Σελίδες

Τρίτη 27 Μαρτίου 2007

Παιδική πορνογραφία - Η έκταση του προβλήματος

Τα στοιχεία για τη διακίνηση του παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω του διαδικτύου είναι τουλάχιστον αποθαρρυντικά. Οι διαδικτυακοί τόποι που "φιλοξενούν" παιδική πορνογραφία αυξάνονται ραγδαία από το 2001.

Από τότε μέχρι σήμερα η αύξηση έχει ξεπεράσει το 350%. Η αυξητική τάση συνεχίζεται ακάθεκτη αφού μηνιαία εμφανίζονται 67 με 82 νέοι τόποι και περίπου 8 με 21 σε καθημερινή βάση.

Είκοσι παιδιά (2-12 ετών) εμφανίζονται κάθε μήνα σε τέτοιες ιστοσελίδες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία - πληροφορίες που δίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα οι διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμοί καταπολέμησης της παιδοφιλίας στην Ευρώπη, κάθε εβδομάδα γύρω στις 20.000 φωτογραφίες με άσεμνες στάσεις παιδιών, από οκτώ μηνών μέχρι 17 ετών, προωθούνται στις 100 και πλέον χιλιάδες πορνογραφικές ιστοσελίδες του κυβερνοχώρου. Τα δύο σημαντικότερα κέντρα διακίνησης πορνογραφικού υλικού είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Το φαινόμενο όμως παρουσιάζει έξαρση και στην Ανατολική Ευρώπη, τη Βρετανία και τη Λατινική Αμερική.

Στην Ελλάδα, ενώ το 1997 απασχολούσαν τις αρμόδιες αρχές 1 ή 2 τέτοιες υποθέσεις το τρίμηνο, σήμερα εντοπίζονται καθημερινά 5-7 σχετικά ηλεκτρονικά ίχνη.

Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες και παρόλα τα εμπόδια, νομικά και άλλα, το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έφερε στο φως 30 τέτοιες υποθέσεις ενώ από τους 85 συνολικά κατηγορούμενους οι 40 έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ελληνικών υπηρεσιών, χιλιάδες άτομα στη χώρα μας πληρώνουν ετησίως για να έχουν πρόσβαση σε υλικό παιδιών που έχουν πέσει θύματα της "σεξουαλικής βιομηχανίας".

 

πηγή: ΣΚΑΪ.gr

22/02/2007



--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Melissa στο Το χαμομηλάκι τη 3/27/2007 06:12:00 μμ

Σεξουαλική κακοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν εύκολο στόχο για σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση λόγω της νοητικής και σωματικής τους αδυναμίας
η σεξουαλική κακοποίηση των ΑΜΕΑ περιλαμβάνει υποχρέωση σε ανεπιθύμητη σεξουαλική ή σωματική επαφή , καθώς και πολύ συχνή σωματική κακοποίηση με κλωτσιές, μπουνιές, μώλωπες, δαγκωνιές, εκδορές κλπ.

Πού και πότε συμβαίνει
μέσα στο ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον
σε ιδρύματα ή πλαίσια στα ποία διαμένουν ή εκπαιδεύονται τα ΑΜΕΑ
στο δρόμο από αγνώστους με χρηματικό ή υλικό δέλεαρ

Γιατί συμβαίνει - μύθοι και πραγματικότητα
Επικρατεί ένας μύθος ότι τα ΑΜΕΑ είναι ασεξουαλικά ή υπερσεξουαλικά και επομένως η σεξουαλική επίθεση δεν θα είναι τόσο επώδυνη για αυτά.
υπάρχει η λανθάνουσα κοινωνική αντίληψη περί του απαραβίαστου του οικογενειακού ασύλου αλλά και το στίγμα του θύματος του βιασμού που ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή. Η δημοσιοποίηση του γεγονότος σημαίνει διασυρμό ολόκληρης της οικογένειας. Στην περίπτωση αυτή η οικογένεια με ΑΜΕΑ φέρει διπλό στίγμα.
τα ΑΜΕΑ έχουν ελλιπή και πολλές φορές ανύπαρκτη πληροφόρηση και εκπαίδευση από γονείς και εκπαιδευτές για θέματα που αφορούν το σεξ
ΔΕΝ ΓΝΩΡIΖΟΥΝ τίποτα για τις σεξουαλικές σχέσεις, τη διαδικασία της σύλληψης ή την ανατομία του σώματος τους.
Επικρατούν οι λανθασμένες απόψεις «ας τον /την τι να εξηγούμε τώρα θα τον /την πονηρέψουμε και θα έχουμε άλλα., δεν καταλαβαίνει αυτά τα θέματα είναι καθυστερημένος/ η».
Ακόμη και αν συμβεί ( η σεξουαλική κακοποίηση) «δεν θα πονέσει, δεν καταλαβαίνει, ποιος θα τον/ την πιστέψει αφού είναι καθυστερημένος/ η»

Ποιες είναι οι συνέπειες
αρνητικές συνέπειες στη σωματική υγεία του θύματος ( σωματικές κακώσεις, τραύματα, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κλπ)
αρνητικές συνέπειες στη ψυχική υγεία του θύματος ( ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, επιθετικότητα, διαρκή εριστικότητα, και μη συνεργασία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, απομόνωση.
σεξουαλική βία, επιθετικότητα, εκπόρνευση.

Πώς να αναγνωρίσουμε την σεξουαλική κακοποίηση στα ΑΜΕΑ
σωματικές ενδείξεις, τραύματα, μώλωπες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, εγκυμοσύνη
εφιάλτες, κατάθλιψη, φοβίες ( για συγκεκριμένα άτομα ή χώρους
επίμονη ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα, εκδήλωση σεξουαλικών πράξεων ή λέξεων, πόνος, κνησμός, αιμορραγία των ιδιαίτερων περιοχών
επιθετική συμπεριφορά, διαρκή εριστικότητα, μη συνεργασία σε δραστηριότητες, απόσυρση, απομόνωση
αδικαιολόγητος φόβος επίσκεψης σε γιατρό
κατοχή υπερβολικού χρηματικού ποσού ή υλικών αγαθών

Πώς να προστατεύσουμε από την σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση τα ΑΜΕΑ
ο μόνος τρόπος πρόληψης περιλαμβάνει τρεις μαγικές λέξεις: ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μιλήστε για την ανατομία του σώματος τους και τα δικαιώματα που έχουν πάνω σε αυτό και κυρίως για το αναφαίρετο δικαίωμα τους να λένε όχι σε οποιοδήποτε άγγιγμα τους κάνει να αισθάνονται άβολα και αμήχανα
Ενημέρωση και εκπαίδευση για την σεξουαλική επαφή, τις μεθόδους αντισύλληψης και γενικότερα θέματα σεξουαλικής αγωγής.


πηγή: Ομπρέλα

--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/26/2007 05:59:00 μμ

Σάλος από την κακοποίηση παιδιών στη Mαλάτεια

KΩNΣTANTINOYΠOΛH. Aποτελεί κοινή διαπίστωση των ξένων που ζουν στην Tουρκία: δύο πράγματα εγείρουν την αμέριστη τρυφερότητα των Tούρκων, τα μωρά και τα γατιά. Oι Tούρκοι τα λατρεύουν και τα κακομαθαίνουν. Στις λαϊκές γειτονιές, τα μικρά παιδιά και τα γατιά αποτελούν κοινή μέριμνα των πάντων.

Για όποιον γνωρίζει αυτήν την ευαισθησία, η κατακραυγή που συνόδευσε την προβολή από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας σκηνών κακοποίησης σε ορφανοτροφείο βρεφών και νηπίων έως έξι ετών της Mαλάτειας ήταν αναμενόμενη. Oι εκεί εργαζόμενες, μάλλον προχωρημένης ηλικίας και φέρουσες ισλαμική μαντίλα, εικονίζονταν να χαστουκίζουν τα παιδιά, να χτυπούν τα κεφάλια τους μεταξύ τους, να τα βρίζουν, να τα χτυπούν με σιδερένια αντικείμενα. Tα παιδιά ικέτευαν κλαίγοντας «όχι μανούλα, όχι μανούλα», για να εισπράξουν χειρότερα.

Aκολούθησε σάλος. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Mαλάτεια και σε άλλες πόλεις, ενώ στην κυβέρνηση, στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους κύκλους των εμπειρογνωμόνων σήμανε συναγερμός. H αστυνομία συνέλαβε τις εργαζόμενες στο ορφανοτροφείο, από τις οποίες πέντε απολύθηκαν, τέσσερις συνελήφθησαν και δύο κρατήθηκαν, με την κατηγορία βασανισμού των παιδιών. Tις επόμενες μέρες, πολλά από τα παιδιά δήλωσαν σε συνεντεύξεις πως τα κλείδωναν συστηματικά σε σκοτεινά δωμάτια, τους έβαζαν πιπέρι στο στόμα και τα έβαζαν να τρώνε τα κόπρανά τους. H τουρκική κοινωνία, σοκαρισμένη, αδυνατεί να πιστέψει στα αυτιά και τα μάτια της.
Kανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μαγνητοσκοπήθηκαν αυτές οι σκηνές, μιας και -σε αντίθεση με τους παιδικούς σταθμούς πολυτελείας των μεγάλων πόλεων- το ίδρυμα δεν είχε δικό του κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Στη Mαλάτεια έφθασε η υπουργός Oικογενειακών Yποθέσεων Nιμέτ Tσουμπουκλού, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και η Eπιτροπή Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων της Tουρκικής Bουλής. Mία από τις συλληφθείσες δήλωσε σε μέλη της τελευταίας πως το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συνεχούς 48ωρης βάρδιας, όπου η κόπωση την έκανε να χάσει τον αυτοέλεγχό της.

Kαθώς αυξάνονται οι φωνές που απαιτούν την παραίτηση της Tσουμπουκλού και μελών της τοπικής ηγεσίας στη Mαλάτεια, οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για ελλείψεις τόσο στον αριθμό όσο και στην κατάρτιση του προσωπικού σε παρόμοια ιδρύματα. Mία γυναίκα αναγκάζεται να επιβλέπει 15 με 20 παιδιά, ενίοτε δε και 40, όπως έδειξαν οι εικόνες του βίντεο που απεικονίζουν 15 μικρά να λούζονται υποτυπωδώς σε μια τεράστια μπανιέρα.

Eιρωνεία για Eρντογάν

Aπαξιωτικά και ειρωνικά σχόλια του Tύπου απέσπασε η πρώτη δήλωση Eρντογάν, όταν είδε αυτό που ο Tύπος ονόμασε «το βίντεο της ντροπής» με τις κακοποιήσεις. Πώς είναι δυνατόν, απόρησε ο πρωθυπουργός, να λούζονται στην ίδια μπανιέρα αγοράκια και κοριτσάκια; «Eκεί όπου φιλοξενούνται κορίτσια δεν νοείται παρουσία αγοριών ή άνδρα διευθυντή», συμπλήρωσε.


Aλεξανδρος Mασσαβετας

--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/26/2007 05:47:00 μμ