Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά κατά της χρήσης και παράνομης διακίνησης ναρκωτικών

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονέων στο να αποτραπεί
ένα παιδί από τη χρήση ουσιών.


"Εντάξει" θα σκεφτεί κάποιος "αυτό το ξέρω. Tι μπορώ να κάνω όμως ώστε να συμβάλω θετικά στο να υιοθετήσει το παιδί μου μια ασφαλή και υπεύθυνη στάση απέναντι στα ναρκωτικά; Απέναντι σε μία πρόκληση πού περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην εποχή μας -και εδώ ξεπερνάμε το παράλογο-, προβάλλονται εν' είδη "life style";

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με :

10 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΧΙ


Ακολουθώντας αυτά τα 10 απλά βήματα μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πει ΟΧΙ στις αρνητικές πιέσεις και συμπεριφορές που ίσως αντιμετωπίσει από το κοινωνικό του περιβάλλον.

Γράψτε σε ένα χαρτί αυτά τα βήματα και τοποθετείστε τα κάπου ώστε να μπορείτε να τα βλέπετε και να τα ξαναβλέπετε

…Μην ξεχνάτε!! Πρόκειται για ένα εναλλακτικό life style…

1. Μιλήστε με το παιδί σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Μπορείτε να βοηθήσετε έτσι να αλλάξει κάποιες ιδέες που ίσως έχει ότι "όλοι πίνουν, όλοι καπνίζουν, όλοι παίρνουν ναρκωτικά άρα θα το κάνω κι εγώ".

2. Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας

Το πιο πιθανό είναι το παιδί να μιλήσει μαζί σας όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή, όταν του δείχνετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας ότι ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει διαφορετικά ξεχάστε την περίπτωση να σας "ανοιχτεί" για σχετικά θέματα.

3. Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του

Το παιδί σας θα νιώθει καλά, όταν επαινείτε τις προσπάθειές του και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια ή συμπεριφορά χωρίς να το απορρίπτετε. (Μία τέτοια "δουλειά" καλά είναι να κάνουμε και με τον εαυτό μας).

4. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αξίες

Ένα ισχυρό και ξεκάθαρο σύστημα αξιών μπορεί να δώσει στο παιδί σας τη δύναμη να λεει ΟΧΙ , σε φίλους και παρέες και να κάνει αυτό ακριβώς που νιώθει σωστό χωρίς να φοβηθεί την επίκριση και τον σχολιασμό τους.

5. Να είστε ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα

Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του παιδιού σας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

6. Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις "πιέσεις των φίλων"

Ένα παιδί που έχει μάθει να λεει πάντα ΝΑΙ για να μην δυσαρεστεί τους άλλους , μπορεί να χρειάζεται "την δική σας ενθάρρυνση" για να αντισταθεί στις πιέσεις.

7. Δημιουργείστε τους κανόνες

Βοηθά πολύ να υιοθετήσετε και να συμφωνήσετε με το παιδί σας σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες που θα απαγορεύουν την χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή και καπνού. Βοηθά πολύ επίσης να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σας ποιες θα είναι επιπτώσεις αν παραβεί τους κανόνες αυτούς.

8. Ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες του παιδιού σας

Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές , ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν το παιδί σας από τη κατάχρηση αλκοόλ, καπνού και τη χρήση ναρκωτικών και να δυναμώσουν την δημιουργικότητα του.

9. Ενωθείτε με άλλους γονείς

Συζητήστε , αναλάβετε πρωτοβουλία , δημιουργήστε ή ενταχθείτε σε υποστηρικτικές ομάδες που θα ενισχύουν τη στάση σας στο σπίτι, ρωτήστε, ενημερωθείτε σωστά.

10. Μάθετε τι να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα

Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς

Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης και Αγωγής Υγείας Δήμου Αθηναίων τηλ. 34 13 483

ΟΚΑΝΑ, Αβέρωφ 19, τηλ. 82 53 765-59

ΚΕΘΕΑ Βαλετετσίου 60, τηλ.. 3647700

ΨΝΑ, Συμβουλευτικός σταθμός, 3611803


--
Ανάρτηση Από τον/την Vassileia στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/25/2007 02:49:00 μμ