Σελίδες

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

Η σύναξη...

Απόψε, που λέτε,
μεσ' στο σκοτάδι το βαθύ
μια σύναξη έγινε,
μια σύναξη, που όμοια της
δεν είχε ξαναγίνει,
που όμοια της δεν έχει
η παμβότιδα να ιστορήσει.


Εκατομμύρια…
250 εκατομμύρια
παιδιά,
παιδιά – χαμομηλάκια
συνάχτηκαν
σε έναν τόπο, σαν από θαύμα,
και πάνωθέ τους
ο έναστρος
απλώνονταν και άνοιξε και φώτισε….
Συνάχτηκαν να πουν, να ιστορήσουν, να ακουστούν ….

Χαμομηλάκι από την Ινδία:
Στη χώρα μου τα θάβουν τα κορίτσια ζωντανά, γιατί είναι βάρος, και εμάς μας πούλησαν οι δικοί μας, από φτώχεια μας πούλησαν. Κοίτα τα χέρια μας, δεν είναι παιδικά…ΓΙΑΤΊ;;;;
ΑΓΓΕΛΟΣ:…………………………

 

Χαμομηλάκι από το Πακιστάν:
Εμείς υφαίνουμε τα πολύτιμα χαλιά τους. Κοίτα τα χέρια μας κομμένα από τα νήματα
και τα ξυράφια. Κοίταξέ μας, δεν είμαστε παιδιά…ΓΙΑΤΙ;;;
ΑΓΓΕΛΟΣ:…………………………

 

Χαμομηλάκι από την Τανζανία:
Στα ορυχεία μικροί εργάτες είμαστε. Απροστάτευτα, πέτρες πολύτιμες για τα δαχτυλίδια τους βγάζουμε. Κοίταξέ μας, δεν έχουμε χαμόγελο…ΓΙΑΤΙ;;;
ΑΓΓΕΛΟΣ:…………………………

 

Χαμομηλάκια από την Ευρώπη:
Ξυπόλητα γυρίζουμε, στη ζητιανιά μας σπρώχνουν, χωρίς σχολιό, χωρίς φροντίδα και τροφή. Κοίταξέ μας…είμαστε παιδιά;;;; ΓΙΑΤΙ;;;;
ΑΓΓΕΛΟΣ:…………………………

Και είπαν, είπαν οι αντιπρόσωποι
λόγια αλήθειας
κι άλλα, λόγια πικρής καταγγελίας,
κι όλο ΓΙΑΤΙ;;; ΓΙΑΤΙ;;;
Μα οι μεγάλοι , οι περισσότεροι,
συνέχιζαν τον ύπνο τους,
και στα όνειρα σχεδίαζαν, κατάστρωναν
τα κέρδη,
τα κέρδη που ακόρεστα ορέγονταν.

 

Μα μερικοί τη σύναξη ανθίστηκαν
και ξύπνησαν και είδαν τα δάκρυα
στ΄ αγγελικά τα μάτια τα αμίλητα.
Είδαν να απλώνει τα φτερά του
και κάτωθέ τους να κουρνιάζουν τα παιδιά,
και να σκαλώνουν
για μια βόλτα χαράς,
μια πεταξιά του Αγγέλου.

 

Και οι λίγοι φοβήθηκαν
μήπως ο Άγγελος ο αμίλητος
μας πάρει τα παιδιά - χαμομηλάκια
μιας και είμαστε ανάξια αγνώμονες
για τα δώρα τ' ουρανού
και άστοργα αδιάφοροι.



--
Ανάρτηση Από τον/την Melissa στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/13/2007 11:05:00 πμ

Γονείς και έφηβοι μπροστά στην επιλογή επιλογή επαγγέκματος

Σε λίγες μέρες οι έφηβοι-υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους, με άλλα λόγια να επιλέξουν τη Σχολή στην οποία επιθυμούν να φοιτήσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις τους που σήμερα θα μάθουν.

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Όλο και συχνότερα μιλάμε για την παγκoσμιοποίηση της αγοράς, για την ραγδαία και διαρκή ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, που εξελίσσεται συνεχώς και χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αφού για τα σπουδαιότερα ζητήματα, της οικονομίας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Για τους νέους, είναι μια πρόκληση, η προσαρμογή στις καινούργιες αυτές συνθήκες. Αντίθετα για τους γονείς, η προσαρμογή είναι δυσκολότερη και συχνά βρίσκονται σε αδιέξοδο, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τα άγχη και τις ανησυχίες των παιδιών τους για το μέλλον. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, βρίσκονται εκείνοι που έχουν παιδιά στην ηλικία που πρέπει να χαράξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, τα νέα παιδιά αναγκάζονται τώρα να επιλέξουν την πορεία τους από πολύ νωρίς, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Αισθάνονται μπερδεμένα, μπροστά σε μια πληθώρα ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων. Αδυνατούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που τους αρέσει και σ' αυτό που ακούν ότι υπόσχεται μια σίγουρη και επιτυχημένη καριέρα.


Σε μια κοινωνία και αγορά εργασίας όμως, έντονα ανταγωνιστικής, αυτός που θα πετύχει, είναι αυτός που θα έχει προσανατολίσει τις σπουδές και το επάγγελμα του, βάση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που διαθέτει και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προ¬σωπικότητας του.

Οι γονείς στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους σ' αυτή τη κρίσιμη φάση, εμπλέκονται και οι ίδιοι συναισθηματικά και τις περισσότερες φορές, ολόκληρη η οικογένεια βιώνει μία κατάσταση έντονου άγχους. Οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των παιδιών, μπορούν να γίνουν αιτία πολλών προστριβών ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ο έφηβος επιβαρύνεται από όλη αυτή την ατμόσφαιρα και μπορεί να οδηγηθεί σε λανθασμένες αποφάσεις.

Μερικές αιτίες λανθασμένων επιλογών:

• Ασυνείδητες ή συνειδητές επιθυμίες και προσδοκίες των γονιών, μπορούν να επηρεάσουν τον έφηβο σε λάθος επιλογή
• Όταν ο έφηβος βιώνει μέσα στην οικογένεια καταστάσεις έντονης καταπίεσης σε θέματα της προσωπικής του ζωής, μπορεί από θυμό και από αντίδραση να οδηγηθεί σε λανθασμένες αποφάσεις.
• Να καταπνίξει τις δικές του επιθυμίες, για να ικανοποιήσει τους γονείς του και να παραμείνει "καλό παιδί"
• Να διαλέξει μια σχολή με λιγότερες απαιτήσεις, αν έχει σχηματίσει μια κακή εικόνα για τον εαυτό του, προκειμένου να έχει μια σίγουρη επιτυχία
• Ή ακόμα να διστάσει να επιλέξει μια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας του, για να μην επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς του, ή γιατί νιώθει ότι επιθυμούν να το κρατήσουν κοντά τους, για δικούς τους λόγους και ανασφάλειες.
Ένας άνθρωπος όμως πρέπει να εκφράζεται μέσα από το επάγγελμα του και να αισθάνεται χρήσιμος και δημιουργικός. Μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία δημιουργεί αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής του.



--
Ανάρτηση Από τον/την Vassileia στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/21/2007 08:55:00 πμ

Στη φάκα οι παιδεραστές

Εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο στο Ίντερνετ με πάνω από 700 μέλη

ΣΩΘΗΚΑΝ 31 ΠΑΙΔΙΑ
200 από τους 700 υπόπτους είχαν ως βάση τους τη Βρετανία,
ενώ 15 από τα ανήλικα θύματα προέρχονταν επίσης από εκεί


Διεθνές δίκτυο. Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ερευνούσε χθες το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και Έλληνες στο κύκλωμα
Την εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παιδεραστίας στο Ίντερνετ με περισσότερα από 700 μέλη ανακοίνωσαν χθες οι βρετανικές αρχές. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία υπηρεσιών από 35 χώρες, διήρκεσε 10 μήνες και είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν 31 παιδιά.
Το διεθνές κύκλωμα παιδεραστίας είχε ως σημείο αναφοράς μια ιστοσελίδα στο Ίντερνετ

Τίμοθι Κοξ. Ήταν από τους αρχιτέκτονες
του διεθνούς κυκλώματος παιδεραστίας.
Η σύλληψή του άνοιξε τον δρόμο
για την εξάρθρωση του δικτύου


που ονομαζόταν «Παιδιά, το Φως της Ζωής Μας» (!!!). Μέσω αυτής της ιστοσελίδας γινόταν η διακίνηση φωτογραφιών με ανηλίκους που υποβάλλονταν σε σεξουαλική κακοποίηση αλλά και άλλου πορνογραφικού υλικού, όπως βίντεο όπου καταγράφονταν σκηνές σεξουαλικής βίας με θύματα παιδιά, ακόμη και μερικών μηνών.
Σχεδόν 200 από τους 700 υπόπτους είχαν ως βάση τους τη Βρετανία, ενώ 15 από τα παιδιά τα οποία έπεσαν θύματα του διεθνούς δικτύου, προέρχονταν επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ερευνούσε χθες το ενδεχόμενο στο διεθνές κύκλωμα παιδεραστίας να εμπλέκονται και Έλληνες.
Σύμφωνα με το Κέντρο για την Παιδική Εκμετάλλευση και την Διαδικτυακή Προστασία- βρετανική κυβερνητική υπηρεσία με αστυνομικούς και ειδικούς στον εντοπισμό υπόπτων σεξουαλικών εγκλημάτων που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικώντο οποίο πρωτοστάτησε στην έρευνα, η εξάρθρωση του συγκεκριμένου δικτύου αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση προς τους παιδεραστές σε όλο τον κόσμο: «Όποιος πιστεύει πως μπορεί να πραγματοποιεί τέτοιου είδους φρικιαστικές πράξεις χωρίς να γίνεται αντιληπτός, πρέπει να συνειδητο-ποιήσει πως δεν υπάρχει ανωνυμία στο Ίντερνετ».
Την εξάρθρωση του δικτύου επέτρεψε η σύλληψη του 28χρονου Βρετανού δημιουργού της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Τίμοθι Κοξ τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατόπιν πληροφοριών από τις καναδικές αρχές.
Στον υπολογιστή του αυτοαποκαλούμενου «Υιού του Θεού» βρέθηκαν 75.960 εικόνες με πορνογραφικό υλικό και στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως είχε προμηθεύσει άλλους χρήστες με 11.491 φωτογραφίες. Ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος προσπάθησε να ενεργοποιήσει και πάλι το σάιτ ύστερα από τη σύλληψη του Κοξ, ο Γκόρντον Μάκιντος, έπεσε στα χέρια των αρχών τον Ιανουάριο.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ 19/06/2007


--
Ανάρτηση Από τον/την Vassileia στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/19/2007 01:59:00 μμ

Αυτά που ρωτάνε οι γονείς για τα Ναρκωτικά

Πού βρίσκουν τα ναρκωτικά οι έφηβοι;

 

Τα συνηθέστερα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν οι έφηβοι είναι το ποτό, το τσιγάρο κα τα παυσίπονα. Το αλκοόλ και τα τσιγάρα τα προμηθεύονται από εκεί που τα προμηθευόμαστε όλοι - από το σπίτι, τους οικογενειακούς φίλους, τις κάβες, τα μπαρ και τα πάρτι.
Στην Ελλάδα είναι πανεύκολο να προμηθευτεί κανείς ποτό και τσιγάρο καθώς δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει την πώλησή τους σε ανήλικους. Αλλά και στην Αμερική που ο νόμος αυτός ισχύει είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Πολλά παυσίπονα αγοράζονται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή. Βρίσκονται όμως και σε πολλά σπίτια καθώς τα χρησιμοποιούν οι ενήλικες.
Αν θελήσει κάποιος να δοκιμάσει κάποιο παράνομο ναρκωτικό, συνήθως το βρίσκει από μεγαλύτερους φίλους ή από συμμαθητές.Θυμηθείτε όμως ότι κάθε νεαρός ή νεαρή πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να αποκτήσει τα ναρκωτικά και χρειάζονται αρκετά χρήματα για να τα αγοράσει.
Οι πιθανότητες να προσπαθήσουν να τα αγοράσουν μειώνονται αν καταλάβουν την σκοτεινή πλευρά της χρήσης τους καθώς και την εξωπραγματική εικόνα που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για κάποιους χρήστες.

Τι θα κάνω αν το παιδί μου αρχίσει να παίρνει ναρκωτικά;

Ο πειραματισμός και το ρισκάρισμα είναι ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ανάπτυξης. Πολλοί έφηβοι νιώθουν την ανάγκη να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και να κάνουν μια μικρή επανάσταση έτσι ώστε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τα πιστεύω τους.

Η επανάσταση των εφήβων ενάντια στην γονική αυθεντία δεν είναι κάτι καινούριο. Η επαφή με τα ναρκωτικά μπορεί απλώς να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας και συνήθως δεν οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η επαφή αυτή είναι χωρίς κινδύνους. Αυτό μερικώς οφείλεται στο γεγονός ότι ένα νεαρό άτομο μπορεί να μην είναι συνηθισμένο στο αλκοόλ ή κάποια άλλη ουσία και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο έντονα. Επίσης, συχνά δεν έχουν ιδέα μέχρι το πού φτάνουν οι δυνατότητές τους. Μπορεί να μην ξέρουν πότε να σταματήσουν για να μην προκαλέσουν ζημιά στον εαυτό τους ή σε άλλους. Και μπορεί να διακινδυνεύσουν να πάρουν περισσότερα από ένα ναρκωτικά, ταυτόχρονα.

Τα αποτελέσματα της ανάμιξης ναρκωτικών μπορεί να είναι απρόβλεπτα και επικίνδυνα.
Επιπλέον, ο πειραματισμός στους εφήβους μπορεί να αποβεί επικίνδυνος διότι και άλλες εμπειρίες ή δεξιότητές τους είναι ακόμα καινούριες γι' αυτούς. Το αλκοόλ και τα υπόλοιπα ναρκωτικά επιδρούν άμεσα στην ικανότητα αντίδρασης στο απρόβλεπτο. Μπορούν επίσης να κάνουν κάποιον να αισθανθεί πολύ περισσότερο σίγουρος για τον εαυτό του ή περισσότερο τολμηρός απ' ότι συνήθως. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η οδήγηση...
Κάθε νεαρός που οδηγεί δεν οδηγεί ασφαλώς για πολλά χρόνια. Αφού λοιπόν έχει αποκτήσει τις οδηγικές του ικανότητες πρόσφατα η ικανότητά του να διαχειριστεί επείγουσες καταστάσεις είναι περιορισμένη.

Έτσι όταν οι νεαροί πίνουν ή καπνίζουν κάποιο ναρκωτικό και στη συνέχεια οδηγούν, έχουμε πολύ συχνά ως αποτέλεσμα κάποιο ατύχημα. Γύρω στο 40% των θανάτων στους δρόμους αφορά νέους ανθρώπους κάτω των 25 ετών ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 60% όλων των ατυχημάτων που σχετίζονται με καταστάσεις μέθης αφορά επίσης νέους.
Ο καθορισμός λογικών κανόνων και η προσκόλληση σε αυτούς είναι σπουδαίος παράγοντας μείωσης κάποιων κινδύνων. Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνετε ένας υπερπροστατευτικός γονιός, απλά θα είστε ένας γονιός που νοιάζεται. Πρέπει να θέσετε κανόνες του τύπου: Απαγορεύεται η οδήγηση όταν είσαι μεθυσμένος ή έχεις καπνίσει κάτι και απαγορεύεται να μπαίνεις σε αυτοκίνητο που το οδηγεί κάποιος που είναι μεθυσμένος ή "φτιαγμένος".

Φταίω εγώ που το παιδί μου άρχισε τα ναρκωτικά;

Κανένας παράγοντας δεν ωθεί κάποιον σε χρήση ή κατάχρηση ναρκωτικών. Κατά συνέπεια δεν είναι κανένας υπεύθυνος για το πρόβλημα που μπορεί να έχει κάποιος με τα ναρκωτικά.
Συνήθως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αρχίζει κανείς να κάνει χρήση και πολλοί περισσότεροι για τους οποίους κάποιος αποκτά πράγματι πρόβλημα. Ασφαλώς, η συμπεριφορά και η στάση σας επηρεάζει τα παιδιά σας. Το οικογενειακό περιβάλλον έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στον καθένα που βρίσκεται μέσα σ' αυτό και oτιδήποτε θετικό ή αρνητικό συμβαίνει, αφήνει τη σφραγίδα του.
Ως γονιός, είναι φυσικό να θέλετε να διδάξετε το παιδί σας τη σωστή συμπεριφορά.
Δυστυχώς όμως δεν μαθαίνουν μόνο τις καλές αλλά και τις κακές σας συνήθειες. Αν, για παράδειγμα, καπνίζετε, είναι πολύ πιθανόν το παιδί σας να καπνίσει κι αυτό - τρεις φορές, μάλιστα, πιθανότερο απ' ότι το παιδί ενός μη-καπνιστή. Αν πίνετε συχνά οινοπνευματώδη, είναι εξίσου πιθανόν το παιδί σας να μιμηθεί και αυτή τη συμπεριφορά. Αν χρησιμοποιείτε ηρεμιστικά για να απαλύνετε το στρες ή το άγχος και την αϋπνία, το παιδί σας μπορεί να πιστέψει ότι τα χάπια λύνουν κάποια προβλήματα.
Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι το παιδί σας θα αποκτήσει κάποιο πρόβλημα μ' αυτά τα ναρκωτικά. Ακόμα κι αν υπάρξει πραγματικό πρόβλημα ναρκωτικών στην οικογένεια, δεν αποδεικνύεται και πολύ χρήσιμο το να κατηγορεί κανείς τον εαυτό του. Δεν μπορούμε ν' αλλάξουμε το παρελθόν, όσο και να το θέλουμε. Το πιο σπουδαίο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός, είναι να παραδεχθεί το πρόβλημα και να αντιδράσει αμέσως ζητώντας εξειδικευμένη βοήθεια για να μπορέσει να το χειριστεί.

 

Επιμέλεια Διον. Κ. Παρούτσας



--
Ανάρτηση Από τον/την Melissa στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/19/2007 08:42:00 πμ