Σάββατο, 31 Μαρτίου 2007

Τα παιδιά, το μελάνωμα και ο ήλιος

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το κάψιμο από τον ήλιο, νωρίς στη παιδική ηλικία, δημιουργεί πολύ ψηλές πιθανότητες πρόκλησης μελανώματος, αργότερα στη ζωή των παιδιών.
Το μελάνωμα είναι ένας πολύ επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος, έχει την ικανότητα να εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε διάφορα μέρη του σώματος (λεμφαδένες, πνεύμονες, εγκέφαλο, συκώτι, οστά). Είναι ανθεκτικό στις θεραπείες και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά με ψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης εργαστηριακής έρευνας που έγινε στο National Cancer Institute, η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να προκαλέσει καρκίνο στα μελανοκύτταρα των παιδιών είναι πάρα πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για την καρκινοποίηση μελανοκυττάρων στους ενήλικες.

Σε πειραματόζωα στα οποία έκαναν πειράματα έκθεσής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, βρήκαν ότι σε ενήλικα ζώα χρειαζόταν 30 φορές περισσότερη ακτινοβολία για να προκληθεί η ίδια καρκινική βλάβη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο δέρμα και ιδιαίτερα για το δέρμα των παιδιών. Τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν το μελαψό χρώμα του δέρματος, βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβη στο γενετικό υλικό των μελανοκυττάρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται το μελάνωμα.
Τα βρέφη και τα νεαρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία διότι το δέρμα τους, περιέχει επίσης και αρχέγονα ανώριμα μελανοκύτταρα.
Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα όταν υποβάλλονται στην ακτινοβολία αυτή.
Δημιουργούνται έτσι περισσότερες πιθανότητες πρόκλησης βλάβης στο DNA τους με αποτέλεσμα την εγκατάσταση των μηχανισμών εκείνων που οδηγούν στον καρκίνο.
Ακόμη ένας παράγοντας που θεωρείται ότι εξηγεί την ιδιαίτερη ευαισθησία των παιδιών είναι το γεγονός ότι το οι υπεριώδεις ακτινοβολίες επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Το σύστημα άμυνας, λόγω αυτής της αρνητικής επίδρασης δεν αντιδρά σωστά για να εξαλείψει τα πρώτα ανώμαλα κύτταρα που θα οδηγήσουν μελλοντικά στην ανάπτυξη του μελανώματος.

Τα συμπεράσματα της ενδιαφέρουσας αυτής μελέτης είναι ξεκάθαρα:
Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο
Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται τα καψίματα από τον ήλιο στα παιδιά
Φορέστε στα παιδιά καπέλο, χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες με ψηλό δείκτη προστασίας
Αποφεύγετε αχρείαστες εκθέσεις των παιδιών στον ήλιο


Βιβλιογραφία:

National Cancer Institute


--
Ανακοινώθηκε Από τον/τη Vassileia στο Το χαμομηλάκι τη 3/28/2007 10:03:00 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου