Σελίδες

Κυριακή 18 Μαρτίου 2007

Mε δομή οργανωμένης εγκληματικής ομάδας τα κυκλώματα παιδοφίλίας

Γιαννης Σουλιωτης

Φωτογραφίες και βίντεο βγαλμένα από την πιο νοσηρή φαντασία, στα οποία απεικονίζονται ανήλικα παιδιά και βρέφη να κακοποιούνται σεξουαλικά, κατακλύζουν το Διαδίκτυο. Mόνο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν αποκαλυφθεί 20 υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Tα κυκλώματα παιδόφιλων αποκτούν πλέον δομή οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, χρησιμοποιώντας συνδέσμους σε διάφορες πόλεις της Eλλάδας και του εξωτερικού και «στρατολογώντας» συνεργούς έναντι αδράς αμοιβής μέσα από «δωμάτια επικοινωνίας».

H παιδική πορνογραφία αποτελεί την πιο κερδοφόρα βιομηχανία του Διαδικτύου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ιστοσελίδες με αρκετές χιλιάδες συνδρομητές και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες χρεώνουν τις εικόνες ανηλίκων σε σεξουαλικές πράξεις ακόμα και με 100 ευρώ το λεπτό! Φέτος (2005), για πρώτη φορά στην Eλλάδα αστυνομικοί εξάρθρωσαν κύκλωμα παιδόφιλων, που όχι μόνο διακινούσε αλλά αναπαρήγαγε το φωτογραφικό υλικό στην Eλλάδα. Aποτελούνταν από σχεδόν 30 άτομα, τα περισσότερα υπεράνω υποψίας, όπως καθηγητές, δικηγόροι και γνωστοί επιχειρηματίες.
Συχνά, μάλιστα, πίσω από την κακοποίηση παιδιών προς τέρψιν των απανταχού παιδόφιλων κρύβονται συγγενείς των ανήλικων θυμάτων. Tον Oκτώβριο, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Hλεκτρονικού Eγκλήματος συνέλαβαν 5 άτομα (ενώ προέκυψε συμμετοχή 20 ακόμα Eλλήνων χρηστών), τα οποία εμπλέκονται σε μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Aποδείχθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν τοποθετήσει τον server στη Bέροια και όχι σε κάποια πόλη του εξωτερικού, όπως συνηθιζόταν μέχρι πρότινος. Mε αυτόν τον τρόπο διακινούσαν φωτογραφίες με ανατριχιαστικό περιεχόμενο, που απεικόνιζαν παιδιά και βρέφη να κακοποιούνται σεξουαλικά, ακόμα και από ζώα. Aπό το 2001 έως σήμερα έχουν εξιχνιαστεί 50 υποθέσεις, έχουν κατηγορηθεί 119 άτομα και έχουν πραγματοποιηθεί 93 συλλήψεις.


--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/18/2007 08:02:00 μμ

Κάθειρξη ως 30 χρόνια για κακοποίηση ανηλίκων - ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

21/2/2007 11:58

Βαριές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και κάθειρξη 30 χρόνων, θα επιβάλλει πλέον το Μεξικό σε όσους κακοποιούν ή εκμεταλλεύονται σεξουαλικά ανήλικους, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση που πέρασε χθες από τη γερουσία. Το Μεξικό είναι μία από τις πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες λειτουργεί μία παράνομη πλην ακμάζουσα βιομηχανία σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και μέχρι τώρα οι παραβάτες τιμωρούνταν με ποινές που κατέληγαν σε σύντομες αποφυλακίσεις.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ιερείς και δημόσιοι υπάλληλοι όπως δάσκαλοι και γιατροί, που θα εκμεταλλευθούν την εύκολη πρόσβαση που έχουν σε παιδιά για να διαπράξουν κάποιο από αυτά τα αδίκημα, θα τιμωρούνται με διπλάσια ποινή, δηλαδή με κάθειρξη έως 30 χρόνια. Οι κληρικοί που θα καταδικάζονται για κακοποίηση ανηλίκων θα αποσχηματίζονται.
Σε έκθεση του κογκρέσου, εκτιμάται ότι περίπου 20.000 παιδιά 12 έως 17 ετών, είναι θύματα κάποιου είδους εκμετάλλευσης από φυσική κακοποίηση έως πορνογραφία.
Το κάποτε γεμάτο αίγλη Ακαπούλκο, έχει αμαυρωθεί από το σεξοτουρισμό επισκεπτών που έχουν ως στόχο να προσελκύσουν τα αδύνατα αγόρια ή τα ανήλικα κορίτσια που δουλεύουν σε κλαμπ στριπτιζ. Τώρα πλέον η προώθηση του σεξοτουρισμού θα τιμωρείται με 12ετή κάθειρξη ενώ η διακίνηση ανηλίκων για παιδική πορνογραφία θα αντιμετωπίζεται όπως το οργανωμένο έγκλημα.
Σε μία από τις πιο διαβόητες υποθέσεις που απασχόλησαν τη μεξικανική κοινή γνώμη, το Βατικανό διέταξε πέρυσι τον ηλικιωμένο πλέον ιδρυτή των «Λεγεωναρίων του Χριστού», πατέρα Μάρσιαλ Μαθιελ να μονάσει, μετά από καταγγελίες πρώην εκπαιδευομένων ιερέων για σεξουαλικές κακοποιήσεις στη δεκαετία του '40.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ


--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/18/2007 07:47:00 μμ

Μια ιστορία παιδικής πορνογραφίας με... "happy end"

 

Ήταν ακριβώς πριν από δύο χρόνια όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια μεγάλη υπόθεση διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο. Ως ένας εκ των "πρωταγωνιστών" συνελήφθη τότε ένας 72χρονος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν, πέρα από έναν κεντρικό υπολογιστή και τρεις φωτογραφικές μηχανές μεγάλης ευκρίνειας, και πλήθος φωτογραφιών (3.000), βίντεο και CD-ROM παιδεραστίας που έδειχναν σεξουαλικές πράξεις σε παιδιά από δύο έως επτά ετών!

Επίσης βρέθηκαν δέκα πιστωτικές κάρτες, δύο βιβλιάρια καταθέσεων, έγγραφα με ιδιόχειρες σημειώσεις με πελάτες και καταγραφή κερδών, όλα ενδεικτικά της δραστηριότητας στο διαδίκτυο. Μάλιστα από τις έρευνες των αρχών διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 5.000 μέλη από όλον τον κόσμο επισκέπτονταν καθημερινά την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε στην Αμερική, ενώ υπήρχαν και χώροι με "ζωντανές" σκηνές. Πρόκειται για τις πιο σκληρές ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας στο ίντερνετ και αυτό λόγω της απίστευτα μικρής ηλικίας των θυμάτων.
Επιπλέον, εντοπίσθηκε και χώρος με κάμερες, στον οποίο υπήρξε η υπόνοια πως ο 72χρονος έκανε ο ίδιος την παραγωγή κάποιων βίντεο, κάτι όμως που δεν στάθηκε δυνατό να αποδειχθεί. Ο 72χρονος υποστήριξε πως διακινούσε το πορνογραφικό υλικό αποκλειστικά "για δική του ευχαρίστηση", όπως και ότι αντάλλασσε υλικό με άλλους παιδόφιλους.
Στο δικαστήριο δεν του επιβλήθηκε καμία ποινή (!!!). Αιτία; Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης δεν άνοιξαν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και οι πιστωτικές του κάρτες, με αποτέλεσμα να μην αποδειχθεί πως διακινούσε το σκληρό πορνογραφικό υλικό με σκοπό το κέρδος.

Δίχως αυτό το στοιχείο όμως ήταν αδύνατη η καταδίκη του, καθώς ο ελληνικός νόμος, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, δεν τιμωρεί τους παιδόφιλους που διακινούν πορνογραφικό υλικό παρά μόνο στην περίπτωση που το εμπορεύονται.
Ύστερα από μία σύντομη προφυλάκισή του στις φυλακές του Ναυπλίου, ο 72χρονος αποφυλακίστηκε, για να αθωωθεί τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Χαλκίδας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν του επεβλήθη ποινή ούτε σύμφωνα με τις διατάξεις του παλιού νόμου περί ασέμνων που επισείει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματική ποινή -όπως έχει συμβεί σε κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις-, καθώς δεν του είχε ασκηθεί σχετική δίωξη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μάιο του 2005 -δηλαδή λίγους μήνες μετά την πρώτη σύλληψή του- εντοπίστηκε μέσω της πιστωτικής του κάρτας και άλλη δραστηριότητά του με διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού και έτσι είναι και πάλι υπόδικος!


--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/18/2007 08:57:00 πμ

FW: [Το χαμομηλάκι] ΔΕΜΕΝΑ ΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΆΚΙΑ ΤΟΥΣ....

Είδα στις ειδήσεις μωράκια να τα έχουν δεμένα στα κρεβατάκια τους με λουριά σε ορφανοτροφείο της Μόσχας!! Τα κατέγραψε κάποιος με κινητό και έδωσε αυτές τις σκληρές εικόνες στη δημοσιότητα. Οι υπεύθυνοι το αρνούνταν!! Μα είναι δυνατόν; Τι μας περνάνε και το αρνούνται; Τι συμπεριφορά είναι αυτή απέναντι σε μωρά; Τι είναι τα μωρά για να τα δένουν; Κοιτούσα την εικόνα στην τηλεόραση με το χεράκι του μωρού δεμένο στο κρεβάτι του και πόνεσε η ψυχή μου. Ξέρετε, το αθώο βλέμμα του μωρού με την σκληρή εικόνα του χεριού του να είναι δεμένο, είναι κάτι που ματώνει την ψυχή σου.
Τα μωράκια είναι απροστάτευτα. Δε μπορούν να μιλήσουν, να πούνε για την κακοποίηση που υφίστανται. Αλλά και όσοι το κάνανε αυτό, πως μπόρεσαν να το κάνουν; Σε μωρά; Σε αυτά τα αθώα πλασματάκια; Γιατί; Αυτό το «γιατί» με τσακίζει! Το άλλο είναι αυτή η υποκρισία ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε! Μα εμείς τι βλέπαμε τότε; Αν η Μόσχα φίλοι μου σας φαίνεται ότι είναι μακριά, θα σας πω κάτι. Μην ξεγελιόμαστε από τις αποστάσεις. Το συναισθήματα και οι κακές συμπεριφορές φίλοι μου δεν έχουν σύνορα. Μην το ξεχνάτε αυτό.

Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/17/2007 10:46:00 μμ

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ : ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖ...

Του Διονυσόπουλου Ηλία

Σπουδαστή Στ΄ Εξαμήνου
του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Λαρίσης.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια
Κυπαρίση Γεωργία


1. Εισαγωγή
Το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών είναι γνωστό διαμέσου των αιώνων και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολιτισμικούς και κοινωνικούς παράγοντες, και φυσικά εξαρτάται από τα πρότυπα τα οποία η κοινωνία επιβάλλει στους γονείς σχετικά με τους τρόπους ανατροφής, πειθαρχίας και συμπεριφοράς των παιδιών.
Έχουν προταθεί πολλοί ορισμοί για το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, αλλά κανένας δεν είναι απόλυτα ακριβής. Σε μία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται τα εξής : « Η ενεργητική μορφή της κακομεταχείρισης περιλαμβάνει κυρίως σωματικές κακώσεις που προκαλούνται από ενήλικες σε παιδιά. Αυτή η μορφή κακοποίησης συνήθως συνδέεται με λεκτική κακομεταχείριση. Η παθητική μορφή της κακομεταχείρισης περιλαμβάνει κυρίως την παραμέληση και αποστέρηση του παιδιού, με αποτέλεσμα να προκαλείται καθυστέρηση στη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή του».
Το θέμα είναι τεράστιο, όμως η σύνοψη των ερευνητικών και κλινικών δεδομένων είναι δύσκολη. Η πραγματική συχνότητα του φαινομένου της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών είναι άγνωστη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια «οικογενειακή υπόθεση» που συχνά καταλήγει σε μια «κλειστή κοινοτική υπόθεση». Μια δεύτερη δυσκολία στην εκτίμηση της έκτασης του φαινομένου συνδέεται με τον ορισμό. Η απουσία ενός διεθνούς λειτουργικού ορισμού δεν επιτρέπει τη διακρατική συγκριτική εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος. Τέλος, η απουσία ενός κοινού συστήματος αναφοράς-καταγραφής εμποδίζει περαιτέρω την διακρατική εκτίμηση.
Με βάση τα διεθνή δεδομένα, αναφορικά με το ετήσιο ποσοστό γεννήσεων και το εύρος των ηλικιών 0-18 ετών, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα κακοποιούνται σοβαρά τουλάχιστον 4.000 παιδιά κάθε χρόνο, πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα. Το σύνολο των περιπτώσεων κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών όλων των μορφών και βαθμών σοβαρότητας εκτιμάται έως 20.000 το χρόνο. Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Ίδρυμα Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ», ασχολείται με το πρόβλημα. Όμως, το πρόγραμμα δεν επαρκεί και, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελεί μια πειραματική μονάδα.

2. Προϋποθέσεις για ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Είναι γνωστό ότι η κακοποίηση συμβαίνει περισσότερο στη βρεφονηπιακή ηλικία, επομένως είναι σημαντικό να αναφέρω κάποια ερευνητικά δεδομένα για τη σημασία που έχουν οι πρώιμες εμπειρίες στην ανάπτυξη του παιδιού. Ουσιαστικό, λοιπόν, για την ψυχική υγεία είναι να έχει το βρέφος και το νήπιο την εμπειρία μιας ζεστής, στενής και συνεχούς σχέσης με τη μητέρα του (ή το μόνιμο μητρικό υποκατάστατο). Η έλλειψη αυτής της σχέσης δημιουργεί μητρική αποστέρηση. Έτσι, βρέφη και νήπια των οποίων οι μητέρες δεν είναι ευαίσθητες στις ανάγκες τους, διαφέρουν στη συμπεριφορά τους από παιδιά της ίδιας ηλικίας. Τα παιδιά αυτά είναι αμφιθυμικά στη σχέση με τη μητέρα τους, μερικά από αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μητέρα τους σαν ασφαλή βάση για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και άλλα ασχολούνται με δραστηριότητες μόνα τους, χωρίς να επιζητούν τη συναλλαγή με τη μητέρα.
Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μητέρας-βρέφους είναι :
α). Φροντίδα μητέρας με τη μητέρα της
β). Γενετική προδιάθεση της μητέρας
γ). Πολιτισμικοί παράγοντες
δ). Σχέσεις με οικογένεια και σύζυγο
ε). Εμπειρίες από προηγούμενες εγκυμοσύνες
στ). Προγραμματισμός και εμπειρίες εγκυμοσύνης.

Αναλόγως, λοιπόν, των παραπάνω παραγόντων, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες για την ποιότητα της σχέσης που θα αναπτύξουν :

i)Αποτελεσματική σχέση και φροντίδα του παιδιού, δημιουργία δεσμού. (Bonding)

ii)Σοβαρή διαταραχή α)Διαταραχή στην ανάπτυξη (Failure to thrive)
β)Σύνδρομο κακοποιημένου παιδιού.


--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι τη 3/17/2007 10:20:00 μμ