Κυριακή, 24 Ιουνίου 2007

Απαγόρευσαν βιντεοπαιχνίδι με αδιάκοπη βία

ΒΡΕΤΑΝΙΑ- ΙΡΛΑΝΔΙΑ

 

Μanhunt. Ένας 14χρονος Βρετανός δολοφονήθηκε από άλλο ένα αγόρι που εμπνεύστηκε από το βιντεοπαιχνίδι

 


Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ και η Ιρλανδία απαγόρευσαν την κυκλοφορία βιντεοπαιχνιδιού για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Οι λογοκριτές της Ιρλανδίας απαγόρευσαν χθες, όπως την προηγούμενη ημέρα της Βρετανίας, το βιντεοπαιχνίδι «Μanhunt2» επειδή είναι πλημμυρισμένο από βία. «Ένα κάποιο ποσοστό βίας, όταν αυτή είναι απαραίτητη για την υπόθεση, είναι αποδεκτό στον κινηματογράφο, στα DVD και στα βιντεοπαιχνίδια», ανακοίνωσε ο Τζον Κέλερ, επικεφαλής της ιρλανδικής λογοκρισίας.

 

«Όμως, σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει υπόθεση παρά μόνο βία. Είναι αδιάκοπη, συνεχής και πρωτόγονη. Άνθρωποι σκοτώνονται με όποιο τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς.

 

Στο βιντεοπαιχνίδι, που εκδίδεται από την εταιρεία Τake-Τwo Ιnteractive Software, οι παίκτες υποδύονται τον ρόλο ενός δραπέτη φρενοκομείου, ο οποίος στήνει ενέδρες στους εχθρούς του και τους σκοτώνει με φρικαλέους τρόπους.

 

Το βιντεοπαιχνίδι απαγορεύτηκε για τους ίδιους λόγους από τη Βρετανία την Τρίτη. «Υπάρχει επίμονος και επαναλαμβανόμενος σαδισμός στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι φόνοι σε αυτό το βιντεοπαιχνίδι», δήλωσε για την απαγόρευσή του ο Ντέιβιντ Κουκ, προϊστάμενος των αρμόδιων βρετανικών αρχών.

 

 

Το αρχικό παιχνίδι είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών το 2004 στη Βρετανία, όταν οι γονείς ενός δεκατετράχρονου αγοριού το οποίο μαχαιρώθηκε θανάσιμα κατήγγειλαν ότι ο δεκαεπτάχρονος δολοφόνος του είχε εμπνευστεί από το «Μanhunt».

 

 

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ--
Ανάρτηση Από τον/την Melissa στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/23/2007 02:31:00 μμ

Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

Γενικές οδηγίες

-Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
-Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά.

 

-Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.

 

-Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.

 

-Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση.

 

-Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ
-Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
-Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
-Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
-Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους σtα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

 

Οι παραπάνω οδηγίες προφύλαξης συνιστώνται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ.--
Ανάρτηση Από τον/την Melissa στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/23/2007 12:18:00 μμ