Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2007

Γονείς και έφηβοι μπροστά στην επιλογή επιλογή επαγγέκματος

Σε λίγες μέρες οι έφηβοι-υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους, με άλλα λόγια να επιλέξουν τη Σχολή στην οποία επιθυμούν να φοιτήσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις τους που σήμερα θα μάθουν.

ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Όλο και συχνότερα μιλάμε για την παγκoσμιοποίηση της αγοράς, για την ραγδαία και διαρκή ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, που εξελίσσεται συνεχώς και χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αφού για τα σπουδαιότερα ζητήματα, της οικονομίας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Για τους νέους, είναι μια πρόκληση, η προσαρμογή στις καινούργιες αυτές συνθήκες. Αντίθετα για τους γονείς, η προσαρμογή είναι δυσκολότερη και συχνά βρίσκονται σε αδιέξοδο, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τα άγχη και τις ανησυχίες των παιδιών τους για το μέλλον. Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, βρίσκονται εκείνοι που έχουν παιδιά στην ηλικία που πρέπει να χαράξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, τα νέα παιδιά αναγκάζονται τώρα να επιλέξουν την πορεία τους από πολύ νωρίς, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Αισθάνονται μπερδεμένα, μπροστά σε μια πληθώρα ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων. Αδυνατούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που τους αρέσει και σ' αυτό που ακούν ότι υπόσχεται μια σίγουρη και επιτυχημένη καριέρα.


Σε μια κοινωνία και αγορά εργασίας όμως, έντονα ανταγωνιστικής, αυτός που θα πετύχει, είναι αυτός που θα έχει προσανατολίσει τις σπουδές και το επάγγελμα του, βάση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που διαθέτει και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προ¬σωπικότητας του.

Οι γονείς στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους σ' αυτή τη κρίσιμη φάση, εμπλέκονται και οι ίδιοι συναισθηματικά και τις περισσότερες φορές, ολόκληρη η οικογένεια βιώνει μία κατάσταση έντονου άγχους. Οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των παιδιών, μπορούν να γίνουν αιτία πολλών προστριβών ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ο έφηβος επιβαρύνεται από όλη αυτή την ατμόσφαιρα και μπορεί να οδηγηθεί σε λανθασμένες αποφάσεις.

Μερικές αιτίες λανθασμένων επιλογών:

• Ασυνείδητες ή συνειδητές επιθυμίες και προσδοκίες των γονιών, μπορούν να επηρεάσουν τον έφηβο σε λάθος επιλογή
• Όταν ο έφηβος βιώνει μέσα στην οικογένεια καταστάσεις έντονης καταπίεσης σε θέματα της προσωπικής του ζωής, μπορεί από θυμό και από αντίδραση να οδηγηθεί σε λανθασμένες αποφάσεις.
• Να καταπνίξει τις δικές του επιθυμίες, για να ικανοποιήσει τους γονείς του και να παραμείνει "καλό παιδί"
• Να διαλέξει μια σχολή με λιγότερες απαιτήσεις, αν έχει σχηματίσει μια κακή εικόνα για τον εαυτό του, προκειμένου να έχει μια σίγουρη επιτυχία
• Ή ακόμα να διστάσει να επιλέξει μια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας του, για να μην επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς του, ή γιατί νιώθει ότι επιθυμούν να το κρατήσουν κοντά τους, για δικούς τους λόγους και ανασφάλειες.
Ένας άνθρωπος όμως πρέπει να εκφράζεται μέσα από το επάγγελμα του και να αισθάνεται χρήσιμος και δημιουργικός. Μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία δημιουργεί αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση σε όλους τους τομείς της ζωής του.--
Ανάρτηση Από τον/την Vassileia στο Το χαμομηλάκι - Save our Children τη 6/21/2007 08:55:00 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου