Κυριακή, 11 Μαρτίου 2007

Στη φτωχεια 300.000 παιδια στη Σερβια

09/02/07
Έκθεση της UNICEF
Σε συνθήκες ή στα όρια της φτώχιας διαβιούν 300.000 παιδιά στη Σερβία

Βελιγράδι


Σε συνθήκες ή στα όρια της φτώχιας ζουν, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από τα τέλη της δεκαετίας του '90, περίπου 300.000 παιδιά στη Σερβία. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετική έκθεση της UNICEF στο Βελιγράδι.
Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν από κοινού η Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας, το Συμβούλιο για τα Δικαιώματα του Παιδιού της σερβικής κυβέρνησης και το γραφείο της UNICEF στο Βελιγράδι, 155.000 παιδιά στη Σερβία ζουν στη φτώχια και περίπου 155.000 κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχιας. Σιγουρα ειναι πολυ περισσοτερα μιας και η ανεργια φτανει το 40%.
Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχιας είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών, τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές, κυρίως στη νοτιοανατολική και δυτική Σερβία, και τα παιδιά που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, κυρίως των Ρομά, καθώς επίσης τα παιδιά προσφύγων απο τη Βοσνια και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, δηλαδη παιδια απο το Κοσοβο.Στην έκθεση τονίζεται ότι τα συγκεκριμένα παιδιά, λόγων των υλικών, κοινωνικών και μορφωτικών στερήσεων, δεν είναι σε θέση να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία και την υγειονομική περίθαλψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που παρουσίασε η διευθύντρια της UNICEF στη Σερβία, Αν Λις Σβένσον, το 80% των παιδιών σε συνοικισμούς των Ρομά ζει σε συνθήκες φτώχιας, υφίσταται διακρίσεις, υποφέρει από ασθένειες και έχει προβλήματα ανάπτυξης.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι στη Σερβία η σωματική τιμωρία των παιδιών δεν έχει εκλείψει από την οικογένεια και από το σχολείο, καθώς και ό,τι είναι συχνές και άλλες μορφές βίας.


--
Posted By hamomilaki ♀ to Το χαμομηλάκι at 3/10/2007 11:35:00 μμ

800 «κατηγορώ» από ανηλίκους για κακοποίηση -ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Σχεδόν οκτακόσιες καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων, σεξουαλικής και σωματικής, έχει δεχθεί ο Συνήγορος του Παιδιού.

Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Αρχής Γ. Μόσχος στην πρόσφατη υπόθεση της Αμαρύνθου, μετά την καταγγελία της 16χρονης μαθήτριας, δεν έμεινε απλός θεατής.

Επισκέφθηκε το σχολείο και την Αστυνομία.

Η εικόνα που αποκόμισε, όπως λέει, είναι γνωστή: φιλότιμα όργανα, αλλά σημαντικές ελλείψεις για την ορθή αντιμετώπιση των ανηλίκων.

 

 

Η κακοποίηση ανηλίκων αποκαλύπτεται πάντα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Τα παιδιά συνήθως ντρέπονται ή φοβούνται να καταγγείλουν ό,τι τους συμβαίνει.

 

Ποιον θεωρείτε τον ισχυρότερο ανασταλτικό παράγοντα… σιωπής των ανήλικων θυμάτων;
Την έλλειψη διαβεβαίωσης ότι αν μιλήσουν η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη στη ζωή τους.

 


Πόσες καταγγελίες έχει δεχθεί ο Συνήγορος του Παιδιού την περίοδο της λειτουργίας του;
Σχεδόν 800.

 

Στην πρόσφατη υπόθεση της Αμαρύνθου είχατε προσωπική επαφή με το σχολείο και την Αστυνομία. Ποια εικόνα αποκομίσατε;


Αντί για συμβούλους υποστήριξης για τη διαχείριση της κρίσης, συνάντησα την πολιορκία του σχολείου από τα κανάλια. Στην Αστυνομία, η γνωστή εικόνα: φιλότιμα όργανα αλλά σημαντικές ελλείψεις για την ορθή αντιμετώπιση των ανηλίκων.

 


Τι πιστεύετε ότι δεν έγινε στη συγκεκριμένη υπόθεση;
Δεν δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων, αλλά στις επιδιώξεις, την ικανοποίηση της περιέργειας και τη διαχείριση των ενοχών των ενηλίκων.

 

Χρειαζόταν να αποκαλυφθεί αυτή η υπόθεση για να καταδειχθεί η «γύμνια» των αρχών;
Οι ελλείψεις στον χώρο της παιδικής προστασίας είναι γνωστές. Δυστυχώς η προσοχή στρέφεται σε αυτές μόνο όταν απασχολεί την κοινή γνώμη ένα αρνητικό γεγονός.

 

Βρίσκετε ανοιχτές ή κλειστές τις πόρτες όταν ζητάτε συνδρομή δημοσίων υπηρεσιών για την προστασία των ανήλικων θυμάτων ή δραστών;
Οι πόρτες είναι ανοικτές, μόνο που το περιεχόμενο των υπηρεσιών πολλές φορές είναι ανεπαρκές.

 

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού εφαρμόζεται ή παραμένει κενό γράμμα;
Για την ορθή εφαρμογή της απαιτούνται επενδύσεις πόρων και επιμόρφωση των επαγγελματιών που εργάζονται με και για τα παιδιά.

 

Τι πρέπει να αλλάξει ώστε τα παιδιά να μη θεωρούνται από τους μεγαλύτερους μόνο φορείς υποχρεώσεων, αλλά να αντιμετωπίζονται και ως υποκείμενα δικαιωμάτων;
Εκπαίδευση - εκπαίδευση - εκπαίδευση, όλων μας!

 

Τα χρήματα που επενδύονται από την Πολιτεία αρκούν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού;
Όχι. Εκτός από οικονομικές επενδύσεις όμως χρειάζονται και οργανωτικές αλλαγές, όπως η εκτεταμένη εισαγωγή της εκπαίδευσης στα δικαιώματα και η εφαρμογή της δημοκρατίας στα σχολεία μας.

 

Ποια κενά πιστεύετε ότι άμεσα πρέπει να καλυφθούν;
Οργάνωση, στελέχωση και ειδίκευση ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και μονάδων παιδικής προστασίας, τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και - ειδικά - για παιδιά θύματα, με ειδικές ανάγκες ή παθήσεις, πρόσφυγες κ.λπ.

 

Ο ρόλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων…
Ελπίζω να ζωντανέψει και να πάρει ρόλο στο πλάι των ανηλίκων που τη χρειάζονται.

 

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα παιδιά-θύματα σεξουαλικών πράξεων;
Να εξετάζονται από πρόσωπα του ιδίου φύλου, με μυστικότητα και ειδικευμένους χειρισμούς, και να λαμβάνουν μακροχρόνια στήριξη. Να μη δίνουν πολλές μαρτυρικές καταθέσεις, και αυτές να παραμένουν απόρρητες.

 

Και πώς να χειρίζονται οι αρμόδιοι τους ανήλικους δράστες;
Ένα παιδί-δράστης είναι συνήθως ένα παιδί-θύμα. Εκτός αυτού, και οι δράστες έχουν δικαιώματα σεβασμού στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους.

 

Οι παιδοψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν;
Χρειάζεται όλοι όσοι ασχολούνται με τα παιδιά να έχουν συνείδηση των ευθυνών τους.

Ποιες οι συνθήκες κράτησης των ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα;
Δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας. Στην περιφέρεια μάλιστα η Αστυνομία δεν διαθέτει χώρους για την κράτηση ή την προστατευτική φύλαξη ανηλίκων.

 

Στα ιδρύματα πρόνοιας;
Τεράστιες ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, απουσία του εναλλακτικού μοντέλου οικογενειακής φροντίδας (αναδοχή).

 

Η φυλακή σωφρονίζει τους ανήλικους παραβάτες;
Τις περισσότερες φορές έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε υποθέσεις με πρωταγωνιστές ανηλίκους.
Αλήθεια, ποιος θα μπορέσει να τα σταματήσει από την παράνομη εισχώρηση στην ιδιωτική ζωή των ανηλίκων, την υπερβολή και την αυθαίρετη διαστρέβλωση της εικόνας της παιδικής ηλικίας;

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στην εκπλήρωση των στόχων σας;
Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής, συνεχούς διυπουργικής συνεργασίας και πραγματικής διακομματικής συναίνεσης για την πολιτική για το παιδί.

 


ΤΑ ΝΕΑ , 28/11/2006
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr--
Posted By Melissa to Το χαμομηλάκι at 3/10/2007 09:32:00 μμ