Σελίδες

Κυριακή 10 Ιουνίου 2007

Η σύνοδος... πέτυχε, ο πλανήτης αργοπεθαίνει

Ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση της G8

Ικανοποιημένοι οι ηγέτες από το μάλλον άχρωμο «σύμφωνο της Βαλτικής»,
ευχαριστημένοι και οι διαδηλωτές από τη δράση τους στη Γερμανία

Ένας συμβιβασμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, μια προσφορά αντιπυραυλικής άμυνας από τον πρόεδρο Πούτιν που αιφνιδίασε τον πρόεδρο Μπους, μια υπόσχεση για τη διάθεση 60 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του ΑΙDS στην Αφρική: οι ηγέτες της G8 ολοκλήρωσαν χθες τη σύνοδό τους με ένα μάλλον άχρωμο «σύμφωνο της Βαλτικής».

Για το ζήτημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, οι ηγέτες της ομάδας των οκτώ περισσότερο προηγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου που συνεδρίασαν στο Χάιλιγκενταμ, στη γερμανική ακτή στη Βαλτική, αρκέσθηκαν σε μια δήλωση προθέσεων διακηρύσσοντας ότι θέλουν να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- χωρίς να θέσουν όμως κανένα συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο στόχο.
Η προεδρεύουσα της συνόδου Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεδίωκε να δεσμευτεί η G8 να μειώσει κατά 50% τις παγκόσμιες εκπομπές των αερίων αυτών ώς το 2050 ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.
Τέτοια δέσμευση δεν υπήρξε, ωστόσο η Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» αφού ο Μπους, που δεν θέλει ούτε να ακούσει για επιβολή δεσμεύσεων στη βιομηχανία, δέχθηκε να περιληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου αναφορά στον στόχο αυτό με την προσθήκη ότι «θα μελετηθεί σοβαρά».(!!!)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιφνιδίασε κατά τη διάρκεια της συνόδου τον πρόεδρο Μπους, αποδεχόμενος την προσφορά του τελευταίου να συνεργαστούν για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά με τους δικούς του όρους. Συγκεκριμένα πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξουν κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν- αντί του συστήματος που θέλουν να αναπτύξουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη (στην Πολωνία και την Τσεχία).
Σοβαρά ζητήματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε χθες πως είναι έτοιμος να εξετάσει το θέμα, όμως οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» έγραψαν πως το προτεινόμενο σύστημα, το οποίο θα προφυλάσσει από πυραυλική επίθεση από το Ιράν, «θέτει σοβαρά διπλωματικά και τεχνικά ζητήματα». Σημείωναν όμως ότι το γεγονός πως προτάθηκε από τον Πούτιν και δεν απορρίφθηκε αμέσως από τον Μπους, ο οποίος το χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα πρόταση», φανερώνει επιθυμία από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα επιθετικά σχόλια που έχουν οξύνει τους τελευταίους μήνες τις σχέσεις τους.
Επίσης οι ηγέτες της G8 δεσμεύθηκαν χθες, τελευταία ημέρα της συνόδου, να διαθέσουν 60 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του ΑΙDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, κυρίως στην Αφρική. Οι ηγέτες της G8 δέχονταν πιέσεις για να τηρήσουν υποσχέσεις προς την Αφρική που είχαν αναλάβει το 2005 και ουδέποτε υλοποίησαν.
Από τα 60 δισεκατομμύρια που αποφάσισαν χθες να διαθέσουν, οι ΗΠΑ θα καταβάλουν τα μισά και οι εταίροι τους στην G8 τα υπόλοιπα.


ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ!!!

ΠΗΓΉ: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070609&nid=4934631&sn=ΚΟΣΜΟΣ

--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/10/2007 03:00:00 μμ

Παιδιά: Θύματα των ίδιων των γονιών τους

Το 72% των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης είναι στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών και κάτω, ενώ ο φόβος, η άγνοια και η συγκάλυψη από τους ενήλικους συντελούν ώστε τα περισσότερα περιστατικά να μη βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

*Συντριπτικό ποσοστό της παιδικής κακοποίησης προέρχεται από άτομο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η ίδια η μητέρα.

*Ενας στους δύο ενήλικους γίνεται αυτόπτης μάρτυρας κακοποίησης παιδιού, αλλά μόλις το 25%, αποφασίζει να το καταγγείλει.

 

 

Καταγγελίες στο «1056»

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού», που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το δημοσιογραφικό τμήμα του ΙΕΚ Ακμή, τον ΟΑΣΑ και με την παρουσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για επεξεργασία των καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή SOS 1056, το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και 31 Οκτωβρίου 2006.

 

*Τους 10 αυτούς μήνες καταγράφηκαν 446 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, από τις οποίες το 95% ήταν ανώνυμες. Στο σύνολό τους οι καταγγελίες αφορούσαν σε 873 παιδιά, (422 αγόρια, 378 κορίτσια και 73 μη δηλωθέντος φύλου).

 

*Το 35% των κακοποιημένων παιδιών ήταν έως 6 ετών, το 37% από 7 έως 12, το 19% από 13 έως 18 χρόνων.

 

 

*Οι μορφές κακοποίησης ποικίλλουν:

Το 59% από τα παιδιά αυτά ήταν παραμελημένα ή εγκαταλελειμμένα, για το 30% αναφέρθηκε βαριά σωματική κακοποίηση και για το 4% σεξουαλική κακοποίηση. Εξωθήθηκε σε επαιτεία επίσης το 4% ενώ για ποσοστό 3%, που δεν είναι καθόλου μικρό, οι καταγγελίες αφορούσαν εξώθηση σε πορνεία.

 

*Το τραγικό είναι ότι οι δράστες είναι κατά 90% ένας εκ των δύο ή και οι δύο γονείς.

 

Στο 35% των περιπτώσεων θύτες ήταν και οι δύο γονείς, στο 37% η μητέρα, στο 18% ο πατέρας, ενώ το 10% κακοποιήθηκε από τρίτο πρόσωπο.

 

*Το πρώτο δεκάμηνο του 2006 το «Χαμόγελο του Παιδιού» αντιμετώπισε 71 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης, στα οποία έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι 14 παιδιά είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, 7 από αυτά φιλοξενήθηκαν σε σπίτια του συλλόγου και 7 σε άλλους χώρους.

 

Κρυφά και ατιμώρητα

Τη γραμμή SOS 1056 χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα παιδιά και ενήλικοι. Οι κλήσεις τόσο από σταθερά τηλέφωνα όσο και από κινητά είναι δωρεάν, ενώ η υπηρεσία λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και τις 7 ημέρες της εβδομάδας.

Η διατήρηση της ανωνυμίας συμβάλλει στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του καταγγέλλοντος και στην χωρίς προκαταλήψεις αναφορά των περιστατικών, σημαντικό γεγονός ιδίως στην περίπτωση που στην άλλη άκρη του σύρματος η φωνή είναι παιδική.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού, ώστε να σπάσουν οι προκαταλήψεις.

 

*«Οταν τα περισσότερα περιστατικά μένουν κρυφά και άρα ατιμώρητα έχουμε συντελέσει με τη σιωπή μας στη διαιώνιση του προβλήματος», επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Γιαννόπουλος.

Αλλωστε, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η μάστιγα της κακοποίησης ανηλίκων είναι να αντιδράσουμε και να μην κλείνουμε μάτια και στόματα.

 

 

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία



--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Melissa στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/10/2007 08:07:00 πμ