tύπος ονόμασε «το βίντεο της ντροπής» με τις κακοποιήσεις. Πώς είναι δυνατόν, απόρησε ο πρωθυπουργός, να λούζονται στην ίδια μπανιέρα αγοράκια και κοριτσάκια; «Eκεί όπου φιλοξενούνται κορίτσια δεν νοείται παρουσία αγοριών ή άνδρα διευθυντή», συμπλήρωσε.
Aλεξανδρος Mασσαβετας
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/26/2007 05:47:00 μμ
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007
25η Μαρτίου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ...
...ΜΗ ΣΚΙΑΖΕΣΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΤΗ
Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΣΑΝ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΤΟ ΦΕΓΓΟΒΟΛΟ ΑΣΤΕΡΙ,
ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/25/2007 09:39:00 μμ
Στην κουζίνα το κομπιούτερ, λένε οι ειδικοί
ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ του σπιτιού εισηγούνται στους γονείς οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής να τοποθετείται ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, έτσι ώστε να ελέγχεται η χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους. Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του
Συνδέσμου Καθηγητών Πληροφορικής Θεόδουλος Κωνσταντίνου, οι γονείς καταφεύγουν στους καθηγητές ζητώντας βοήθεια ως προς την προστασία των παιδιών τους στο σπίτι από το διαδίκτυο. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου από μαθητές και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, απασχόλησαν χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δράσης SafeInternet με τη συνεργασία των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κατέδειξε ότι το 70% των νέων χρησιμοποιεί Η/Υ και κατ' επέκταση το διαδίκτυο. Το 20%-25% εκτίθεται εκούσια ή και ακούσια σε πορνογραφικό υλικό, ενώ το ποσοστό αυτό για τους εφήβους 15-17 ετών είναι 70%. Το Υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθειά του να προωθήσει την ασφάλεια στο διαδίκτυο, έδωσε οδηγίες η χρήση του διαδικτύου από μαθητές να γίνεται πάντα με επίβλεψη, ενώ συμμετέχει στο πρόγραμμα Safeweb.
Σε τρία χρόνια περίπου, στα σχολεία θα εγκατασταθούν εργαλεία παρακολούθησης, ικανά να εντοπίζουν τις σελίδες που επισκέπτεται ο μαθητής, όπως επίσης και εργαλεία φιλτραρίσματος, ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος σε σελίδες που περιέχουν προσβλητικό περιεχόμενο.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας εισηγήθηκε να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση του θέματος και με ειδικά λογισμικά να απαγορεύεται η είσοδος σε ορισμένες ιστοσελίδες.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/25/2007 09:35:00 μμ
Κυριακή 25 Μαρτίου 2007
Κακοποίηση των παιδιών - Αντιμετώπιση - Πρόληψη
Του Διονυσόπουλου Ηλία
Σπουδαστή Στ΄ Εξαμήνου
του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Λαρίσης.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια
Κυπαρίση Γεωργία
5. Αντιμετώπιση - Πρόληψη.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο τραυματισμός του παιδιού από τους γονείς του είναι ένδειξη άρρωστης οικογένειας. Είναι, δηλαδή, λάθος να βλέπουμε το πρόβλημα μόνο ιατρικά, χωρίς να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η άρρωστη οικογένεια από διεπιστημονική ομάδα. Είναι, επομένως, απαραίτητο σε κάθε περίπτωση ατυχήματος που δεν είναι τυχαίο να γίνεται μια πλήρης εκτίμηση της οικογένειας από διεπιστημονική ομάδα (κοινωνικός λειτουργός, παιδίατρος, ψυχολόγος, παιδοψυχίατρος). Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υποψία για κακοποίηση χρειάζεται άμεση εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τη ζωή του παιδιού και έμμεσα τους γονείς.
Α] Πρωτογενής πρόληψη :
Η πρωτογενής πρόληψη χρειάζεται στη βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα δε για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η βελτίωση της γενικότερης ποιότητας ζωής μέσα από αναβαθμισμένα προγράμματα υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και προσφέρει ισότητα ευκαιριών σε όλο τον πληθυσμό.
Η πρωτογενής πρόληψη προϋποθέτει ενέργειες στα εξής επίπεδα :
1. Βελτίωση των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, ιδίως για τις νέες και φτωχές οικογένειες.
2. Ευρεία εκπαίδευση και διαφώτιση, με στόχο την προαγωγή της υγείας γενικότερα και της ψυχικής υγείας ειδικότερα.
3. Αλλαγή των στάσεων σε θέματα της ανατροφής των παιδιών, ιδίως στη χρήση της σωματικής τιμωρίας.
4. Προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού.
5. Ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης για νέες έγκυες μητέρες, καλές συνθήκες τοκετού και συστηματική παρακολούθηση των νεογνών. Διευκόλυνση των συνθηκών που ενισχύουν το δεσμό μητέρας-παιδιού, όπως η αύξηση του χρόνου άδειας κύησης και τοκετού κ.ά.
Για την πρόληψη είναι απαραίτητη η συνεργασία κοινωνιολόγων, ανθρωπολόγων, οικονομολόγων, παιδιάτρων, παιδοψυχιάτρων και φυσικά της πολιτείας.
Β] Δευτερογενής πρόληψη:
Στόχος της δευτερογενούς πρόληψης είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο τον εντοπισμό οικογενειών και παιδιών που βρίσκονται σε ομάδες «υψηλού κινδύνου». Η έγκαιρη εντόπιση εγκύων που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες και η παρακολούθησή τους, καθώς και των παιδιών που θα γεννηθούν, για ορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προλάβει σοβαρά προβλήματα διαταραχής δεσμού ή γενικότερης διαταραχής στη γονεϊκή ικανότητα, που με ειδική παρέμβαση μπορούν να αποκατασταθούν.
Γ] Τριτογενής πρόληψη :
Η τριτογενής πρόληψη ασχολείται με παιδιά που έχουν ήδη κακοποιηθεί από τις οικογένειές τους, με στόχο να μην ξανακακοποιηθεί το συγκεκριμένο παιδί και τα αδέρφια του που ήδη υπάρχουν ή που θα γεννηθούν. Η πρόληψη αυτή καλύπτει :
1. Εκτίμηση της οικογενειακής κατάστασης από διεπιστημονικές ομάδες (παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδίατροι, νομικοί )
2. Απομάκρυνση του παιδιού από το σπίτι, τουλάχιστον στην αρχική φάση.
3. Θεραπεία και υποστήριξη γονέων.
4. Βελτίωση των κακών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών της οικογένειας
5. Ψυχοθεραπεία του παιδιού, όπου υπάρχουν ενδείξεις.
6. Αν είναι αναγκαίο, αφαίρεση έστω και προσωρινά της επιμέλειας από τους γονείς.
7. Μεταβολή στις υπάρχουσες νομοθετικές διαδικασίες αναφορικά με την απομάκρυνση του παιδιού και αφαίρεση της επιμέλειας από τους γονείς. Ρύθμιση των θεμάτων σχετικά με την καταγγελία για κακοποιημένα παιδιά.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που ίσως θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερο τις κοινωνίες που ζούμε, καθώς υγιή σωματικά και ψυχικά παιδιά θα αποτελέσουν υγιείς ενήλικες που θα είναι χρήσιμοι στον τόπο και τις μέλλουσες οικογένειές τους, άξιοι να συμβάλλουν στη βελτίωση και πρόοδο της χώρας που ζουν. Εξάλλου, ένα παιδικό χαμόγελο αξίζει όσο χίλιες λέξεις ...
Βιβλιογραφικές αναφορές :
1.Πέτρος Α. Σταθόπουλος «Κοινωνική Πρόνοια : μια γενική θεώρηση», εκδ. Έλλην, 1996.
2.Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού «Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιών», επιμέλεια έκδοσης Ελένη Αγάθωνος-Γεωργοπούλου, Αθήνα, 1987.
3.Γιάννης Τσιάντης «Ψυχικής Υγεία του Παιδιού και της Οικογένειας», εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 2000.
4.Francoise Dolto «Μεγαλώστε σωστά το παιδί σας», εκδ. Γιαλλέλη, Αθήνα 1992.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/25/2007 08:19:00 πμ
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ : ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (4)
Του Διονυσόπουλου Ηλία
Σπουδαστή Στ΄ Εξαμήνου
του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Λαρίσης.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια
Κυπαρίση Γεωργία
4. Ψυχιατρικά - Ψυχολογικά χαρακτηριστικά του κακοποιημένου παιδιού.
Τα παιδιά που κακοποιούνται ή και παραμελούνται παρουσιάζουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Κλαίνε πολύ εύκολα, είναι πολύ απαιτητικά και εμφανίζουν υπερκινητικότητα. Ο όρος «παγωμένο βλέμμα» περιγράφει τη χαρακτηριστική έκφραση που έχουν. Στη σχέση τους με τρίτους είναι πολύ επιφυλακτικά στη σωματική επαφή και γενικά καχύποπτα. Φαίνεται επίσης ότι έχουν μια ετοιμότητα να αντιδρούν σε σημάδια κινδύνου ή έντασης από το περιβάλλον.
Η μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς αυτών των παιδιών έδειξε ότι παιδιά που κακοποιούνται είναι λιγότερο κοινωνικά σε σχέση με άλλα, η συναλλαγή τους με τους άλλους δεν έχει φαντασία, ενώ παράλληλα οι αντιδράσεις τους δεν είναι σταθερές.
Τα μικρά παιδιά που κακοποιούνται και δεν μπορούν να αναπτυχθούν είναι απαραίτητο να εισάγονται στο νοσοκομείο.
Μετά την εισαγωγή τους, παρατηρούνται τα εξής : τα παιδιά αυτά φαίνονται πολύ συμπαθητικά, αλλά είναι ανίκανα να αντέξουν και την παραμικρή ματαίωση και ξεσπούν σε κλάματα ή εκρήξεις οργής. Η αργή φυσική ανάπτυξή τους επηρεάζεται θετικά όταν απομακρυνθούν από το σπίτι, αλλά οι διαταραχές στο λόγο ή τα προβλήματα στη συμπεριφορά τους δεν αποκαθίστανται εύκολα. Αυτά τα πολύ γενικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή διαταραχή της προσωπικότητας, που είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να υπάρχει κι όταν αυτά τα παιδιά ενηλικιωθούν.
Είναι προφανές ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει το παιδί που κακοποιείται χαρακτηρίζεται από απόρριψη και επιθετικότητα, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία του διευκολυντικού εκείνου περιβάλλοντος που, κατά τον Winnicott, συντελεί στην ωρίμανση του παιδιού.
Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφερθεί η μελέτη των Martin και Beezley σχετικά με την προσωπικότητα των παιδιών αυτών. Μελετήθηκαν 51 παιδιά, από τα οποία 31 έμειναν με τους φυσικούς τους γονείς και τα υπόλοιπα σε ανάδοχες ή θετές οικογένειες. Η εκτίμησή τους έγινε από τρεις ανεξάρτητους ερευνητές (παιδίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό). Εντοπίστηκαν εννέα χαρακτηριστικά κριτήρια με τη χρήση της συνέντευξης με γονείς και παιδιά, καθώς και εκθέσεων από δασκάλους. Τα εννέα αυτά κριτήρια που έπρεπε να είχαν βρεθεί από τους τρεις ερευνητές καθώς και τα ποσοστά των παιδιών που τα παρουσίαζαν ήταν τα εξής :
α. Μειωμένη ικανότητα για ευχαρίστηση 33
β. Σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς 31
γ. Μειωμένη αυτοεκτίμηση 26
δ. Απόσυρση 19
ε. Εναντιωματική συμπεριφορά 19
στ. Μεγάλη διεγερσιμότητα 11
ζ. Ψυχαναγκαστικότητα 11
η. Ψευδοενήλικη συμπεριφορά 10
θ. Μαθησιακά προβλήματα 0
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά και η σοβαρότητά τους δεν εξαρτώνται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της φυσικής βίας. Το ψυχικό τραύμα που έχει προκληθεί στα παιδιά αυτά από το περιβάλλον της κακοποίησης είναι τόσο έντονο, ώστε να οδηγεί στη δημιουργία αυτών των χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι και οι συνομήλικοι να τα απορρίπτουν. Όπως είναι επόμενο, τα κακοποιημένα παιδιά έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, με πιθανή πρόγνωση να συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος σε όλη τους τη ζωή, με πιθανή εκδήλωση του φαινομένου στα δικά τους παιδιά και ούτω καθ' εξής.
Τα παιδιά αυτά έχουν λιγότερους φίλους και αρκετά αναπτύσσουν διαταραχές της συμπεριφοράς. Μια ευρωπαϊκή μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πολύ αυστηρής και τιμωρητικής συμπεριφοράς των γονέων και των επιπτώσεών της στην προσωπικότητα των παιδιών. Βρέθηκε ότι τα παιδιά, εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς, αναπτύσσουν ένα σύνδρομο που ονομάζεται «διαταραχή της διαγωγής» ή ένα άλλο σύνδρομο στο οποίο εκδηλώνουν άγχος και κατάθλιψη.
Σε μία άλλη παλαιότερη μελέτη σε 23 οικογένειες βρέθηκε ότι μετά από 3 χρόνια το 30% των παιδιών είχαν εκ νέου κακοποιηθεί ή παραμεληθεί και ότι το 70% των παιδιών απέκλινε από την ομαλή συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη της ηλικίας τους. 'Αλλες μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα.
Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να διερευνούν τις ψυχολογικές μόνο επιπτώσεις της κακοποίησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μαζί με την κακοποίηση το παιδί βιώνει μία σειρά από άλλες εμπειρίες, όπως η εισαγωγή στο νοσοκομείο, απομάκρυνση από το σπίτι, ανάδοχες οικογένειες κλπ. Είναι, επομένως, δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις επιπτώσεις της κακοποίησης από αυτές που οφείλονται στις άλλες εμπειρίες.
Υποστηρίζεται, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της συναισθηματικής στέρησης στα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να εκδηλώνονται με τα μορφή εξελικτικών διαταραχών στο Κεντρικό Νευρικό σύστημα. Το εύρημα αυτό φαίνεται με την ποιότητα της γονεϊκής φροντίδας που είχαν τα παιδιά αυτά.
Η μεγάλη συχνότητα της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς που έχει περιγραφεί σε κακοποιημένα παιδιά σε σχέση με φυσιολογικά ή παραμελημένα παιδιά συμπεριλαμβάνει αυτό-ακρωτηριασμούς και απόπειρες αυτοκτονίας και συνδέεται με χαρακτηριστικές μεταβολές του οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού.
Έχει επίσης περιγραφεί καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου. Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι τα παιδιά δεν εμπιστεύονται το περιβάλλον τους για να μιλήσουν και επομένως η καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου είναι αποτέλεσμα της μικρής πρακτικής και εξάσκησης εξαιτίας της παραμέλησης που υφίστανται τα κακοποιημένα παιδιά. Ακόμη, η νοητική ανάπτυξη αυτών των παιδιών επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό, φαίνεται όμως ότι δε συνδέεται περισσότερο με τη διαδικασία της κακοποίησης-παραμέλησης κι όχι με τη σοβαρότητα των τραυμάτων.
Ο Strogh έχει περιγράψει μια μορφή ψύχωσης, τη λεγόμενη «τραυματική ψύχωση», σε παιδιά λανθάνουσας και προεφηβικής ηλικίας. Τα χαρακτηριστικά της είναι : μειωμένη ή έντονα διαταραγμένη σχέση με την πραγματικότητα και τους άλλους, καθώς και αλλόκοτη συμπτωματολογία. Τα παιδιά αυτά, που είχαν κακοποιηθεί πολύ νωρίς στη ζωή τους, παρουσιάζουν έντονη επιθετικότητα, ενώ παράλληλα είναι κατά περιόδους υπόδειγμα ή πολύ αγαπητά στους άλλους. Χαρακτηριστικά ο Strogh αναφέρει ότι τα παιδιά αυτά «δαγκώνουν το χέρι αυτού που τα ταΐζει», γεγονός που δηλώνει έντονη διαταραχή στη συμπεριφορά δεσμού.
Άλλα χαρακτηριστικά που βρέθηκε ότι έχουν τα κακοποιημένα παιδιά είναι: χαμηλό βάρος στη γέννηση, προωρότητα και ύπαρξη διαφόρων παρεκκλίσεων από τη φυσιολογική εξέλιξη.
Τα μέχρι σήμερα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση ότι οι επιπτώσεις της σωματικής κακοποίησης και παραμέλησης στην ψυχική υγεία και τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού είναι σοβαρές.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/25/2007 08:04:00 πμ
Σάββατο 24 Μαρτίου 2007
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ : ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (2)
Του Διονυσόπουλου Ηλία
Σπουδαστή Στ΄ Εξαμήνου
του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Λαρίσης.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια
Κυπαρίση Γεωργία
3. Ψυχοδυναμική- Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά.
Τα ψυχιατρικά και ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά των γονέων που κακοποιούν τα παιδιά τους έχουν εκτενώς μελετηθεί. Οι περισσότεροι έχουν ένα ευρύ φάσμα ψυχοπαθολογίας, με συνηθέστερη κλινική εικόνα τη διαταραχή της προσωπικότητας. Μερικοί από τους γονείς έχουν χαμηλή νοημοσύνη και προέρχονται από τις χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις. Σ' αυτά τα ευρήματα πρέπει να προστεθούν ανωριμότητα, παρορμητικότητα, μεγάλη ανάγκη για εξάρτηση και έντονα διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Παρακάτω, θα αναφερθώ στην τυπολογία αυτών των γονέων μαζί με τα μοντέλα συμπεριφοράς τους , όπως έχει διαπιστωθεί από εκτεταμένες έρευνες :
Α] Έχει βρεθεί ότι οι ίδιοι οι γονείς είχαν κακοποιηθεί από τους δικούς τους γονείς, πράγμα που επαναλαμβάνουν στη σχέση με τα παιδιά τους, μέσα από τους μηχανισμούς της ταύτισης με τον επιτιθέμενο.
Β] Έχει σημειωθεί μια ανεπάρκεια στο γονεϊκό ρόλο, όταν οι γονείς δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους είναι εξαιτίας ίσως της ηλικίας τους ανώριμα.
Συχνά σχόλια που ακούμε από αυτούς τους γονείς είναι ότι «τα παιδιά πρέπει να σέβονται τους γονείς τους» και ότι «δεν πρέπει να υποχωρούμε στις απαιτήσεις των παιδιών, γιατί τα κακομαθαίνουμε». Η αναφορά, βέβαια, μπορεί να έχει γίνει για ένα βρέφος 3 μηνών.
Γ] Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται αντιστροφή του ρόλου γονέων-παιδιών. Δηλαδή, οι γονείς αυτοί περιμένουν απ' τα παιδιά τους να τους δείξουν αγάπη και κατανόηση, και στην ουσία υπάρχουν για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Είναι συνήθως γονείς με έντονες ναρκισσιστικές ανάγκες και μεγάλη ανωριμότητα. Ένα χαρακτηριστικό αυτών των γονέων είναι η παθολογική λειτουργία του υπερεγώ τους : αν και επιφανειακά μπορεί να φαίνονται αδιάφοροι, έχουν έντονα ασυνείδητα αισθήματα ενοχής. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, γιατί αν με τη στάση μας τους κάνουμε να αισθανθούν και συνειδητά ένοχοι, τότε η κατάθλιψή τους γίνεται έντονη και η διαταραχή του υπερεγώ τους μπορεί να εκδηλωθεί και με διαφορετικό τρόπο : αποδίδονται στο παιδί τα διωκτικά και σαδιστικά χαρακτηριστικά του υπερεγώ του. Έτσι, το παιδί αποκτά για το γονέα του την ιδιότητα του διώκτη και του ανεπιθύμητου, με αποτέλεσμα ο γονέας να κατακλύζεται, να υπερτερούν τα επιθετικά συναισθήματα σε σχέση με τα συναισθήματα αγάπης και τελικά να επιτίθεται στο παιδί.
Δ] Ένα άλλο χαρακτηριστικό των γονέων που κακοποιούν τα παιδιά τους είναι η χαμηλή τους αυτοεκτίμηση, που σχετίζεται με την ανεπάρκεια που αισθάνονται στην εκτέλεση του μητρικού και πατρικού τους ρόλου. Οπωσδήποτε, κάτι άλλο που συμβαίνει σ' αυτές τις οικογένειες, ιδίως στις περιόδους κακοποίησης, είναι μία κρίση στην οικογένεια, ή και κρίση στη σχέση γονέα - παιδιού.
Ε] Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι γονείς απαντούν στις προσβολές ή επιθέσεις ενάντια στον εαυτό τους, για τον οποίο τρέφουν χαμηλή εκτίμηση, μ' έναν αντισταθμιστικό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, προσπαθούν απελπισμένα να κρατήσουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους, έστω και επιφανειακά, απέναντι στα βαθύτερα αισθήματα ανεπάρκειας. Αυτό το πραγματοποιούν με τη χρήση των αμυντικών μηχανισμών της προβολής και της εξωτερίκευσης. Η προβολή των αρνητικών γονεϊκών χαρακτηριστικών γίνεται προς το παιδί και έτσι μετατρέπεται σε «αποδιοπομπαίο τράγο», προς τον οποίο στρέφεται η επιθετικότητα των γονέων. Η μητέρα, δηλαδή, παθητικά αναβιώνει με το κακοποιημένο παιδί την απόρριψη και την ταπείνωση που η ίδια βίωσε με την μητέρα της.
Ελληνικά ερευνητικά δεδομένα αναφέρονται σε μερικά από τα χαρακτηριστικά των γονέων και των οικογενειών τους, όπως το ότι οι οικογένειες ήταν πολύ προβληματικές, με πολλά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, οι γονείς ήταν νεαρής ηλικίας και δεν είχαν σταθερή εργασία, ενώ είχαν κακές σχέσεις με τις δικές τους οικογένειες.
Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι στις οικογένειες αυτές συνυπάρχουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, ενώ ένα χαρακτηριστικό αυτών των οικογενειών είναι η κοινωνική απομόνωση. Έτσι, η νεαρή καταθλιπτική μητέρα που είναι κοινωνικά απομονωμένη, χωρίς κανένα υποστηρικτικό σύστημα, είναι εύκολο να στρέψει την επιθετικότητά της προς το παιδί της.
Η στάση των γονέων και της κοινωνίας γενικότερα στο θέμα της σωματικής τιμωρίας των παιδιών μπορεί να ενθαρρύνει την άσκηση σοβαρής σωματικής βίας σ' ένα παιδί, αν και τα στοιχεία που υπάρχουν δεν αποδεικνύουν επακριβώς την παραπάνω θέση. Αντίθετα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά συμπεριφέρονται καλύτερα στο σχολείο όταν δε χρησιμοποιείται σωματική τιμωρία. Όμως, ένα γενικό κλίμα το οποίο ευνοεί τη σωματική τιμωρία των παιδιών είναι πολύ πιθανό να μειώσει το όριο πάνω από το οποίο οι γονείς τείνουν να χρησιμοποιήσουν φυσική βία, ακόμα και εναντίον πολύ μικρών βρεφών.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι απαραίτητο να θεωρήσουμε ότι έχει φτάσει η στιγμή να απέχουμε από κάθε μορφή σωματικής βίας όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και από τους γονείς μέσα στην οικογένεια.
Η ίδια θετική στάση ως προς τη χρησιμοποίηση της βίας υπάρχει ακόμη και από μερικούς ενήλικες που εργάζονται σε ιδρύματα ή υπηρεσίες παιδικής προστασίας. Μερικοί απ' αυτούς τους ενήλικες, για λόγους δικής τους ψυχοπαθολογίας και επωφελούμενοι από τη γενικότερη θετική στάση του κόσμου απέναντι στη σωματική τιμωρία, φέρονται επιθετικά στα παιδιά. Στην Ελλάδα υπάρχει μια προκαταρτική μελέτη που δείχνει μερικές πλευρές του προβλήματος της βίας που παρατηρείται στα ιδρύματα για παιδιά. Το τελευταίο αυτό θέμα είναι τεράστιο και φυσικά δε γίνεται καμία προσπάθεια να μειωθούν ή να θιγούν όσοι εργάζονται στα ιδρύματα που φροντίζουν παιδιά. Απλώς επισημαίνεται ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι καταστάσεις που μπορεί να το προκαλούν ή να το συντηρούν (πχ.λιγοστό προσωπικό σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών κλπ.), με στόχο τη μείωση ή και την εξάλειψή του.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/24/2007 02:20:00 μμ
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2007
Βαριές ποινές σε παιδεραστές στην Καμπότζη
Δημιουργία: 09/03/07 11:08 τελευταία ενημέρωση: 09/03/07 11:09 - πηγή: Α.Π.Ε
Σε βαριές ποινές κάθειρξης καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Καμπότζης δύο Γερμανοί παιδεραστές που κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση πολλών μικρών παιδιών ηλικίας 10 έως 14 ετών από το Βιετνάμ.
Δικαστήριο της Πνομ Πενχ επέβαλε ποινή κάθειρξης 28 ετών στον ηλικίας 61 ετών Καρλ Χάιντς Χένιγκ από το Βερολίνο και 12 ετών στον 42χρονο Τόμας Σίγκουαρτ Εουτζεν από το Μόναχο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και εμπόριο ανθρώπων από το Βιετνάμ.
Οι δύο Γερμανοί είχαν συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο, όταν η αστυνομία της Καμπότζης εξάρθρωσε δίκτυο παιδεραστίας. Κατά τη στιγμή της σύλληψής του, ο Χένιγκ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου πολυκατοικίας, όπου διέμενε.
Οι ανακριτές κατέθεσαν στο δικαστήριο βιντεοκασέτες που έδειχναν τους δύο Γερμανούς να κακοποιούν σεξουαλικά μικρά παιδιά. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1000 φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου με θύματα μικρά παιδιά.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/19/2007 11:57:00 πμ
Αυτοκτονία παιδεραστή - Τετάρτη 12 Μαΐου 2004 - 15:07
Αυστραλός πρώην διπλωμάτης αυτοκτόνησε στο κελί του σε φυλακές της Ινδονησίας, όπου βρισκόταν κατηγορούμενος για παιδεραστία.
Ο Γουίλιαμ Μπράουν είχε καταδικασθεί πριν από μια μέρα σε 13 χρόνια φυλάκισης για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο 13χρονων αγοριών.Ο πρώην διπλωμάτης είχε παραδεχτεί ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τα δύο αγόρια, ισχυριζόταν όμως ότι ενήργησαν με τη θέληση τους χωρίς να τους ασκηθεί βία από τον ίδιο.
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ποινής του, οι φύλακες βρήκαν τον πρώην διπλωμάτη κρεμασμένο στο κελί του.
Αυστηρότατη ποινή (!!!)
Ο Γουίλιαμ Μπράουν συνταξιοδοτήθηκε από το διπλωματικό σώμα το 1996 και εγκαταστάθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου είχε υπηρετήσει ως Αυστραλός διπλωμάτης από το 1982 έως το 1984.
Η ποινή του θεωρήθηκε από τις αυστηρότερες (!!!) για τα ινδονησιακά δικαστικά δεδομένα και εκτιμάται ότι οφειλόταν στη θέση του καταδικασθέντος στο διπλωματικό σώμα.
Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόνερ, δήλωσε ότι η αυτοκτονία του πρώην Αυστραλού διπλωμάτη είναι μεν ένα τραγικό γεγονός, ανάλογο όμως, της αποτρόπαιας πράξης του.Ο ίδιος νωρίτερα είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για την ποινή που είχε επιβληθεί στον Γουίλιαμ Μπράουν.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/19/2007 11:39:00 πμ
Μεγάλο σκάνδαλο στην Πορτογαλία - Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003
Στην Πορτογαλία οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον δέκα ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ένας πρώην υπουργός, ένας ανώτατος διπλωμάτης και δύο τηλεπαρουσιαστές, με τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων κατά συρροήν, που διαπράχθηκε σε δημόσια ορφανοτροφεία.
Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Εργασίας του σοσιαλιστικού κόμματος Πάουλο Πεντρόζο, ο πρώην πρέσβης της χώρας στη Νότια Αφρική, Ζόρζε Ρίτο, και οι τηλεπαρουσιαστές Κάρλος Κρουζ και Ερμάν Ζοζέ.
Οι διωκτικές αρχές διενεργούσαν για πάνω από ένα χρόνο προανάκριση μετά από καταγγελίες ότι παιδιά που διέμεναν στα κρατικά ιδρύματα «Κάζα Πία» (= Ευσεβής Εστία !!!) της Λισαβώνας έπεσαν θύματα δικτύου παιδεραστών.
Ο εκ των κατηγορουμένων κ. Πεντρόζο διατείνεται ότι είναι αθώος, δηλώνει ότι έχει γίνει στόχος εκστρατείας σπίλωσης του και ζητά να αρθεί η κοινοβουλευτική του ασυλία ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει το όνομά του ενώπιον της δικαιοσύνης.
Η υπόθεση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσει δοκιμασία για το δικαιϊκό σύστημα της Πορτογαλίας.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/19/2007 11:31:00 πμ
Συλλήψεις παιδεραστών γονέων
Aμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 20 άτομα συνελήφθησαν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια επιχείρησης που αποσκοπούσε στην εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παιδεραστείας που χρησιμοποιούσε το Διαδίκτυο για τη διανομή προνογραφικών φωτογραφιών.
Το δίκτυο
9 Αμερικανοί κατηγορούνται
1 καταδικάστηκε
1 αυτοκτόνησε
6 μη-Αμερικανοί κατηγορούνται και μπορεί να εκδοθούν στις ΗΠΑ
4 κατηγορούνται στις χώρες τους
Ορισμένοι από τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά τα παιδιά τους και αντήλλαξαν φωτογραφίες με άλλους παιδεραστές.
Σε μία μάλιστα περίπτωση λέγεται πως οι παιδεραστές είχαν ανταλλάξει παιδιά τα οποία κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.
Η επιχείρηση για την εξάρθρωση του δικτύου άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η φιλανθρωπική οργάνωση "Save the Children" ('Σώστε τα παιδιά') έδωσε στην δανική αστυνομία φωτογραφίες ενός άντρα που κακοποιούσε την 9χρονη κόρη του.
"Η οικογενειακή εστία έγινε για τα παιδιά αίθουσα τρόμου"
Ρόμπερτ Μπόνερ, Αμερικανός αξιωματούχος
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, τουλάχιστον 45 είναι τα παιδιά ηλικίας από δύο μέχρι 14 ετών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, τα περισσότερα από τους ίδιους τους γονείς τους.
Δέκα συλλήψεις έγιναν στις ΗΠΑ και δέκα σε διάφορες ευρωπαικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας.
Παρασκευή 09 Αυγούστου 2002 - 22:51 ('Ωρα Λονδίνου)
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/19/2007 11:17:00 πμ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ
Τα δύο τρίτα των αναλφάβητων σε ολόκληρο τον κόσμο (876 εκατομμύρια) είναι γυναίκες, αριθμός που σύμφωνα με τη UNICEF δεν θα αλλάξει σημαντικά για τα επόμενα 20 χρόνια. Πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους εκατομμύρια γυναίκες, ενήλικες και μη. Παρ' όλα αυτά οι καταγγελίες είναι ελάχιστες, ενώ σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας εφαρμόζεται η ειδεχθής πράξη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών (κλειτοριδεκτομή). Σήμερα στις χώρες αυτές περισσότερες από 114 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί αυτό το μαρτύριο. Στην Ινδία, στο Πακιστάν, αλλά και αλλού στη νοτιοανατολική Ασία οι γυναίκες που κυοφορούν θηλυκά έμβρυα υποχρεώνονται σε άμβλωση, ενώ αν κατορθώσουν να τα γεννήσουν, συχνά τους τα παίρνουν και τα θανατώνουν. Σε πολλές αφρικανικές και ασιατικές χώρες περισσότερα από το 50% των κοριτσιών υποχρεώνονται από την οικογένειά τους σε πρόωρο γάμο χωρίς τη θέλησή τους. Ολα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από επίσημες έρευνες του ΟΗΕ και της UNICEF και μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
ΤΣΑΝΤ: Μόνο το 15% των γεννήσεων πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γιατρού ή μαίας, ενώ το 49% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 έχουν παντρευτεί, οι περισσότερες χωρίς τη θέλησή τους.
ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Μόνο το 8% των γυναικών γεννά υπό την παρουσία γιατρού ή μαίας, το 49% των κοριτσιών 15-19 ετών είναι παντρεμένα.
ΜΑΛΙ: Γιατρός ή μαία παραβρίσκεται μόνο στο 24% των γεννήσεων. Το 91% των γυναικών είναι αμόρφωτες, ενώ το 50% των κοριτσιών έχουν παντρευτεί πριν από την ενηλικίωσή τους. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.
ΝΙΓΗΡΙΑ: Μόνο το 15% των γεννήσεων γίνονται παρουσία γιατρού ή μαίας, ενώ παντρεμένα είναι τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών, σε ποσοστό 62%. Το 97% του γυναικείου πληθυσμού είναι αγράμματες. Εκατοντάδες Νιγηριανές πέφτουν θύματα σωματεμπορίας και πωλούν στην Ευρώπη. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.
ΟΥΓΚΑΝΤΑ: Το 50% των γυναικών ηλικίας 15-19 είναι παντρεμένες, ενώ το 67% των γυναικών είναι αμόρφωτες. Το 38% των γεννήσεων γίνονται υπό την επίβλεψη γιατρού ή μαίας. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ: Μόνο το 14% των γεννήσεων γίνεται από γιατρό ή μαία. Το 50% του γυναικείου πληθυσμού μεταξύ των κοριτσιών έχουν παντρευτεί. Στη συγκερκιμένη χώρα, πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό των γυναικών που εξαναγκάζονται σε πορνεία. Πολλές απ' αυτές δεν έχουν ενηλικιωθεί.
ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξευρωπαϊσμό, η θέση της γυναίκας είναι δεινή. Δεκατρία περιστατικά δολοφονιών γυναικών για «απιστία» από τα μέλη της ίδια τους της οικογένειας έχουν καταγραφεί επίσημα από τις διεθνείς οργανώσεις μέσα σε δέκα μήνες.
ΝΕΠΑΛ: Το 44% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 έχουν παντρευτεί. Το 89% του συνολικού πληθυσμού είναι αμόρφωτες.
ΥΕΜΕΝΗ: Μόνο το 16% των γυναικών δέχονται τη φροντίδα γιατρού ή μαίας κατά τη διάρκεια της γέννας. Το 24% των κοριτσιών ετών 15-19 είναι παντρεμένα. Το 92% των γυναικών της χώρας είναι αναλφάβητες.
ΣΟΥΔΑΝ: Συχνά είναι τα περιστατικά αποκλεισμού των γυναικών από τη δημόσια ζωή. Οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων δημόσιες υπηρεσίες, εστιατόρια, αλλά και καταστήματα. Οσες φορές προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό συνελήφθησαν και δικάστηκαν.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Εάν ο σύζυγος κατηγορήσει τη γυναίκα του για «ανάρμοστη» ή «ανήθικη» συμπεριφορά, τότε έχει το δικαίωμα να τη χτυπήσει, να την τραυματίσει, ακόμη και να τη σκοτώσει. Δύο γυναίκες καίγονται ζωντανές κάθε μέρα από τους συζύγους τους, με την ανοχή του κράτους. Στους συζύγους δεν επιβάλεται καμία ποινή.
ΙΝΔΙΑ: Στην Ινδία 14 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από τους συζύγους τους, με την ανοχή του κράτους. Χαρακτηριστικό είναι και το κάψιμο με λάδι «kitchen death» από τους συζύγους, αν δεν τηρηθεί το προγαμιαίο συμβόλαιο μεταξύ του πατέρα της νύφης και του υποψήφιου συζύγου.
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Γυναίκες κάθε ηλικίας πέφτουν θύματα βίας στο σχολείο και στο δρόμο. Η χώρα έχει τους υψηλότερους δείκτες βίας κατά των γυναικών στον κόσμο. Ούτε τα σχολεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα αγόρια και οι δάσκαλοι στα σχολεία κακοποιούν σεξουαλικά τις μαθήτριες σε καθημερινή βάση. Παρά τις καταγγελίες των περιστατικών, οι δράστες δεν συλλαμβάνονται.
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ: Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πέφτουν καθημερινά οι γυναίκες στη χώρα αυτήν. Αντρες του κρατικού στρατού, αντάρτες και απλοί πολίτες συμμετέχουν συχνά σε ομαδικούς βιασμούς. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Σημαντικοί περιορισμοί για εργασία, καμία ιατρική περίθαλψη και απαγόρευση συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιβάλλονται στις γυναίκες. Συχνά είναι τα περιστατικά βιασμών και κακοποίησης γυναικών (εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί, εξευτελισμοί κ.ά).
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ: Ομαδικοί βιασμοί γυναικών από στρατιώτες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Η πλειονότητα των κοριτσιών ηλικίας 5 έως 15 ετών στις χώρες αυτές έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης. Το Εκουαδόρ (76%), η Νικαράγουα (70%) και η Χιλή (57%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Τα κορίτσια αυτά ξαναβιάζονται μία ή περισσότερες φορές και μετά την ενηλικίωσή τους. Το 47% των βιασμών σε ανήλικες στην Κόστα Ρίκα, στο Ελ Σαλβαντόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στη Νικαράγουα και στην Παραγουάη έγινε από μέλη της οικογένειάς τους. Στο Περού, εννέα στις 10 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί από τους συζύγους τους. Το 25% των ανήλικων κοριτσιών της Λατινικής Αμερικής μένουν έγκυες από τους βιαστές τους. Το 20% των ετήσιων γεννήσεων στις χώρες αυτές είναι από ανήλικες (περίπου 2 εκκατομύρια μωρά), ενώ μόνο το 7% των ανήλικων μανάδων έχουν πάει σχολείο. Παρ' οτι η σεξουαλική κακοποίηση είναι το πιο συχνό έγκλημα στην Λατινική Αμερική, είναι εκείνο με τις λιγότερες αναφερθείσες καταγγελίες.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/18/2007 09:03:00 μμ
Κυριακή 18 Μαρτίου 2007
Mε δομή οργανωμένης εγκληματικής ομάδας τα κυκλώματα παιδοφίλίας
Γιαννης Σουλιωτης
Φωτογραφίες και βίντεο βγαλμένα από την πιο νοσηρή φαντασία, στα οποία απεικονίζονται ανήλικα παιδιά και βρέφη να κακοποιούνται σεξουαλικά, κατακλύζουν το Διαδίκτυο. Mόνο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν αποκαλυφθεί 20 υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Tα κυκλώματα παιδόφιλων αποκτούν πλέον δομή οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, χρησιμοποιώντας συνδέσμους σε διάφορες πόλεις της Eλλάδας και του εξωτερικού και «στρατολογώντας» συνεργούς έναντι αδράς αμοιβής μέσα από «δωμάτια επικοινωνίας».
H παιδική πορνογραφία αποτελεί την πιο κερδοφόρα βιομηχανία του Διαδικτύου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ιστοσελίδες με αρκετές χιλιάδες συνδρομητές και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες χρεώνουν τις εικόνες ανηλίκων σε σεξουαλικές πράξεις ακόμα και με 100 ευρώ το λεπτό! Φέτος (2005), για πρώτη φορά στην Eλλάδα αστυνομικοί εξάρθρωσαν κύκλωμα παιδόφιλων, που όχι μόνο διακινούσε αλλά αναπαρήγαγε το φωτογραφικό υλικό στην Eλλάδα. Aποτελούνταν από σχεδόν 30 άτομα, τα περισσότερα υπεράνω υποψίας, όπως καθηγητές, δικηγόροι και γνωστοί επιχειρηματίες.
Συχνά, μάλιστα, πίσω από την κακοποίηση παιδιών προς τέρψιν των απανταχού παιδόφιλων κρύβονται συγγενείς των ανήλικων θυμάτων. Tον Oκτώβριο, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Hλεκτρονικού Eγκλήματος συνέλαβαν 5 άτομα (ενώ προέκυψε συμμετοχή 20 ακόμα Eλλήνων χρηστών), τα οποία εμπλέκονται σε μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Aποδείχθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν τοποθετήσει τον server στη Bέροια και όχι σε κάποια πόλη του εξωτερικού, όπως συνηθιζόταν μέχρι πρότινος. Mε αυτόν τον τρόπο διακινούσαν φωτογραφίες με ανατριχιαστικό περιεχόμενο, που απεικόνιζαν παιδιά και βρέφη να κακοποιούνται σεξουαλικά, ακόμα και από ζώα. Aπό το 2001 έως σήμερα έχουν εξιχνιαστεί 50 υποθέσεις, έχουν κατηγορηθεί 119 άτομα και έχουν πραγματοποιηθεί 93 συλλήψεις.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/18/2007 08:02:00 μμ
Κάθειρξη ως 30 χρόνια για κακοποίηση ανηλίκων - ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
21/2/2007 11:58
Βαριές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και κάθειρξη 30 χρόνων, θα επιβάλλει πλέον το Μεξικό σε όσους κακοποιούν ή εκμεταλλεύονται σεξουαλικά ανήλικους, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση που πέρασε χθες από τη γερουσία. Το Μεξικό είναι μία από τις πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες λειτουργεί μία παράνομη πλην ακμάζουσα βιομηχανία σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και μέχρι τώρα οι παραβάτες τιμωρούνταν με ποινές που κατέληγαν σε σύντομες αποφυλακίσεις.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ιερείς και δημόσιοι υπάλληλοι όπως δάσκαλοι και γιατροί, που θα εκμεταλλευθούν την εύκολη πρόσβαση που έχουν σε παιδιά για να διαπράξουν κάποιο από αυτά τα αδίκημα, θα τιμωρούνται με διπλάσια ποινή, δηλαδή με κάθειρξη έως 30 χρόνια. Οι κληρικοί που θα καταδικάζονται για κακοποίηση ανηλίκων θα αποσχηματίζονται.
Σε έκθεση του κογκρέσου, εκτιμάται ότι περίπου 20.000 παιδιά 12 έως 17 ετών, είναι θύματα κάποιου είδους εκμετάλλευσης από φυσική κακοποίηση έως πορνογραφία.Το κάποτε γεμάτο αίγλη Ακαπούλκο, έχει αμαυρωθεί από το σεξοτουρισμό επισκεπτών που έχουν ως στόχο να προσελκύσουν τα αδύνατα αγόρια ή τα ανήλικα κορίτσια που δουλεύουν σε κλαμπ στριπτιζ. Τώρα πλέον η προώθηση του σεξοτουρισμού θα τιμωρείται με 12ετή κάθειρξη ενώ η διακίνηση ανηλίκων για παιδική πορνογραφία θα αντιμετωπίζεται όπως το οργανωμένο έγκλημα.
Σε μία από τις πιο διαβόητες υποθέσεις που απασχόλησαν τη μεξικανική κοινή γνώμη, το Βατικανό διέταξε πέρυσι τον ηλικιωμένο πλέον ιδρυτή των «Λεγεωναρίων του Χριστού», πατέρα Μάρσιαλ Μαθιελ να μονάσει, μετά από καταγγελίες πρώην εκπαιδευομένων ιερέων για σεξουαλικές κακοποιήσεις στη δεκαετία του '40.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/18/2007 07:47:00 μμ
Μια ιστορία παιδικής πορνογραφίας με... "happy end"
Ήταν ακριβώς πριν από δύο χρόνια όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια μεγάλη υπόθεση διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο. Ως ένας εκ των "πρωταγωνιστών" συνελήφθη τότε ένας 72χρονος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν, πέρα από έναν κεντρικό υπολογιστή και τρεις φωτογραφικές μηχανές μεγάλης ευκρίνειας, και πλήθος φωτογραφιών (3.000), βίντεο και CD-ROM παιδεραστίας που έδειχναν σεξουαλικές πράξεις σε παιδιά από δύο έως επτά ετών!
Επίσης βρέθηκαν δέκα πιστωτικές κάρτες, δύο βιβλιάρια καταθέσεων, έγγραφα με ιδιόχειρες σημειώσεις με πελάτες και καταγραφή κερδών, όλα ενδεικτικά της δραστηριότητας στο διαδίκτυο. Μάλιστα από τις έρευνες των αρχών διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 5.000 μέλη από όλον τον κόσμο επισκέπτονταν καθημερινά την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε στην Αμερική, ενώ υπήρχαν και χώροι με "ζωντανές" σκηνές. Πρόκειται για τις πιο σκληρές ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας στο ίντερνετ και αυτό λόγω της απίστευτα μικρής ηλικίας των θυμάτων.
Επιπλέον, εντοπίσθηκε και χώρος με κάμερες, στον οποίο υπήρξε η υπόνοια πως ο 72χρονος έκανε ο ίδιος την παραγωγή κάποιων βίντεο, κάτι όμως που δεν στάθηκε δυνατό να αποδειχθεί. Ο 72χρονος υποστήριξε πως διακινούσε το πορνογραφικό υλικό αποκλειστικά "για δική του ευχαρίστηση", όπως και ότι αντάλλασσε υλικό με άλλους παιδόφιλους.
Στο δικαστήριο δεν του επιβλήθηκε καμία ποινή (!!!). Αιτία; Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης δεν άνοιξαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και οι πιστωτικές του κάρτες, με αποτέλεσμα να μην αποδειχθεί πως διακινούσε το σκληρό πορνογραφικό υλικό με σκοπό το κέρδος.
Δίχως αυτό το στοιχείο όμως ήταν αδύνατη η καταδίκη του, καθώς ο ελληνικός νόμος, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, δεν τιμωρεί τους παιδόφιλους που διακινούν πορνογραφικό υλικό παρά μόνο στην περίπτωση που το εμπορεύονται.
Ύστερα από μία σύντομη προφυλάκισή του στις φυλακές του Ναυπλίου, ο 72χρονος αποφυλακίστηκε, για να αθωωθεί τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Χαλκίδας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν του επεβλήθη ποινή ούτε σύμφωνα με τις διατάξεις του παλιού νόμου περί ασέμνων που επισείει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματική ποινή -όπως έχει συμβεί σε κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις-, καθώς δεν του είχε ασκηθεί σχετική δίωξη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάιο του 2005 -δηλαδή λίγους μήνες μετά την πρώτη σύλληψή του- εντοπίστηκε μέσω της πιστωτικής του κάρτας και άλλη δραστηριότητά του με διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού και έτσι είναι και πάλι υπόδικος!
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/18/2007 08:57:00 πμ
FW: [Το χαμομηλάκι] ΔΕΜΕΝΑ ΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΆΚΙΑ ΤΟΥΣ....
Είδα στις ειδήσεις μωράκια να τα έχουν δεμένα στα κρεβατάκια τους με λουριά σε ορφανοτροφείο της Μόσχας!! Τα κατέγραψε κάποιος με κινητό και έδωσε αυτές τις σκληρές εικόνες στη δημοσιότητα. Οι υπεύθυνοι το αρνούνταν!! Μα είναι δυνατόν; Τι μας περνάνε και το αρνούνται; Τι συμπεριφορά είναι αυτή απέναντι σε μωρά; Τι είναι τα μωρά για να τα δένουν; Κοιτούσα την εικόνα στην τηλεόραση με το χεράκι του μωρού δεμένο στο κρεβάτι του και πόνεσε η ψυχή μου. Ξέρετε, το αθώο βλέμμα του μωρού με την σκληρή εικόνα του χεριού του να είναι δεμένο, είναι κάτι που ματώνει την ψυχή σου.
Τα μωράκια είναι απροστάτευτα. Δε μπορούν να μιλήσουν, να πούνε για την κακοποίηση που υφίστανται. Αλλά και όσοι το κάνανε αυτό, πως μπόρεσαν να το κάνουν; Σε μωρά; Σε αυτά τα αθώα πλασματάκια; Γιατί; Αυτό το «γιατί» με τσακίζει! Το άλλο είναι αυτή η υποκρισία ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε! Μα εμείς τι βλέπαμε τότε; Αν η Μόσχα φίλοι μου σας φαίνεται ότι είναι μακριά, θα σας πω κάτι. Μην ξεγελιόμαστε από τις αποστάσεις. Το συναισθήματα και οι κακές συμπεριφορές φίλοι μου δεν έχουν σύνορα. Μην το ξεχνάτε αυτό.
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/17/2007 10:46:00 μμ
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ : ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖ...
Του Διονυσόπουλου Ηλία
Σπουδαστή Στ΄ Εξαμήνου
του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Λαρίσης.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια
Κυπαρίση Γεωργία
1. Εισαγωγή
Το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών είναι γνωστό διαμέσου των αιώνων και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολιτισμικούς και κοινωνικούς παράγοντες, και φυσικά εξαρτάται από τα πρότυπα τα οποία η κοινωνία επιβάλλει στους γονείς σχετικά με τους τρόπους ανατροφής, πειθαρχίας και συμπεριφοράς των παιδιών.
Έχουν προταθεί πολλοί ορισμοί για το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, αλλά κανένας δεν είναι απόλυτα ακριβής. Σε μία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται τα εξής : « Η ενεργητική μορφή της κακομεταχείρισης περιλαμβάνει κυρίως σωματικές κακώσεις που προκαλούνται από ενήλικες σε παιδιά. Αυτή η μορφή κακοποίησης συνήθως συνδέεται με λεκτική κακομεταχείριση. Η παθητική μορφή της κακομεταχείρισης περιλαμβάνει κυρίως την παραμέληση και αποστέρηση του παιδιού, με αποτέλεσμα να προκαλείται καθυστέρηση στη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή του».
Το θέμα είναι τεράστιο, όμως η σύνοψη των ερευνητικών και κλινικών δεδομένων είναι δύσκολη. Η πραγματική συχνότητα του φαινομένου της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών είναι άγνωστη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια «οικογενειακή υπόθεση» που συχνά καταλήγει σε μια «κλειστή κοινοτική υπόθεση». Μια δεύτερη δυσκολία στην εκτίμηση της έκτασης του φαινομένου συνδέεται με τον ορισμό. Η απουσία ενός διεθνούς λειτουργικού ορισμού δεν επιτρέπει τη διακρατική συγκριτική εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος. Τέλος, η απουσία ενός κοινού συστήματος αναφοράς-καταγραφής εμποδίζει περαιτέρω την διακρατική εκτίμηση.
Με βάση τα διεθνή δεδομένα, αναφορικά με το ετήσιο ποσοστό γεννήσεων και το εύρος των ηλικιών 0-18 ετών, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα κακοποιούνται σοβαρά τουλάχιστον 4.000 παιδιά κάθε χρόνο, πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα. Το σύνολο των περιπτώσεων κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών όλων των μορφών και βαθμών σοβαρότητας εκτιμάται έως 20.000 το χρόνο. Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Ίδρυμα Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ», ασχολείται με το πρόβλημα. Όμως, το πρόγραμμα δεν επαρκεί και, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελεί μια πειραματική μονάδα.
2. Προϋποθέσεις για ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Είναι γνωστό ότι η κακοποίηση συμβαίνει περισσότερο στη βρεφονηπιακή ηλικία, επομένως είναι σημαντικό να αναφέρω κάποια ερευνητικά δεδομένα για τη σημασία που έχουν οι πρώιμες εμπειρίες στην ανάπτυξη του παιδιού. Ουσιαστικό, λοιπόν, για την ψυχική υγεία είναι να έχει το βρέφος και το νήπιο την εμπειρία μιας ζεστής, στενής και συνεχούς σχέσης με τη μητέρα του (ή το μόνιμο μητρικό υποκατάστατο). Η έλλειψη αυτής της σχέσης δημιουργεί μητρική αποστέρηση. Έτσι, βρέφη και νήπια των οποίων οι μητέρες δεν είναι ευαίσθητες στις ανάγκες τους, διαφέρουν στη συμπεριφορά τους από παιδιά της ίδιας ηλικίας. Τα παιδιά αυτά είναι αμφιθυμικά στη σχέση με τη μητέρα τους, μερικά από αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μητέρα τους σαν ασφαλή βάση για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και άλλα ασχολούνται με δραστηριότητες μόνα τους, χωρίς να επιζητούν τη συναλλαγή με τη μητέρα.
Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μητέρας-βρέφους είναι :
α). Φροντίδα μητέρας με τη μητέρα της
β). Γενετική προδιάθεση της μητέρας
γ). Πολιτισμικοί παράγοντες
δ). Σχέσεις με οικογένεια και σύζυγο
ε). Εμπειρίες από προηγούμενες εγκυμοσύνες
στ). Προγραμματισμός και εμπειρίες εγκυμοσύνης.
Αναλόγως, λοιπόν, των παραπάνω παραγόντων, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες για την ποιότητα της σχέσης που θα αναπτύξουν :
i)Αποτελεσματική σχέση και φροντίδα του παιδιού, δημιουργία δεσμού. (Bonding)
ii)Σοβαρή διαταραχή α)Διαταραχή στην ανάπτυξη (Failure to thrive)
β)Σύνδρομο κακοποιημένου παιδιού.
--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/17/2007 10:20:00 μμ