Σελίδες

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Βρετανία: επιπλέον 600.000 παιδιά θα ρίξουν στη φτώχεια τα νέα μέτρα λιτότητας Warning over child poverty levels

Δραματικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών της Βρετανίας αναμένεται να έχουν τα μέτρα λιτότητας και η επακόλουθη μείωση του μέσου εισοδήματος, προειδοποιεί το έγκριτο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) που προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας θα αυξηθούν κατά 600.000

Warning over child poverty levels
 
Almost a quarter of Britain's children could be left in poverty
from Government policies, a report suggests
Σε μια μια μάλλον ζοφερή εκτίμηση των αλλαγών που θα φέρει το νέο πρόγραμμα λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης -με βασικούς άξονες τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων- το IFS προβλέπει ότι το μέσο εισόδημα θα μειωθεί κατά περίπου 7% σε πραγματικούς όρους, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 35 ετών: «Θα είναι η μεγαλύτερη τριετής πτώση του μέσου εισοδήματος μετά την περίοδο 1974-77», δηλαδή μετά την περίοδο που ακολούθησε την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70. Ως αποτέλεσμα της μείωσης αυτής τα παιδιά που ζουν στη φτώχεια θα αυξηθούν κατά πάνω από μισό εκατομμύριο, φτάνοντας το 2013 τα 3,1 εκατομμύρια. 
Παράλληλα σε συνθήκες φτώχειας θα ζουν 2,5 εκατ. γονείς και 4 εκατ. ενήλικοι (ενεργός πληθυσμός) χωρίς παιδιά. Μετά το 2013 και την προγραμματισμένη εισαγωγή του νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, ο αριθμός των φτωχών παιδιών αναμένεται να μειωθεί το 2014 και το 2015 στα 3 εκατ. 
Στη μελέτη του IFS, ένα παιδί θεωρείται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας όταν το πραγματικό εισόδημα της οικογένειάς του είναι κατώτερο του 60% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος της χώρας. Τα στοιχεία του ανεξάρτητου ερευνητικού Ινστιτούτου δείχνουν ότι, με τις σημερινές τάσεις, η κυβέρνηση θα χάσει το στόχο της μείωσης της παιδικής φτώχειας στο 5% (για την απόλυτη φτώχεια) και στο 10% (για τη σχετική φτώχεια) μέχρι το 2020. Γιατί μέχρι τότε τα ποσοστά αυτά θα ανέρχονται σε 23% και 24% αντιστοίχως.
Σε μια πρώτη αντίδραση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κάμερον δήλωσε ότι η μελέτη του IFS δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει «προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επιστροφή στην εργασία οικογενειών που ζουν σήμερα με επιδόματα» και αναμένεται να μειώσουν το συνολικό επίπεδο της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου