Σάββατο, 10 Μαρτίου 2007

Σομαλία - Σώζοντας ζωές σε μία εγκαταλειμμένη χώρα

 

Για 14 χρόνια, ο πληθυσμός της Σομαλίας που έχει βαρύτατα πληγεί από τη φτώχια, δεν είχε καμία αποτελεσματική κεντρική εξουσία να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά των ασθενειών και του υποσιτισμού. Από το1991 που η χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής έχει αφεθεί χωρίς κυβέρνηση εν λειτουργία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ιατρικές ανάγκες των κατοίκων.

από τον Lars Schwed Nygård

Φαντάζει σα να μην πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Εκατοντάδες γυναίκες περπατούν η μία πίσω από την άλλη προς τον τεράστιο καταυλισμό, σχηματίζοντας μια ουρά μέχρι το τελευταίο άκρο του. Όλες κρατούν στα χέρια τους παιδιά, όλες ελπίζουν να πάρουν τρόφιμα και είναι αναρίθμητες.
Αυτή είναι μια σκηνή που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα στο μικροσκοπικό χωριό Ιστόρτε στην περιοχή Μπακούλ της Σομαλίας. Οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται εδώ για να εξεταστεί η επισιτιστική τους κατάσταση, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να λάβουν επιπλέον δελτία τροφίμων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) βρίσκονται εδώ για να εντοπίσουν σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, για τα οποία τα επιπλέον τρόφιμα δεν είναι αρκετά. Όταν το βάρος ενός παιδιού είναι 70% λιγότερο από το βάρος που θα έπρεπε φυσιολογικά να ζυγίζει, θα χρειαστεί να λάβει αγωγή στο Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο των ΓΧΣ, περίπου 90 χιλιόμετρα μακριά.
Κάποια στιγμή, η πύλη του καταυλισμού κλείνει πίσω από τα τελευταία παιδιά που περιμένουν στη σειρά.
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να βρίσκονται εδώ περίπου 800 παιδιά», λέει ο Αλί Κιούμπα από τους ΓΧΣ ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο της επίβλεψης. Και αμέσως ξεκινάει το δύσκολο έργο του καθορισμού του επιπέδου υποσιτισμού για καθένα από τα παιδιά μέσα στον καταυλισμό.
Ο Αλί Κιούμπα χρησιμοποιεί ένα πολύ απλό και αξιόπιστο τεστ όταν εξετάζει τα παιδιά. Χρησιμοποιώντας ένα χρωματιστό περιβραχιόνιο που ονομάζεται MUAC ( μία συντόμευση των λέξεων «Middle Upper Arm Circumference» ), μετράει με γρήγορες κινήσεις το μπράτσο κάθε παιδιού. Αν το περιβραχιόνιο δείξει πράσινο, τότε το παιδί είναι καλά. Το κίτρινο χρώμα υποδηλώνει μέτριο υποσιτισμό και το παιδί θα χρειαστεί χορήγηση συμπληρωματικών τροφίμων. Αν το περιβραχιόνιο φτάσει στο κόκκινο χρώμα, τότε το παιδί είναι σοβαρά υποσιτισμένο και θα χρειαστεί θεραπεία.
Ο ήλιος δύει πολύ πριν εξεταστεί και το τελευταίο παιδί. Στο τέλος της μέρας, οι εξετάσεις με το MUAC και οι μετρήσεις του ύψους και του βάρους των παιδιών αποκαλύπτουν ότι αρκετά από τα παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα. Ευτυχώς όμως, ο Αλί Κιούμπα τα ανακάλυψε όλα εγκαίρως. Αύριο, ένα φορτηγό που έχει ναυλωθεί από τους ΓΧΣ θα μεταμορφωθεί σε πρόχειρο ασθενοφόρο και θα τα μεταφέρει στο Επισιτιστικό Κέντρο.


--
Posted By hamomilaki ♀ to Το χαμομηλάκι at 3/09/2007 07:35:00 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου