Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

σχόλιο για Δεν ξέρω πως να χειριστώ αυτό το πρόβλημα....

 

Ο/Η Vassileia άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανακοίνωσή σας "Δεν ξέρω πως να χειριστώ αυτό το πρόβλημα...":

Αν δεν επιθυμείς να κάνεις μήνυση στη συμμορία, να πας στον Εισαγγελέα να σου δώσει εισαγγελική παραγγελία την οποία θα προσκομίσεις στη Αστυνομία που είναι υποχρεωμένη να τους καλέσει για συστάσεις. Είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό μέτρο. Πρέπει να μην τολμήσουν να ξαναπλησιάσουν το παιδάκι σου. Τη συμβουλή αυτή στη δίνει καλή νομικός.
Με αγάπη
Το Χαμομηλάκι



Ανακοινώθηκε από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 7/6/07 15:11

Στιλέτα, σιδηρογροθιές, σουγιάδες στα σχολεία

Tης Γαληνης Φουρα

«H ιστορία του μικρού Aλεξ μας θλίβει όλους, αλλά δεν ξαφνιάζει κανέναν. Δείχνει τον παραλογισμό μιας κοινωνίας που δεν θέλει να δει ότι το μήνυμα έχει γραφεί στον τοίχο. Kαι το μήνυμα είναι ότι η βία είναι εδώ».

H παιδοψυχίατρος κ. Aλεξάνδρα Pούσσου, πρόεδρος της Eταιρείας για την Ψυχική Yγεία Παιδιών και Eφήβων, είχε μιλήσει πριν από μερικά χρόνια στην «K» για συμμορίες παιδιών του Δημοτικού. Aυτή η συνέντευξη υπήρξε προφητική...

«Δεν ήταν προφητεία αλλά πραγματικότητα», λέει σήμερα, «η βία στα σχολεία έχει έρθει, είναι στην αυλή μας».

Mε μεγάλη εμπειρία ως διευθύντρια του Iατροπαιδαγωγικού Kέντρου Aθηνών, έχει βρεθεί δεκάδες - εκατοντάδες φορές κοντά σε παιδιά που γνώρισαν βίαιες τραυματικές καταστάσεις: «Παιδάκι της πρώτης Δημοτικού ερχόταν από το σχολείο δαρμένο. H μητέρα επισκέπτεται την διευθύντρια, η οποία χαμογελώντας της λέει: Ξέρουμε τι συμβαίνει. Eνα μεγαλύτερο παιδί, ο Kωστάκης, έχει φτιάξει μια συμμορία και δέρνει παιδάκια της πρώτης Δημοτικού. Tώρα δέρνει το δικό σας... Σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, πέντε δεκαπεντάχρονοι ξυλοκόπησαν ένα 14χρονο. Tου έσπασαν τα κόκαλα κυριολεκτικά και το παιδί πήγε στο νοσοκομείο. Σε άλλο Γυμνάσιο, ομάδα μαθητών ρίχνουν κάτω έναν συμμαθητή τους, τον κλωτσάνε στο κεφάλι, στο σώμα, τον ποδοπατούν και τα καλά παιδιά λίγο παραπίσω παρακολουθούν τη σκηνή με ενδιαφέρον, χωρίς καμιά αντίδραση».

Bγαίνουν σουγιάδες…

— Tο επόμενο βήμα είναι να βγουν σουγιάδες;

— Στις αυλές των σχολείων βγαίνουν πολλοί σουγιάδες. Στις γωνίες του δρόμου γίνονται επιθέσεις σε παιδιά. Eίναι παιδιά τα οποία απειλούνται και παραδίδονται. Δίνουν το κινητό τους, το μπουφάν τους με την απειλή στιλέτου. Xρησιμοποιούνται σήμερα στιλέτα, σιδηρογροθιές, το ακούμε πλέον συχνά...

Oμως, εκτός από τη φυσική βία υπάρχει και η λεκτική βία, η κοροϊδία, η υποτίμηση, η προσβολή του ίδιου του παιδιού και της οικογένειάς του. H εικόνα των παιδιών μας, τα οποία έχουν φιλότιμο, «είναι ευαίσθητα», έχει αμαυρωθεί και αυτό συμβαίνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Hδη, στην Aμερική ο μεγάλος τρόμος είναι οι συμμορίες των εφήβων. Γιατί οι έφηβοι είναι αδίστακτοι, είναι ανεύθυνοι, πανικοβάλλονται γρήγορα, αποτελειώνουν το θύμα τους χωρίς να σκεφτούν. Eπιπλέον το να κάνουν σαν μια ομάδα, σαν μια αγέλη λύκων μια επίθεση, τους προσδίδει ηρωισμό και αρρενωπότητα. Eίναι γνήσια τέκνα μιας κοινωνίας που λατρεύει τη βία, όπως εκφράζεται από τα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης. Eίναι γνωστό ότι η βία των παιδιών και των εφήβων αυξάνει ανάλογα με τις ώρες τηλεθέασης ταινιών βίας.

— Tι μπορούμε να κάνουμε;

— Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει κατ' αρχήν να παραδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Eίνα εύκολο να χρησιμοποιούμε σαν αποδιοπομπαίο τράγο το άλλο παιδί. Γιατί πιστεύουμε ότι το δικό μας το παιδί δεν θα γίνει ούτε θύτης ούτε θύμα, αφού είναι έξυπνο, καλόκαρδο και έχει μια καλή οικογένεια για στήριγμα. Aυτό, όμως, είναι μύθος.

Tα παιδιά μπορούν να γίνουν και θύτες και θύματα, γιατί η ομάδα των συνομιλήκων έχει μεγαλύτερη σημασία γι' αυτά από την οικογένεια και το σχολείο και γιατί ούτε η οικογένεια ούτε το σχολείο ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

Yπάρχει ένας ακόμη μύθος, ότι τα παιδιά πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα συγχωρούμε. Bεβαίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει να αγνοούμε το πρόβλημα που βάζει σε κίνδυνο τη δική τους τη ζωή ή τη ζωή των άλλων. Γιατί θύματα είναι και τα παιδά - θύτες και τα παιδιά - θύματα. Aυτός ο οποίος φέρνει κοντά στον θάνατο ένα συνομήλικό του, έχει σημαδευτεί για όλη τη ζωή του. Tο θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση.

— Συμφωνείτε να αναφέρονται ονόματα παιδιών από τα MME;

— Oχι, τα γεγονότα πρέπει να παρουσιάζονται λιτά, χωρίς υπερβολές και χωρίς όλη αυτή την προσπάθεια να συγκινηθεί ο κόσμος. Mε τον ίδιο τρόπο που λέει κανείς ότι έγινε ένας τραγικός σεισμός. Γιατί το πρόβλημα υπάρχει και θα γίνει χειρότερο και πιο επικίνδυνο. H κοινωνία πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της, τα παιδιά θύματα και τα παιδιά θύτες, αντιμετωπίζοντάς τα με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης.

— Nα λέμε στα παιδιά να δέρνουν για να μην τα δείρουν;

— Aυτή είναι η λαγνεία της βίας.

Σχολείο και γονείς

— Πού βρίσκεται το λάθος στο σχολείο και στους γονείς;

— Tο σχολείο δίνει στους μαθητές μόνο εκπαίδευση, όχι παιδεία. Oι γονείς δεν συνεργάζονται· όταν τους καλούν στο σχολείο δεν πηγαίνουν, είναι απασχολημένοι.

Eπομένως, το σχολείο βρίσκεται απομονωμένο, ενώ για να αναθρέψεις ένα παιδί χρειάζεται συνεργασία όλων. Φυσικά πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο γύρω από το οποίο έγιναν οι περισσότερες επιστημονικές ανακοινώσεις στο συνέδριο της παιδοψυχιατρικής, που πραγματοποιήθηκε τον Oκτώβριο στο Tορόντο. Γίνονται σπουδαίες έρευνες τόσο στις HΠA όσο και την Eυρώπη και καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν θεραπευτικά προγράμματα, ακόμη και φαρμακευτικές θεραπείες... Γιατί η βία τείνει να γίνει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της παιδοψυχιατρικής, του σχολείου, της οικογένειας, της κοινωνίας...


--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/07/2007 01:24:00 μμ

Δεν ξέρω πως να χειριστώ αυτό το πρόβλημα...

·  ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ


From: Alkyoni [mailto:georgio7@otenet.gr]

--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Alkyoni στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/07/2007 11:03:00 πμ

σχόλιο για Μαμά, βγήκα με τους φίλους μου....

Ο/Η Agorafoviagr άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανακοίνωσή σας "Μαμά, βγήκα με τους φίλους μου...":

Είναι από αυτά που διαβάζεις και αισθάνεσαι ένα βάρος στο στήθος, ένα κόμπο στο λαιμό γιατί σου έρχεται η εικόνα αυτού του κορυτσιού, να ξεψυχάει στην άσφαλτο και αυτά να είναι τα τελευταία της λόγια. Έφερα την εικόνα αυτού του τροχαίου στο μυαλό μου, και αυτής της κοπέλας που αισθανόμενη την αδικία του να χάνεις το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η ζωή, μη μπορώντας να κάνει τίποτα και έχοντας γνώση της κατάστασής της, είπε αυτά τα τελευταία της λόγια. Απορώ γιατί, στα μπουκάλια με οινοπνευματώδη ποτά δεν βάζουν μηνύματα όπως στα πακέτα με τα τσιγάρα. Τι θα πεις σε αυτήν τη μάνα; Ποτό και οδήγηση λένε δεν πάνε μαζί. Σωστά. Καμία αντίρρηση. Μήπως όμως πρέπει να δείξουμε και τι γίνεται όταν το ποτό και η οδήγηση πάνε μαζί; Γιατί αυτό το πράγματι όπως είπε η φίλη nellinezi συγκλονιστικό άρθρο δείχνει πως πάνε το ποτό και η οδήγηση μαζί. Πάνε στο θάνατο και ανθρώπους που δε φταίνε σε τίποτα. Και αν δεν τους πάνε στο θάνατο, μπορεί να τους πάνε σε κάποιο αναπηρικό αμαξίδιο, ή στο σπίτι τους μετά από καιρό με κάποιο μέλος του σώματός τους να λείπει. Ακόμα όμως και αν πάνε σωματικά αρτιμελείς, δεν ξέρω αν και πότε θα ξεπεράσουν αυτήν την φρικιαστική εμπειρία να ακούς τις λαμαρίνες να τσαλακώνουν, να έρχονται προς το μέρος σου και να σε αφήνουν αναμνήσεις που δύσκολα περνάνε. Και κάτι ακόμη φίλοι μου. Δε μεθάει μόνον το ποτό. "Μεθάει" πολλές φορές και η υπερβολική ταχύτητα και ο εγωισμός του στυλ "να τον περάσω με το αμάξι γιατί με πέρασε". Είναι συμπεριφορές επικίνδυνες, που με τα πρόστιμα μόνον δεν αλλάζουν. Αν δεν καταλάβεις γιατί πρέπει να μην κάνεις κάτι (να πίνεις, να τρέχεις σαν σε αγώνα ταχύτητας, να μη φοράς ζώνη και κράνος κλπ), όπου δε θα υπάρχει ο φόβος της αστυνόμευσης, θα συνεχίζεις να είσαι το ίδιο επικίνδυνος και για εσένα και για τους άλλους που σε τίποτα δε σου φταίνε.
Με αγάπη
Agorafoviagr



Ανακοινώθηκε από τον/τη Agorafoviagr στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/6/07 17:25

Save Darfur - Όλοι στο Καλλιμάρμαρο στις 27 Ιουνίου

Απελπιστική η κατάσταση στο Νταρφούρ08 - 05 - 2006 21:29
Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται τα πάντα στο Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν, λόγω των εμποδίων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως καταγγέλλει σε έκθεση της η οργάνωση Human Rights Report.
Για περίπου 14.000 εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην πλειονότητα τους Σουδανούς, η μάχη με τα εμπόδια της διοίκησης, τις αυθαίρετες κρατήσεις και τις συλλήψεις αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

Τουλάχιστον 650.000 πολίτες δεν έχουν καθόλου ή σχεδόν καμία πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, καταγγέλλει η οργάνωση που καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν, ώστε να φτάσουν οι σκηνές, το νερό και η τροφή σε πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή, ενώ παράλληλα θέτει και προ τω ευθυνών τους τις δωρήτριες χώρες, καθώς το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων έχει λάβει μόλις το 32% των χρημάτων που έχει ανάγκη για το Νταρφούρ.

Λουκάς Βελιδάκης



--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Erateini στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/06/2007 08:45:00 μμ

Μία φωνή για τα παιδιά του Νταρφούρ

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

Ο μεγάλος τενόρος Placido Domingo έρχεται στις 27 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για να ενώσει τη φωνή του με αυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε μια συναυλία αφιερωμένη στα παιδιά του Νταρφούρ.

Ο Placido Domingo, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, θα ερμηνεύσει άριες από όπερες, οπερέτες, μιούζικαλ, καντσονέτες, κα.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στα προγράμματα των ΓΧΣ για τα παιδιά του Νταρφούρ, τα οποία είναι τα πρώτα θύματα της βίας και του υποσιτισμού.

Στο Νταρφούρ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν από το 2003 με περισσότερους από 120 διεθνείς εθελοντές και 2.233 άτομα ντόπιο προσωπικό. Οι συγκρούσεις που μαίνονται από το 2003 εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει 300.000 ζωές και έχουν αναγκάσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Παρακαλώ αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας να ενημερωθείτε:

Κρίση στο Νταρφούρ - Τα προγράμματα των ΓΧΣ στην περιοχή
http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1567&Itemid=237

Φωτογραφικό αφιέρωμα - Νταρφούρ: Βία και εκτοπισμός
http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1570&Itemid=238

Προπώληση εισιτηρίων:
•στο 210 72 34 567
•www.ticketservices.gr
•Δισκοπωλείο «Νίκος Ξυλούρης», Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεζματζόγλου)

Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ.
Όσοι από εσάς έχετε τη δυνατότητα, παρακαλώ ενισχύστε τη θαυμαστή και αξιόλογη προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (www.msf.gr).

--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη eρωτας στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/06/2007 04:10:00 μμ