Κυριακή, 10 Ιουνίου 2007

Η σύνοδος... πέτυχε, ο πλανήτης αργοπεθαίνει

Ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση της G8

Ικανοποιημένοι οι ηγέτες από το μάλλον άχρωμο «σύμφωνο της Βαλτικής»,
ευχαριστημένοι και οι διαδηλωτές από τη δράση τους στη Γερμανία

Ένας συμβιβασμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, μια προσφορά αντιπυραυλικής άμυνας από τον πρόεδρο Πούτιν που αιφνιδίασε τον πρόεδρο Μπους, μια υπόσχεση για τη διάθεση 60 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του ΑΙDS στην Αφρική: οι ηγέτες της G8 ολοκλήρωσαν χθες τη σύνοδό τους με ένα μάλλον άχρωμο «σύμφωνο της Βαλτικής».

Για το ζήτημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, οι ηγέτες της ομάδας των οκτώ περισσότερο προηγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου που συνεδρίασαν στο Χάιλιγκενταμ, στη γερμανική ακτή στη Βαλτική, αρκέσθηκαν σε μια δήλωση προθέσεων διακηρύσσοντας ότι θέλουν να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- χωρίς να θέσουν όμως κανένα συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο στόχο.
Η προεδρεύουσα της συνόδου Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεδίωκε να δεσμευτεί η G8 να μειώσει κατά 50% τις παγκόσμιες εκπομπές των αερίων αυτών ώς το 2050 ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.
Τέτοια δέσμευση δεν υπήρξε, ωστόσο η Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» αφού ο Μπους, που δεν θέλει ούτε να ακούσει για επιβολή δεσμεύσεων στη βιομηχανία, δέχθηκε να περιληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου αναφορά στον στόχο αυτό με την προσθήκη ότι «θα μελετηθεί σοβαρά».(!!!)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιφνιδίασε κατά τη διάρκεια της συνόδου τον πρόεδρο Μπους, αποδεχόμενος την προσφορά του τελευταίου να συνεργαστούν για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά με τους δικούς του όρους. Συγκεκριμένα πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξουν κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν- αντί του συστήματος που θέλουν να αναπτύξουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη (στην Πολωνία και την Τσεχία).
Σοβαρά ζητήματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε χθες πως είναι έτοιμος να εξετάσει το θέμα, όμως οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» έγραψαν πως το προτεινόμενο σύστημα, το οποίο θα προφυλάσσει από πυραυλική επίθεση από το Ιράν, «θέτει σοβαρά διπλωματικά και τεχνικά ζητήματα». Σημείωναν όμως ότι το γεγονός πως προτάθηκε από τον Πούτιν και δεν απορρίφθηκε αμέσως από τον Μπους, ο οποίος το χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα πρόταση», φανερώνει επιθυμία από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα επιθετικά σχόλια που έχουν οξύνει τους τελευταίους μήνες τις σχέσεις τους.
Επίσης οι ηγέτες της G8 δεσμεύθηκαν χθες, τελευταία ημέρα της συνόδου, να διαθέσουν 60 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του ΑΙDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, κυρίως στην Αφρική. Οι ηγέτες της G8 δέχονταν πιέσεις για να τηρήσουν υποσχέσεις προς την Αφρική που είχαν αναλάβει το 2005 και ουδέποτε υλοποίησαν.
Από τα 60 δισεκατομμύρια που αποφάσισαν χθες να διαθέσουν, οι ΗΠΑ θα καταβάλουν τα μισά και οι εταίροι τους στην G8 τα υπόλοιπα.


ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ!!!

ΠΗΓΉ: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070609&nid=4934631&sn=ΚΟΣΜΟΣ

--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη hamomilaki ♀ στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/10/2007 03:00:00 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου