Σελίδες

Κυριακή 11 Μαρτίου 2007

Στη φτωχεια 300.000 παιδια στη Σερβια

09/02/07
Έκθεση της UNICEF
Σε συνθήκες ή στα όρια της φτώχιας διαβιούν 300.000 παιδιά στη Σερβία

Βελιγράδι


Σε συνθήκες ή στα όρια της φτώχιας ζουν, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από τα τέλη της δεκαετίας του '90, περίπου 300.000 παιδιά στη Σερβία. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετική έκθεση της UNICEF στο Βελιγράδι.
Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν από κοινού η Στατιστική Υπηρεσία της Σερβίας, το Συμβούλιο για τα Δικαιώματα του Παιδιού της σερβικής κυβέρνησης και το γραφείο της UNICEF στο Βελιγράδι, 155.000 παιδιά στη Σερβία ζουν στη φτώχια και περίπου 155.000 κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχιας. Σιγουρα ειναι πολυ περισσοτερα μιας και η ανεργια φτανει το 40%.
Αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχιας είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών, τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές, κυρίως στη νοτιοανατολική και δυτική Σερβία, και τα παιδιά που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, κυρίως των Ρομά, καθώς επίσης τα παιδιά προσφύγων απο τη Βοσνια και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, δηλαδη παιδια απο το Κοσοβο.Στην έκθεση τονίζεται ότι τα συγκεκριμένα παιδιά, λόγων των υλικών, κοινωνικών και μορφωτικών στερήσεων, δεν είναι σε θέση να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την κοινωνική προστασία και την υγειονομική περίθαλψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που παρουσίασε η διευθύντρια της UNICEF στη Σερβία, Αν Λις Σβένσον, το 80% των παιδιών σε συνοικισμούς των Ρομά ζει σε συνθήκες φτώχιας, υφίσταται διακρίσεις, υποφέρει από ασθένειες και έχει προβλήματα ανάπτυξης.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι στη Σερβία η σωματική τιμωρία των παιδιών δεν έχει εκλείψει από την οικογένεια και από το σχολείο, καθώς και ό,τι είναι συχνές και άλλες μορφές βίας.


--
Posted By hamomilaki ♀ to Το χαμομηλάκι at 3/10/2007 11:35:00 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου